Hoppa till huvudinnehåll

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un på hemligt besök i Peking?

Diaoytai-komplexet där Kim kanske övernattat var avspärrat på tisdag morgon.
Diaoytai-komplexet där Kim kanske övernattat var avspärrat på tisdag morgon. Diaoytai-komplexet där Kim kanske övernattat var avspärrat på tisdag morgon. Bild: EPA-EFE/YONHAP SOUTH KOREA Peking,Kim Jong-un

Spekulationerna tilltar om att Nordkoreas ledare Kim Jong-Un skulle vara på besök i Peking. Det antas i så fall vara hans första besök i Kina och första utlandsbesök överlag sedan han kom till makten 2011.

Nyhetsbyrån Bloomberg rapporterade redan på måndagen att Kim Jong-Un skulle ha anlänt till Kina, med hänvisning till tre olika anonyma källor.

Japanska medier spred bilder på ett nordkoreanskt tåg som anlände till en tågstation i Peking på måndagen och som ska ha liknat exakt det tåg som Kims far Kim Jong-Il reste i då han besökte Kina.

Kim Jong-Uns far Kim Jong-Il, som var flygrädd, besökte Kina flera gånger. Hans besök bekräftades från officiellt håll alltid först efter att han lämnat landet.

Hoppa över Twitterpostning

Då tåget anlände till Peking på måndagen omgavs det av ett ovanligt hårt säkerhetspådrag och det ska ha mötts av en lång bilkortege.

På sociala medier har det också spridits videoupptagningar som påstås visa bilkortegen då den kör genom Peking.

Hoppa över Twitterpostning

Det har också rapporterats att en bilkonvoj anlände till Diaoyutai-komplexet, den kinesiska statens gästhus, på måndag kväll.

Där brukar högt uppsatta gäster inhysas och där brukade också Kims far övernatta.

Nu på tisdag morgon har bilkonvojen setts lämna Diaoyutai och hela komplexet har varit avspärrat och hårt bevakat.

Inga officiella bekräftelser

Kina har inte bekräftat att Kim skulle vara på besök i Peking, men inte heller censurerat alla mediespekulationer om besöket.

Från officiellt håll i Sydkorea meddelas att man följer noggrant med skeendet i Peking och "håller alla alternativ öppna".

Statliga nordkoreanska medier säger inte ett knyst om det eventuella besöket.

Eller är det systern?

En del sydkoreanska medier rapporterar att det snarare skulle vara Kims syster Kim Yo-Jong och Kim Yong-Nam, Nordkoreas officiella statsöverhuvud som är på besök i Peking.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un (i mitten) välkomnade hem den delegation som hade besökt öppningen av vinter-OS i Sydkorea. Kims syster Kim Yo-Jong (andra från höger) och Kim Yong-Nam, Nordkoreas officiella statsöverhuvud (andra från vänster) deltog.
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un (i mitten) välkomnade hem den delegation som hade besökt öppningen av vinter-OS i Sydkorea. Kims syster Kim Yo-Jong och Kim Yong-Nam (andra från vänster), Nordkoreas officiella statsöverhuvud, finns med på bilden. Nordkoreas ledare Kim Jong-Un (i mitten) välkomnade hem den delegation som hade besökt öppningen av vinter-OS i Sydkorea. Kims syster Kim Yo-Jong (andra från höger) och Kim Yong-Nam, Nordkoreas officiella statsöverhuvud (andra från vänster) deltog. Bild: EPA-EFE/KCNA Nordkorea,Kim Jong-un,Kim Yo-jong,Kim Yong-nam

Det är ändå inte alls otänkbart att Kim Jong-Un själv nu faktiskt skulle ha tagit sig till Kina, Nordkoreas främsta politiska och ekonomiska allierade.

Speciellt med tanke den intensiva diplomati som pågår.

Det pågår till exempel förberedelser för eventuella toppmöten både mellan Kim och Sydkoreas president Moon Jae-In i slutet av april och kanske också mellan Kim och USA:s president Donald Trump i maj.

Källor: Reuters, AFP, AP

Läs också