Hoppa till huvudinnehåll

Hård kritik mot Ekorosk i insändare

Här sorteras ännu så länge vita och svarta soppåsar vid Ekorosk
Här sorteras ännu så länge vita och svarta soppåsar vid Ekorosk Bild: Yle/Kjell Vikman avfallshantering,sopkärl,Jakobstad,Ekorosk

Kauko Kivilehto, viceordförande i Österbottens avfallsnämnd, kallar Ekorosk för monopol-diktaturföretag i en insändare i Österbottens tidning. Ekorosk ställer enligt Kivilehto krav på att soptransportföretag undertecknar omöjliga avtal.

Avfallstransportören Johan Forsman vid Jako-Säck säger att hans företag inte råkat ut för något sådant avtal som Kivilehto beskriver.

Nytt system till hösten

Ekorosks nuvarande system med en optisk sortering av de svarta och vita påsarna, med biologiskt avfall i den ena och brännbart i den andra påsen har kommit till vägs ände.

Medlemskommunerna i Jakobstads- och Karlebyregionen tar i bruk ett nytt system den 1 oktober 2018. Då kommer hushållen att ha ett kärl för biologiskt avfall och ett kärl för brännbart avfall.

Ekorosk gick ut med sina planer förra sommaren och då ansåg kritikerna att kärlen blir dyra för kunderna. I det läget erbjöd sig Ekorosk att skaffa kärlen och underlätta övergången till det nya systemet.

Michael Östman är vd på Ekorosk i Jakobstad
Michael Östman. Michael Östman är vd på Ekorosk i Jakobstad Bild: Yle/Kjell Vikman Ekorosk,avfallshantering,Jakobstad,michael östman

- Det nya systemet sparar så mycket pengar att vi har möjlighet att både sänka behandlingsavgifterna med 30 procent och betala kostnaderna för kärlen, säger Ekorosks vd, Michael Östman.

- Det finns olika synsätt, en del av transportörerna är nöjda med att Ekorosk skaffar kärlen, andra skaffar själva.

Ekorosk tillbakavisar kritiken kring avtalet med transportörerna

Kauko Kivilehto skriver i sin insändare i Österbottens Tidning att Ekorosk enligt avtalet förbjuder soptransportföretagen att leverera sina sopkärl till sina kunder.

Han skriver ytterligare att Ekorosk kräver att soptransportören river upp de avtal man gjort med kunder som beställer sopkärl från eget transportföretag.

Enligt Kivilehtos tredje påstående tvingas de kunder som inte besvarat Ekorosks enkät kring sopkärlen att skaffa det via Ekorosk.

- Ekorosk river inte upp några avtal mellan kund och transportör, vi vill bara säkerställa att alla har sopkärl till hösten, också de som inte svarat på enkäten, säger Michael Östman.

- Eftersom flera transportörer har meddelat att de inte tänker skaffa bioavfallskärl, uppstår frågan vem som ska skaffa kärl till deras kunder. Vi vill säkerställa att också dehär hushållen får bioavfallskärl .

Enligt Johan Forsman vid företaget Jako-Säck har inte hans företag fått något avtal där Ekorosk kräver att man inte får leverera sopkärl till kunderna om man vill.

Läs också