Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Kim Jong-Un besökte Peking, skådespelare utsatta i filmproduktioner, många arbetslösa får sänkt bidrag

Aktiivimallia vastustava mielenosoitus Helsingin Senaatintorilla.
Aktiivimallia vastustava mielenosoitus Helsingin Senaatintorilla. Bild: Kimmo Hiltunen / Yle Senatstorget,demonstrationer (samhälleliga händelser),demonstrationer (förevisningar),arbetslöshet,Regeringen Sipilä,Aktiveringsmodellen för arbetslösa

Vi berättar vad som har hänt medan du sov och uppdaterar dig för dagen.

Inrikes:

Skådespelare i Finland saknar kollektivavtal och det finns inga arbetarskyddsombud på plats. Arbetsgivarna lovar nu en bättre plan mot trakasserier.

Över hälften av alla arbetslösa riskerar att få sänkta arbetslöshetsförmåner om några dagar på grund av den nya aktivitetsmodellen, uppger Aamulehti. Enligt preliminära uppgifter från Folkpensionsanstalten har endast 46 procent av de arbetslösa lyckats uppfylla kriterierna för aktivitet hittills i år.

Internationella vinproducenter har börjat satsa på viner gjorda speciellt för de finländska livsmedelsaffärerna, där alkoholhalten får vara högst 5,5 procent. Snart kan vi ha svaga viner i mataffärerna.

Utrikes:

Nu har både Kina och Nordkorea bekräftat att Nordkoreas ledare Kim Jong-Un och hans hustru Ri Sol-Ju har avlagt ett inofficiellt besök i Peking på inbjudan av president Xi Jinping.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu är intagen på sjukhus efter att ha drabbats av hög feber och hosta. 68-åriga Netanyahu är just nu föremål för polisutredningar misstänkt för korruption i tre olika fall.

Vädret: Det blåser kalla nordliga vindar i hela landet och nätterna är kalla för årstiden.

Växlande molnighet och lokalt snöbyar. Dagens högsta
temperatur +2...-3, nattens lägsta -10...-20 grader. I Lappland är nätterna mildare.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes