Hoppa till huvudinnehåll

Amerikanska konsumtionen steg mer än väntat – importtullarna en möjlig kniv i ryggen på USA:s tillväxt

Dow Jones passerade 24 000 i slutet av november 2017.
Tillväxten i USA var på årsnivå lägre än man hoppats på och under sista kvartalet högre än man hoppats på. Hur det går i år är oklart, men Dow Jones har varit på nedgång efter Trumps hot om handelskrig. Dow Jones passerade 24 000 i slutet av november 2017. Dow Jones Industrial Average,USA,börser

USA:s BNP ökade med 2,9 procent under fjolårets sista kvartal, nästan en halv procent mer än beräknat. Det var tredje kvartalet i rad som siffrorna nådde president Donald Trumps mål på ungefär tre procents årlig tillväxt.

Trump har visat att hans ekonomiska politik har potential, då amerikanerna konsumerade märkbart mera än på länge i slutet av 2017.

Ändå var tillväxten för hela 2017 bara 2,3 procent. Det är snabbare än 1,5 procent 2016 men mindre än 2015, då tillväxten låg på 2,9 procent.

Siffrorna för fjolårets sista kvartal har inte tagit Trumps skattelättnader på 1 500 miljarder i beaktande, och experter menar att tillväxten kommer att få åtminstone kortsiktig extrafart under 2018, men många ifrågasätter också vissa av regeringens och Trumps åtgärder.

Statsskulden en pina

Till exempel oroar sig en del experter för att de massiva skattelättnaderna i det långa loppet bara syns i den redan belastade statsskulden.

Också det överhängande hotet om handelskrig med Kina och Europa, samt tecken på att produktiviteten i landet sjunker, gör analytikerna osäkra på tillväxtens framtid och hållbarheten i den allt större skulden.

De flesta är ändå överens om att tillväxten kommer må bra, eftersom många av Trumps åtgärder kommer synas först i år. Importtullarnas inverkan på den inre produktionen, och därmed marknaden och köpkraften, är dock fortsättningsvis svåra att förutse.

Källa: AFP