Hoppa till huvudinnehåll

Jens Mattfolk om påskens cupthriller i Ekenäs: "Drömmen om final lever hos pojkarna"

Jens Mattfolk är tränare för Ekenäs IF.
Jens Mattfolk hör till tränarstaben i Ekenäs IF. Jens Mattfolk är tränare för Ekenäs IF. Bild: Yle / Antti Koivukangas Jens Mattfolk,Ekenäs IF

På skärtorsdagen är det dags för en rejäl cupthriller på Centrumplan i Ekenäs när division ett-klubbarna Ekenäs IF och FC Haka gör upp om en plats i semifinalen i finska cupen i fotboll. Drömmen om final lever hos pojkarna i det här skedet, men trots det står vi med fötterna fast på jorden, säger assiterande tränaren Jens Mattfolk.

Ekenäs IF slutade på sjunde plats i division ett säsongen 2017, men säsongen 2018 har fått en flygande start i och med lagets succéartade cupäventyr.

Laget tog sig vidare från gruppspelet som tvåa och lämnade bland annat ligalagen IFK Mariehamn och TPS bakom sig i tabellen.

Den 17 mars skakade laget av sig sitt AC Oulu-spöke och bokade en kvartsfinalplats tack vare en 1-0 seger.

Nu väntar kvartsfinalmatch på skärtorsdagen i Ekenäs mot FC Haka.

– Vi vet det mesta om Haka och dom vet det mesta om oss. Vi har mötts flera år i rad i Ettan och det är klart att det skett en del förändringar i bägge lagen. Vi hoppas att hemmaplan kan bli tungan på vågen och att vi når vår maxnivå, då skall vi kunna ta oss vidare, tror assisterande tränaren Jens Mattfolk.

Zacharias Ekström jagar bollen.
Zacharias Ekström känner väl till FC Haka från ifjol. Zacharias Ekström jagar bollen. Bild: Yle/Patric Westerlund fotboll,Ekenäs IF,zacharias ekström

Mattfolk har tillsammans med den nye tränaren Gabi Garcia Xatart fått se laget prestera på hög nivå under hela vårvintern. Några egentliga hemligheter finns det inte bakom succén.

– Vi har haft ett väldigt bra försvarsspel och hållit nollan flera matcher i rad, det har nog varit en grund. Vi har haft en del skador, men ersättarna som kommit in har gjort väldigt bra ifrån sig. Jag tycker det är hela truppens förtjänst att vi är där vi är.

"Serien är ett maratonlopp"

Mattfolk påpekar att laget har bra flyt för tillfället och han hoppas naturligtvis att EIF kan ta med sig det flytet också till seriestarten.

EIF och FC Haka inleder sina division ett-säsonger i slutet av april medan de övriga lagen involverade i cupen, samtliga sex ligalag, sparkar igång sin serie första helgen efter påsk.

Mattfolk kan inte nog poängtera att cupen och serien är två separata tävlingar.

– En cupmatch har sin vinna eller försvinna-karaktär men i en serie över 27 matcher handlar det om ett maratonlopp jämfört med cupen. Förväntningarna, ja, man kan förståss ha höga förväntningar på EIF nu efter vår cupform, men fortsättningsvis tycker jag att förutsättningarna inför seriespelet är helt andra.

– Vi står ungefär där vi slutade ifjol och därifrån vill vi bygga vidare och bättra på, säger en sansad Mattfolk.

Drömmen om final lever

Trots det är han snabb att påpeka att cupkvartsfinalen är en otroligt stor sak för Ekenäs IF.

– Vi är superglada över att vara där vi är, men vi vill vinna och kunna gå vidare. Drömmen om final lever hos pojkarna i det här skedet, men trots det står vi med fötterna fast på jorden och är fullt fokuserade på nästa match. Men det är klart att det är en dröm, menar Mattfolk.

Etchui Tabe sparkar bollen i mål framför näsan på Aleksi Leppälä.
Etchu Tabe sköt EIF till kvartsfinal. Etchui Tabe sparkar bollen i mål framför näsan på Aleksi Leppälä. Bild: Patric Westerlund / Yle fotboll,fotbollsspelare,Ekenäs IF,Ekenäs,Raseborg,Västnyland,AC Oulu,Etchu Tabe,samuli leppälä

Matchen Ekenäs IF - FC Haka spelas på Centrumplan i Ekenäs torsdagen den 29 mars med start klockan 18.30.

Hur går det i kvartsfinalen mellan Ekenäs IF och FC Haka?

Knapp EIF-seger
37.1% (112 röster)
Klar FC Haka-seger
19.2% (58 röster)
Knapp FC Haka-seger
15.6% (47 röster)
Klar EIF-seger
13.9% (42 röster)
Dramatisk EIF-seger i förlängning
8.3% (25 röster)
Straffar avgör, EIF vinner
2.6% (8 röster)
Straffar avgör, FC Haka vinner
1.7% (5 röster)
Dramatisk FC Haka-seger i förlängning
1.7% (5 röster)
Antal avgivna röster: 302

HJK är regerande cupmästare.

Finlands cup i fotboll, kvartsfinalerna 29 mars

17.00 FC Inter - Ilves

18.30 HJK - KuPS

18.30 SJK - FC Honka

18.30 EIF - FC Haka

Semifinalerna spelas den 2 april och finalen den 12 maj. Ifall Ekenäs IF går till semifinal spelas den Centrumplan med start klockan 15.00. För motståndet då står antingen FC Inter eller Ilves.

Läs också