Hoppa till huvudinnehåll

Forskning visar: Listig björnhona håller sig i närheten av ungarna längre för att inte bli skjuten

Karhuemo ja pentu
Karhuemo ja pentu Bild: Yle/Kimmo Ohtonen brunbjörn

Brunbjörnshonor i Sverige har lärt sig att skydda sig för jägare genom att hålla sig i närheten av sina ungar en längre tid än de gjorde tidigare, visar en studie som har publicerats i Nature Communications.

Det verkar som att björnhonorna har anpassat sig till jaktbestämmelser som förespråkar att björnhonor med ungar inte får skjutas.

Forskare har följt med brunbjörnarnas fortplantning och överlevnad i 22 års tid.

Det visar sig alltså att människan har kunnat påverka evolutionen och björnarnas liv, säger professor Johan Swenson från det norska Universitetet för miljö- och biovetenskap, NMBU.

- En ensam björnhona löper i Sverige en fyra gånger så stor risk att bli skjuten jämfört med en hona med ungar, säger Swenson till nyhetsbyrån AFP.

Långt forskningsprojekt

Swenson har arbetat med ett 30 år långt forskningsprojekt kring björnar.

Forskarna märkte att vissa av björnhonorna började anpassa sitt moderskap till att öka sina chanser att överleva. Man märkte att vissa björnhonor förlängde tiden med ungarna från 18 månader till 30 månader.

Erauspennun katse
Erauspennun katse Bild: Yle/Kimmo Ohtonen brunbjörn

I allmänhet brukar ungarna följa sina mödrar i ett och ett halvt år och före år 1995 iakttog man inga längre perioder än så.

Under de senaste decennierna har man noterat en förändring. Ungarna stannar med sina mammor ett år över det som tidigare var normalt.

Så länge honan har ungar går hon säker. Mellan åren 2005 och 2015 har antalet björnhonor som håller kvar sina ungar ett extra år ökat med 36 procent.

Föds färre björnar men de lever längre

Utvecklingen har också lett till att det föds färre björnar eftersom en hona inte blir dräktig förrän de tidigare ungarna är avvänjda. Emellertid visade det sig att överlevnadsmöjligheterna ökade både bland ungarna och björnhonorna.

I Sverige är licensjakt på björn tillåten från slutet av augusti till mitten av oktober. Myndigheterna kan besluta om skyddsjakt vid behov.

På 1930-talet fanns det bara 130 brunbjörnar i Sverige men efter skyddsåtgärder har antalet stigit till omkring 2 800 år 2013.

Källor: AFP, Nature Communications, Naturvårdsverket i Sverige

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes