En gammal by med ung attityd
Södra Vallgrund jobbar, städar och festar tillsammans
Hur man lurpassade på sälar, flyttade ut till en fiskebastu eller hur man bodde i skräddargården för 100 år sedan är kunskap som lever kvar i Södra Vallgrund. Med sina 360 invånare är byn både anrik och modern. Traktens historia är ständigt närvarande.
Vi kör över Replotbron en solig dag i juni. Bron i sig är en sevärdhet ifall man rör sig i de här trakterna.
Brokablarna sträcker sig mot den klarblå himlen. Titta inte ner. Titta rakt fram.

Men nog om bron! Vi kör bara över den med riktning: Södra Vallgrund.
Fem snabba om Södra Vallgrund
- Ett skärgårdsamhälle på ön Replot i Korsholm
- Ligger i Kvarken, som hör till UNESCO:s världsnaturarv - här syns landhöjningen extra tydligt också i internationell jämförelse
- I Södra Vallgrund hittar du vacker natur, trevliga människor och fina fiskevatten
- Hantverkarbutiken Sommaröhallen är med över hundra hantverkares produkter helt unik
- Fiske- och friluftsmuseet Granösund visar med flera olika byggnader hur livet var i skärgården för hundra år sedan
“En gång bybo alltid bybo”
Det doftar nyklippt gräs. Under äppelträdet intill det röda huset med vita knutar har det dukats upp för fika.


Ulrika Vestergård-Denward tar emot oss med öppna armar. Hennes familj är den femte generationen som bor i släktgården Skräddaris.
– Min farfars far var skräddare och de köpte det här huset i slutet på 1800-talet. Det är drygt 100 år gammalt, farstukvisten litet nyare men riktigt härligt typiskt, skärgårdstypiskt, säger Ulrika med ett leende.

Ulrika har vuxit upp i grannbyn Norra Vallgrund. En tid bodde Ulrika i Helsingfors, men hjärtat bultade för skärgården: Hon flyttade tillbaka till byn.
Att få förvalta släktarvet känns viktigt för Ulrika och hennes familj.
– Vi blev fint välkomnade. En gång bybo alltid bybo, det var härligt, konstaterar Ulrika.
En aktiv, livskraftig och levande by
Trots att det bor under 400 invånare i Södra Vallgrund, är byn, precis i enlighet med tipset vi fick, otroligt aktiv. Det mesta görs med gemensamma krafter för att öka på samhörigheten.
– Det finns ett rikt föreningsliv här med jättemånga aktiviteter och man jobbar tillsammans, städar tillsammans och har gemensamma fester. Byn känns väldigt levande, säger Ulrika.
Det finns massvis med aktiviteter och man arbetar tillsammans.
– Det är en lugn och trygg plats nära naturen. Här kan jag tanka kraft i vardagen. Det känns meningsfullt att få förvalta en släktgård som funnits i vår familj i över hundra år och vårda den så att den kan leva åtminstone 100 år till, säger Ulrika.
Oberoende av årstid finns det något att göra ute i den idylliska naturen. Vintertid kan man skida längs med något skidspår på isen eller ute i skogen.
Har man tur kan man också uppleva norrsken på himlen ovanför världsnaturarvet. Fridfullt och vackert, om vi får tro källor på byn.

Medelåldern i byn: 40 år
Man kunde kanske tro att de flesta invånare i en liten by ute i skärgården skulle vara både gråhåriga och kutryggade. Den fördomen visar sig vara helt fel.
I byn finns en livsduglig butik som är viktig för byborna.
– Södra Vallgrund känns ung och fräsch, det finns många barnfamiljer som flyttat hit och byggt sitt hem. Vi har en väldigt livskraftig butik i byn och det tror jag har en stor betydelse, säger Ulrika.
Bybutiken Södra Vallgrund Handelslag ägs av byborna. Butikens sortiment innehåller allt från trävaror till bränsle och skottkärror till nygräddat bröd. Butiken fungerar även som postombud och apotek.

Skolan som försvann
Aktiviteten i Södra Vallgrund förklaras med att det fortsättningsvis föds barn.
Men trots att det föds mer barn har skolan stängts och slagits ihop med skolan i grannbyn. Numera går barnen i Vallgrund skola.
Vi sörjer att vi har förlorat vår skola.
– Vi sörjer att vi har förlorat vår skola. Gemenskapen som barnen får med sig av att gå i en liten byskola under hela lågstadiet är ovärderlig. Därför hoppas vi på att få behålla nuvarande Vallgrund skola, säger Ulrika.
Skolan försvann alltså, men bara tre kilometer bort till grannbyn Norra Vallgrund. Byborna ser gärna att den skolan får finnas kvar och att inte alla ska till Replot, som ligger en bra bit bort.
Skolan blir ett bryggeri
Hösten 2017 köpte Johan Ahlkvist upp skolan. Han planerar att bygga om i huset och att där ska finnas ett bryggeri, en pub, en restaurang, konferensutrymmen och övernattningsmöjligheter.
Gymnastiksalen planerar han att lämna orörd så att byborna även i framtiden kan använda sig av den. Ahlkvist siktar på att öppna husets dörrar sommaren 2019.

Vad kan man göra i Södra Vallgrund?
För besökaren finns det en hel del att göra. Det finns till exempel tre fina simstränder att ta sig ett svalkande dopp vid efter att man njutit av en förhoppningsvis solig och varm dag.
– Vi har Sommarösund, badstranden nere vid Bulleråsen, den naturliga viken nere vid Fort Sommarö och där finns också naturstigar att gå på, berättar Ulrika.

Aava Kertun Kotitila finns också i byn. Det är en gård med bland annat getter, får, ponnyer, ullsvin, minigrisar, höns, kaniner, ankor, gäss, katter och kor. Det är fullt tillåtet att röra vid djuren.
Vi börjar sakta men säkert förstå varför Aktion Österbotten valde Södra Vallgrund till årets by år 2016.

Hur såg livet ut i skärgården för 100 år sedan? Granösunds fiskeläge har svaret
Granösunds fiskeläge är ett friluftsmuseum som visar hur livet i skärgården såg ut förr i världen. Då var fisket den största näringen i byn tillsammans med säljakten.
I juli ordnar Granösunds fiskeläge hantverkarkvällar. Då är det många besökare där.
– De olika byggnaderna har hämtats till det här området. Det började med fiskebastun nere vid stranden, som kom hit där i början på 70-talet, berättar Ulrika.
Allt detta har byborna gjort på talko. Att det blev ett museum av helheten fanns inte ursprungligen i planerna.
– Det var ett ivrigt gäng som ville rädda byggnaderna. Det ena gav det andra och nu har vi fjorton byggnader här på området, säger Ulrika.


Sommartid finns en guide på plats och inträdet är tre euro. Med vissa undantag.
– Under hantverkarkvällarna på torsdagarna i juli är det gratis inträde. Man kan komma in på området, se sig omkring, delta i någon hantverksworkshop, lära sig snickra, tälja eller smida eller färga garn, beroende på vad vi gör just den kvällen eller bara njuta av en kopp pannkaffe med hembakt bulle, berättar Ulrika.
Man ska kunna koppla det till hur folk lever i skärgården idag.
Tanken är inte bara att visa upp hur det såg ut förr i världen i skärgården. Man ska kunna koppla det till hur folk lever i skärgården idag.
– Idag flyttar man inte längre ut till en fiskarbastu och lever där i flera månader och gör sina egna tunnor och sina egna nät, filosoferar Ulrika.

Museet har besökare i alla åldrar, från alla hörn i landet och världen.
– Vi har ortsbor, långvägaturister, världsarvsbesökare, skolelever och grupper med pensionärer. Vi erbjuder program som beskriver hur tufft livet var; hur det var att vara ute på isen och smyga på sälar i jaktsyfte, berättar Ulrika.

Monika Nissander, som tipsade oss, hade rätt: Södra Vallgrund har en hel del att erbjuda.
Vi bor i världsnaturarvsområdet i en liten liten by med ca 360 personer. Byn är otroligt aktiv med många olika föreningar och företag. Södra Vallgrund Byaråd r.f. driver en hantverkarbutik, Sommaröhallen, som inte finns någon annanstans, med över hundra hantverkares produkter. Replot Skärgårds Hembygdsförening r.f. driver Granösund, ett fiske- och friluftsmuseum med flera olika byggnader som berättar om hur livet var i skärgården för hundra år sedan.

Egenland – en kulturreseguide till Finland
Rättelse 29.3.2018, kl.10.45: "Frivilliga bybor turas om med att agera guide vid museet..." har rättats till "Sommartid finns en guide på plats..."
Rättelse 11.4.2018 kl 9.11: Ändrat "drygt 200 år gammalt hus" till "drygt 100 år gammalt".