Hoppa till huvudinnehåll

På spökridtur i bokskogen

En ridtur i Rilax är en sagolik upplevelse

En helt unik bokskog, spökhistorier och kulturhistoria på hästrygg – det har Rilax gård i Bromarv att erbjuda resenären. Naturskönheten kan också lugna nerverna efter att ha klarat av det första spänningsmomentet: att kliva upp på en enorm men kolugn häst.

Det är som att vara i en saga av bröderna Grimm, kanske den skog som Hans och Greta tappade bort sig i. Det skulle inte förvåna om en häxa dök upp där bakom buskaget.

Men det lär ju faktiskt spöka här.

Grafik: Blått streck, på mitten en dekorativ dekal.
Grafik: Blått streck, på mitten en dekorativ dekal. grafik,egenland_koriste

Egenlands Resmål, Klicka här för att se alla resmål på kartan.
Egenlands Resmål, Klicka här för att se alla resmål på kartan. kartor

Fem snabba om Rilax gård

  • Gammal släktgård från 1645, med flera skyddade skogsområdet och ekologiskt jordbruk
  • Huvudbyggnaden är byggd 1804-06, men på gården finns byggnader från 1700-talet.
  • En engelsk park med ädla lövträd anlades i samma veva
  • För 90 år sedan planterades dessutom ett bestånd av bok - idag förnyar sig boken naturligt, vilket den inte gör någon annanstans i Finland (exklusive Åland).
  • Ägarna ordnar rundvandringar och ridturer på området, ridlägren sommartid är populära

Solens strålar silas genom lövverket, fåglar är utom sig av sångariver. Lind, ask, ek - och bok. Inga spöken syns till på en varm sommardag.

Att gå här är en upplevelse, det känns som att vara någonstans i Mellaneuropa

Vi är i Bromarv, på Rilax gårds marker. Här anlades för drygt 200 år sedan en engelsk park, och bokskogen vi rider igenom är en del av den.

Boken är orsaken till besöket, för just de träd som växer här är alldeles speciella.

Vi färdas genom skogen på varsin häst. De trampar vant på de mjuka stigarna.

Hästöron saxar, svansar svischar efter en och annan fluga. Stigbygelremmarnas läder knarrar.

Vi pratar inte lika högt som vanligt. Sadelns gungning och den frodiga växtligheten fångar all uppmärksamhet.

Jessica Aminoff rider genom en tät lövskog.
Jessica Aminoff leder oss genom den täta lövskogen. Jessica Aminoff rider genom en tät lövskog. Bild: Yle/Eva Pursiainen Egenland
Tre personer rider genom en lövskog.
En del av oss hade aldrig ridit förut - det gick bra ändå! Tre personer rider genom en lövskog. Bild: Yle/Eva Pursiainen ryttare,egenland_bromarv

– Hitåt! säger Jessica Aminoff, och leder oss genom ett snår tillsammans med sin häst Eon.

Vi passerar ett tempelliknande lusthus och fortsätter sedan mellan tätvuxna lövträd, medan vi cirklar runt en kruka i sten.

– Här står namnen på alla de barn som dog här i Rilax.

Minnesmärket uppfördes när den här parken var ny, i början av 1800-talet.

– Min farfarsfarfarsfarfar miste sju barn av tolv, och det här är de sju avlidna barnens minnesmärke. Förr fanns det sju lärkträd runtomkring, men nu står bara ett kvar.

Annorlunda sommarnöje: Ett hästparadis med sällsynt skog

Varje vår är det ett litet annorlunda flyttlass som kör från Billnäs västerut mot Rilax gård i Bromarv. Man kunde ta det för en cirkus med alla djurtransportbilar som det innebär.

Det är familjen Aminoffs ridskolehästar som åker ut till sitt sommartillhåll från sitt vintertillhåll i närliggande Billnäs. Här i Rilax får de bokstavligen sola och bada och ta ut ridlägerdeltagare på vandring bland bokarna som planterades här för 90 år sedan.

– De togs hit från Sverige och planterades i hundratal, berättar Mikael Aminoff när han visar oss runt sina ägor.

Stort lövträd sett nerifrån.
Många av träden i den engelska parken på Rilax gårds ägor är hundratals år gamla. Stort lövträd sett nerifrån. Bild: Yle/Eva Pursiainen Egenland
Boklöv i närbild.
Fagus sylvatica - bok på latin. Boklöv i närbild. Bild: Yle/Eva Pursiainen Bok,Egenland
Skogsfräken
Skogsfräken bidrar till en sagolik känsla. Skogsfräken Bild: Yle/Eva Pursiainen Skogsfräken,Egenland

Boken är inte sällsynt i sig, men den brukar vanligtvis alltid planteras. Ingen annanstans i Finland förökar sig boken av sig själv, utan att en enda människa blandar sig i.

Det brukar vanligtvis intressera dendrologer och andra växtivrare. Men man behöver inte vara trädexpert för att uppskatta en promenad genom bokskogen.

– Att gå här är en upplevelse, det känns som att vara någonstans i Mellaneuropa, beskriver Mikael Aminoff.

Skogen är bäst på nattlig ritt

Egenland har fått ett tips om Bromarv, och om den enastående skogen som hittas här. Helst ska man uppleva skogen mitt i natten, kryddad med spökhistorier - till exempel den om frun på vinden.

Rilax gård huvudbyggnad.
Huvudbyggnaden är ritad av fortifikationsofficeren Pehr Granstedt och byggd 1804-06. Under 1850-talet utvidgades huset med en flygelbyggnad ritad av arkitekt G.H. Chiewitz. Idag är huset Mikael och Arja Aminoffs privatbostad. (Källa: Rilax.fi) Rilax gård huvudbyggnad. Bild: Yle/Eva Pursiainen Rilax gård,egenland_bromarv

- Det spökar på herrgårdsvinden, berättar Jessica Aminoff. Den vita frun svävar ner för trapporna, speciellt när hon vill varna för att något allvarligt kommer att hända. Man vet nog när man har sett henne, till och med hundarna har reagerat på henne.

Intensiv natur på hästrygg

Hästarna lunkar luttrat på rad genom vildvuxna buskage. Ekollon krasar till under djurens tyngd. Någonstans högt ovanför de täta trädgrenarna glimtar en klarblå himmel.

Det är en sak att vandra genom den här skogen till fots, men på hästrygg blir naturupplevelsen än mer intensiv.

På Rilax ordnas vandringar för förhandsbokade grupper. Också nybörjare är välkomna, men då lönar det sig att ta en ridlektion först för att få lite pli på hur en häst fungerar.

Hästar och ryttare i vatten.
Bada hästar hör till programmet på ridlägren i Rilax. Hästar och ryttare i vatten. Bild: Yle/Eva Pursiainen ryttare,egenland_bromarv
Två ryttare simmar med hästar.
Hästar är goda simmare - när de väl kommer sig ut i vattnet. Två ryttare simmar med hästar. Bild: Yle/Eva Pursiainen ridning,egenland_bromarv
Ett gäng tjejer putsar seldon utanför en stallbyggnad.
Det är inte bara ridninig på ridlägren. Att putsa seldon hör till. Ett gäng tjejer putsar seldon utanför en stallbyggnad. Bild: Yle/Eva Pursiainen Egenland

Den mer vana ryttaren kan gå på ledda vandringar i området, ridlägren på somrarna är populära för ryttare av olika nivåer, berättar Jessica Aminoff.

Den som hellre håller sig stadigt på marken kan boka en guidning till fots, då herrgårdsägaren Mikael Aminoff ingående kan presentera bokskogen, ägorna, ekogården och minnesmärket från sjöslaget i Rilax.

På eget bevåg ska man inte bege sig på parkvandring. Det här är privat mark.

En anrik nejd som aktiverar sig igen

För den som redan upplevt Ekenäs, Fiskars och Hangö i Västnyland kan Bromarv erbjuda ett alternativ.

Byn och trakten ligger vid södra ändan av Salpausselkä, åsen som delar Finland itu, och trakten kännetecknas av luftig moskog med raka furor och blåbärsris.

Därför ter sig den frodiga bokskogen i Rilax så udda, som en saga som gjort nedslag i den så typiska finska naturen.

Kvinna med hatt och man i randig t-skjorta sitter på en sandstrand och tittar ut mot havet.
Precis när solens strålar går ner bakom den långgrunda viken besöker vi Padvastranden cirka 20 kilometer från Bromarv kyrkby - ett tips till Egenland även det. Kvinna med hatt och man i randig t-skjorta sitter på en sandstrand och tittar ut mot havet. Bild: Yle/Eva Pursiainen badstränder,egenland_bromarv
Strand med barrträd i förgrunden.
Här är det barrträd som gäller. Strand med barrträd i förgrunden. Bild: Yle/Eva Pursiainen Strand,Bromarv,Padva

Ett äktenskap mellan natur och kulturhistoria präglar detta litet bortglömda hörn av Västnyland. Lokalpressen har skrivit mycket om service som försvinner i.

Lokala byaktiva har startat ett nätverk för att utveckla turistnäringen i Bromarv. Just nu håller hamnen på att byggas ut och ny service ska komma till. Förutom turister skulle det behövas hundratals nya Bromarvbor.

På ett litet hörn i nätverket medverkar också Mikael Aminoff.
Ekojordbruket på Rilax gård är hans ansvarsområde. Numera är det också ekologiska kor som betar på markerna.

Överlevt sjöslag och andra historiska händelser

Släkten Aminoff har förvaltat Rilax gård i Bromarv i nästan 300 år.

Gården har stått vittne till ett stort sjöslag på 1700-talet och värd för flera storbesök. Både tsar Alexander III och marskalk Mannerheim har inspekterat godset, och president Kekkonen har besökt Rilax på en av sina landskapsresor.

Två minnesmärken i sten.
Utanför Rilax fördes 27.7.1714 det största sjöslaget under det Stora nordiska kriget (1700–1721). Här finns två minnesmärken, ett som uppfördes 1914 till det 200-åriga minnet av de ryska stupade, det andra uppfördes år 1928 till minne av stupade finländare. Två minnesmärken i sten. Bild: Yle/Eva Pursiainen minnesmärke,slaget vid Rilax,egenland_bromarv

En dramatisk vändning i hela Finlands historia var sjöslaget år 1714. En liten svensk flotta besegrades av ryssarnas betydligt större flotta.

När svenskarna förlorade fick ryssarna möjlighet att avancera ända till Åland och den svenska kusten - och på så vis började ockupationen av Finland, berättar Mikael Aminoff.

Dagens godsägare är mångsysslare med grepen i handen

Det här med att sköta en herrgård är ju ingen lätt sak precis. Den som trodde herrgårdslivet är lyxigt får tänka om:

– Namnet Rilax kommer ju inte från engelskans relax, säger Mikael Aminoff.

Gårdsprydnad: en stor vit kruka på ett stycke betong.
Längst bort skymtar havet - Rilax gård ligger djupt inne i den västnyländska skärgården. Gårdsprydnad: en stor vit kruka på ett stycke betong. Bild: Eva Pursiainen / Yle Rilax gård,Bromarv,egenland_bromarv

Forna tiders godsägare har haft en annan inställning till arbetet. Numera tar man tag i sågen och grepen och reparerar trasiga staket själv.

– Varje dag när jag tittar ut genom fönstret ser jag något jag borde ta itu med, säger Mikael Aminoff. Vill jag ha semester måste jag åka härifrån.

Men arbetet med att driva gården och förvalta kulturarvet som Rilax gård innebär, det är viktigt.

– En sådan här gård mår nog mycket bättre om det finns en ägare som är engagerad i verksamheten och själv deltar, det har ett egenvärde, säger Aminoff.

Programledare Hannamari Hoikkala, godsägare Mikael Aminoff och programledare Niklas Aldén.
Egenlands Hannamari Hoikkala och Nicke Aldén besökte Rilax gård och Mikael Aminoff i slutet av juni 2017. Programledare Hannamari Hoikkala, godsägare Mikael Aminoff och programledare Niklas Aldén. Bild: Yle/Eva Pursiainen Rilax gård,Mikael Aminoff,egenland_bromarv

Just i dag skiner solen, men en silverskimrande natt kommer att lägga sig också över bokskogen på Rilax gård i Bromarv.

Och ett gäng ridlägerdeltagare kommer att vandra genom den spöklika skogen på hästrygg. Höra på historier om spökfruar som blöder, krama hästmanen lite extra hårt medan varje knakande kvist, varje viskande susning i det täta lövverket driver rysningar utmed ryggraden.

Därför ter sig den frodiga bokskogen i Rilax så udda, som en saga som gjort nedslag i den så typiska finska naturen.
Bromarvs mest välbehållna hemlighet är Finlands enda bokskog på den närliggande Rilax gårds ägor. Att rida genom de sällsynta lövträdens lummiga grönska är som att resa till en annan värld.― Publiktips till Egenland
Finlands karta som visar Bromarvs position.
Genom att klicka på kartan kommer du till en karta, där du kan se alla Egenland-resmål. Finlands karta som visar Bromarvs position. kartor,egenland_karta


Egenland – en kulturreseguide till Finland

  • Ni, publiken, har tipsat oss om udda platser, spännande personer och roliga evenemang som skulle förtjäna mer uppmärksamhet.
  • Hittills har vi fått in mer än 4000 tips av er, och vi väljer ut de mest intressanta av dem.
  • Bekanta dig med över 100 spännande resmål på Yle Arenan eller med hjälp av Egenlands karta.
  • Artiklar om alla resmål i denna kulturreseguide finns på Egenlands webbsida, och också på finska.
  • Följ oss på instagram: @egenland!


Ändrat 27.3.2018 kl 15:15: Formulering för att förtydliga att flyttlass kör från Billnäs till Bromarv.