Hoppa till huvudinnehåll

Internationell organisation riktar misstankar mot Finlands match mot Malta: ”Vi märkte att något inte stämmer”

Finland slipar taktiken i Bukarest inför kvalmatchen mot Rumänien.
Finlands seger över Malta med 5-0 har väckt misstankar. Finland slipar taktiken i Bukarest inför kvalmatchen mot Rumänien. Bild: EPA finlands fotbollslandslag

Den granskande vadslagningsorganisationen Federbet pekar ut onormalt spelbeteende i samband med Finlands herrlandslags seger mot Malta i måndags. ”Vi anklagar ingen. Vi fick signaler om misstänkt spelbeteende och märkte att något inte stämmer” säger man från organisationen.

Federbet publicerade en text på tisdagen där fotbollsmatchen Finland - Malta i Belek (5–0-seger för Finland) beskrivs som misstänkt.

– Vi anklagar ingen. Som vanligt följde vi med marknaden och fick signaler om misstänkt spelbeteende. Vi märkte att någonting inte stämmer. Oddsen var konstiga och slutligen bekräftade resultatet de konstiga oddsen, säger organisationens generalsekreterare Francesco Baranca till Yle Urheilu.

Baranca är snabb att påpeka att organisationen inte anklagar Finland eller Malta för fusk, utan understryker att man inom Federbet pekar ut misstänkt beteende.

Enligt Baranca fanns det också en annan match som väckte misstankar under landslagsuppehållet, när Georgien gjorde fyra mål mot Litauen i första halvlek.

Finland gjorde tre mål i första halvlek mot Malta i Belek och vann slutligen med 5–0, den största segern i en landskamp på åtta år.

Jouko Ikonen är forskningschef på Finlands etiska idrottscenter, SUEK.

Också han reagerade på slutresultatet.

– Jag har tittat på matchen och de gjorda målen. På basis av vad jag vet för jag inte ärendet vidare eftersom det inte finns någon orsak att misstänka finsk delaktighet i en eventuell manipulation av resultatet, säger Ikonen till Yle.

Bollförbundets generalsekreterare Marco Casagrande lovar att förbundet utreder frågan.

– Vi kommer att be om assistans via våra kanaler hos bland annat Uefa. Dessa rykten florerar med jämna mellanrum både på nationell och internationell nivå och vi vill som vanligt gå till botten med detta. Jag har just nu ingen vetskap om något avvikande eller misstänkt, säger Casagrande.

Läs mera:

Teemu Pukki visade vägen då herrlandslaget tog sin största seger på åtta år – nu åtta matcher utan förlust

En dubbelsalva av Teemu Pukki, ett mål av debutanten Kalle Taimi och en fullträff var av Fredrik Jensen och den isländska nationalhjälten Pyry Soiri. Där segerreceptet för att slå Malta i fotboll – segermarginalen var dessutom den största sedan 2010.