Hoppa till huvudinnehåll

"Finlands minsta kyrka"

En hyllning till kärleken

Ifall inte Sigvartsby i Fredrikshamn fanns på kartan förr, så finns den det nu: Här hittas om inte världens, så åtminstone Finlands minsta "kyrka". Se själv!

Grafik: blått streck, på mitten blåa blad
Grafik: blått streck, på mitten blåa blad grafik,egenland_lehdet

Egenlands Resmål, Klicka här för att se alla resmål på kartan.
Egenlands Resmål, Klicka här för att se alla resmål på kartan. kartor

Först kör vi förbi den, så liten är den.

Det är lätt att bara fortsätta längs med landsvägen som kantas av åkrar, rödmålade hus och gulliga postlådor. Vi får backa tillbaka för att kunna besöka Finlands kanske minsta kyrka.

En rostig plog av järn på en stor sten, i bakgrunden en mycket liten vitmålad träkyrka.
Den lilla kyrkan står på en gammal bondgård och samsas om utrymmet med gamla verktyg och arbetsredskap från förr. En rostig plog av järn på en stor sten, i bakgrunden en mycket liten vitmålad träkyrka. Bild: Eva Pursiainen / Yle kyrkobyggnader,plog,egenland_hamina

Där står den sedan, liten som en lekstuga, i Puhakanmäki hemma hos Minna och Kari Torniainen i Sigvartsby, Fredrikshamn. De har själva tipsat Egenland om Finlands minsta kyrka.

Fyra snabba om Finlands minsta kyrka

  • En 11 kvadratmeter stor (liten) kyrka i byn Sigvartsby utanför Fredrikshamn
  • Ägs av ett par som uppförde kyrkan för sitt eget bröllop
  • Kan hyras för mindre, privata tillställningar, vem som helst får titta in
  • Byggnaden är välsignad men inte kyrkvigd - möjligtvis Finlands minsta kyrka ?

Egentligen är Finlands minsta kyrka en kärleksförklaring.

Stenarna gav en idé

Minnas och Karis fingrar flätar sig in i varandra och ögonen lyser i kapp - speciellt när de börjar berätta om kyrkan som står där på deras gård. Den lilla svarta chihuahuahunden Milli snurrar ett par svartsjuka varv runt sin mattes fötter.

- Kari friade till mig år 2015. Jag hade fått för mig att jag ville gifta mig i en egen kyrka, säger Minna.

På Puhakanmäki gård fanns en gammal lada som Kari och Minna var tvungna att riva. När de fått bort de ruttna plankorna tyckte Minna att stenfoten som stod kvar såg ut som en kyrka. Idén om att gifta sig i en kyrka på egen backe föddes.

Munterhet hos grannarna

Kari, som till vardags manövrerar tunga fordon, är en skicklig hobbysnickare och började googla på kyrkmodeller. De hittade några bilder de gillade, gjorde ritningar och började timra.

Gaveln på en mycket liten, vitmålad träkyrka som står på en gård med rödmålade hus i bakgrunden.
Visst är det ju ett kyrktorn! Gaveln på en mycket liten, vitmålad träkyrka som står på en gård med rödmålade hus i bakgrunden. Bild: Eva Pursiainen / Yle kyrkobyggnader,egenland_hamina

Grannarna stannade till och betraktade bygget. När de började ana ett torn komma till var det någon som kommenterade om det är en kyrka de ska bygga.

- När de insåg att vi på allvar bygger en kyrka tappade de hakan. Nu kallar de Kari för kyrkoherden, fnissar Minna.

"Den största kärleksförklaringen"

Puhakanmäki kyrkoherde tittar nöjt på sin skapelse. Och på sin fru.

- Min svägerska sa det så fint: Den största kärleksförklaringen man kan ge en annan är att bygga en kyrka att gifta sig i, säger Minna.

När kyrkan stod färdig välsignades den av en bekant präst. Sedan firades Karis och Minnas bröllop tillsammans med deras respektive barn, Minnas barnbarn och de närmaste vännerna.

Vem som helst får titta förbi

Ifall man skulle vilja hyra den 11 kvadratmeter stora kyrkan kan man kontakta värdparet och höra sig för.

Liten kyrka inifrån: röd matta leder till altartavlan som består av ett fönster. Kandelaber hänger från taket.
Så här ser det ut! Liten kyrka inifrån: röd matta leder till altartavlan som består av ett fönster. Kandelaber hänger från taket. Bild: Eva Pursiainen / Yle kyrkobyggnader,egenland_hamina
Ljushårig kvinna inuti vitmålad kyrka, tittar upp mot takfönster och svart ljuskrona i smidesjärn.
Ibland går Minna in i sin kyrka och tar det lugnt. Vid midsommar brukar familjen samlas här inne. Ljushårig kvinna inuti vitmålad kyrka, tittar upp mot takfönster och svart ljuskrona i smidesjärn. Bild: Eva Pursiainen / Yle kyrkobyggnader,egenland_hamina

Hur stora bröllop som helst går inte att ordna, men nog små, lugna tillställningar - kyrkan rymmer förutom vigselförrättare och brudpar ungefär sex vuxna personer.

Men vem som helt är välkommen att stanna till och titta in i kyrkan ifall man har vägarna förbi.

- Dörrarna står öppna, säger Minna Tornianen. Det enda vi önskar är att man skriver några ord i gästboken.

Motvikt till det kyrkliga: En egen krog

Nu när Karis och Minnas eget bröllop är överstökat brukar de ibland titta in i sin kyrka för lite lugn och ro. Vid jul hade de julkrubban framme och beundrade den tillsammans med barnbarn och grannar.

En väldigt liten vitmålad kyrka, snö på marken. Intill står en kvinna klädd i svart och iförd en röd tomteluva.
Inför julen brukar Minna Torniainen tända ljus utanför och inuti den lilla kyrkan. En väldigt liten vitmålad kyrka, snö på marken. Intill står en kvinna klädd i svart och iförd en röd tomteluva. Bild: Privat kyrkobyggnader,egenland_hamina
Kvinna i röd tomteluva tänder ljus i takkrona inuti mycket liten kyrka. Intill en pörtkorg som hänger från taket, i den babydocka.
Det blir en fin ritual av det hela. Kvinna i röd tomteluva tänder ljus i takkrona inuti mycket liten kyrka. Intill en pörtkorg som hänger från taket, i den babydocka. Bild: Privat kyrkobyggnader,egenland_hamina
Kvinna i ytterkläder står i liten kyrka och läser julevangelium ur en stor gammal bibel. På bänken intill sitter kvinna med två små barn i famnen och lyssnar.
Minnas dotter läser julevangeliet, barnbarnen lyssnar koncentrerat. Kvinna i ytterkläder står i liten kyrka och läser julevangelium ur en stor gammal bibel. På bänken intill sitter kvinna med två små barn i famnen och lyssnar. Bild: Privat kyrkobyggnader,egenland_hamina

Som motvikt till kyrkan byggde Kari en liten bar i garagets bakrum.

Man med grått bockskägg och svart luvtröja står och lutar sig mot en bardisk. I bakgrunden ett trumset och ett mixerbord för ljud och ljus.
-Inredningen är från mitt förra liv, berättar Kari Torniainen. Man med grått bockskägg och svart luvtröja står och lutar sig mot en bardisk. I bakgrunden ett trumset och ett mixerbord för ljud och ljus. Bild: Eva Pursiainen / Yle bar,egenland_hamina
Bild på en vägg föreställande rondell och Fredrikshamn rådhus, en kyrkliknande byggnad, i mitten av rondellen.
Som bakgrundstapet i hemmabaren är en vy över Fredrikshamn centrum och rådhuset mitt i rondellen. Bild på en vägg föreställande rondell och Fredrikshamn rådhus, en kyrkliknande byggnad, i mitten av rondellen. Bild: Eva Pursiainen / Yle Fredrikshamn,rådhus,Egenland

- Det är ett bra ställe för våra privata fester, nästa vecka ska mina kolleger komma, berättar Minna.

Närbild av ett flipperspel: pilar, siffror och texten "triple bonus" i rött, turkost och vitt.
Gästerna kan gå loss på samlingen flipperspel i garaget. Närbild av ett flipperspel: pilar, siffror och texten "triple bonus" i rött, turkost och vitt. Bild: Eva Pursiainen / Yle Flipperspel,egenland_hamina

Inga utlandsresor behövs

Att bygga och fixa hemma är avkoppling för Minna och Kari. De har inget behov av att åka till Teneriffa för att komma ifrån vardagen.

Ett framtidsprojekt är ett museum där Minna planerar att ställa ut gamla allmogegrejer som använts för att plöja åkrarna och sköta hushållet på den gamla gården.

Kvinna och man står hand i hand framför en väldigt liten, vit kyrka.
Puss älskling! Kvinna och man står hand i hand framför en väldigt liten, vit kyrka. Bild: Eva Pursiainen / Yle kyrkobyggnader,egenland_hamina

- Att vara tillsammans är allt vi behöver - att göra saker tillsammans är vårt liv. Vi behöver inga resor, vi vill bara vara här, säger Minna.

Finlands karta som visar Fredrikshamns position.
Genom att klicka på kartan kommer du till en karta, där du kan se alla Egenland-resmål. Finlands karta som visar Fredrikshamns position. kartor,egenland_karta


Egenland – en kulturreseguide till Finland

  • Ni, publiken, har tipsat oss om udda platser, spännande personer och roliga evenemang som skulle förtjäna mer uppmärksamhet.
  • Hittills har vi fått in mer än 4000 tips av er, och vi väljer ut de mest intressanta av dem.
  • Bekanta dig med över 100 spännande resmål på Yle Arenan eller med hjälp av Egenlands karta.
  • Artiklar om alla resmål i denna kulturreseguide finns på Egenlands webbsida, och också på finska.
  • Följ oss på instagram: @egenland!

Edit 1.8.2018: Tillagt citationstecken till rubrik och ingress.