Hoppa till huvudinnehåll

Domstol: Jakobstad får stänga Ruusulehto skola

Ruusulehto skola i Jakobstad
Ruusulehto skola i Jakobstad. Ruusulehto skola i Jakobstad Bild: Yle/ Kjell Vikman ruusulehto skola

Ruusulehto skola i Jakobstad får stängas till hösten. Det slår Vasa förvaltningsdomstol fast. 120 personer hade lämnat in ett besvär och krävt att beslutet inte verkställs.

Fullmäktige i Jakobstad beslöt efter flera omröstningar den 27 november att Ruusulehto skola stängs från hösten 2018 och blir en fastighet för småbarnspedagogik. Eleverna flyttas till Länsinummi skola.

Beslutet rörde upp känslor och 120 personer lämnade in ett besvär till Vasa förvaltningsdomstol. Undertecknarna anser att stadens olika språkgrupper behandlas ojämlikt då bara en finsk skola stängs.

Till en början hette det att en finsk och en svensk skola läggs ner. Det här ändrades i stadsstyrelsen den 20 november ifjol så att stängningen i ett första skede enbart gäller en finsk skola. Styrelsen och fullmäktige återkommer till en stängning av en svensk skola i ett senare skede.

Allt är inte klappat och klart

Nu har Vasa förvaltningsdomstol slagit fast att staden får verkställa beslutet att stänga Ruusulehto skola den 1 augusti i år. Och inte bara det, alla övriga förändringar i skolnätet får också verkställas. De innefattar bland annat sammanslagningen av Bonäs och Vestersundsby och byggandet av en ny språkbadsskola.

Förvaltningsdomstolens beslut gäller enbart det krav på verkställighetsförbud som de som besvärade sig ställde. Domstolen återkommer i ett senare skede med ett avgörande gällande besväret mot stadsfullmäktiges beslut.

Skulle domstolen komma fram till att något gått felaktigt till i beslutsgången kan det till exempel betyda att beslutet om skolnätet måste tas om.

Läs också