Hoppa till huvudinnehåll

Nu är det bekräftat: Kim Jong-Un besökte Peking

Ett handslag mellan Nordkoreas ledare Kim Jong-Un och Kinas president Xi Jinping inför kinesisk tv i Peking på tisdagen den 27.3.
Ett handslag mellan Nordkoreas ledare Kim Jong-Un och Kinas president Xi Jinping inför kinesisk tv i Peking på tisdagen den 27.3. Ett handslag mellan Nordkoreas ledare Kim Jong-Un och Kinas president Xi Jinping inför kinesisk tv i Peking på tisdagen den 27.3. Bild: AFP / Lehtikuva Kim Jong-un,Xi Jinping

Nu är det alltså slutspekulerat. Nordkoreas ledare Kim Jong-Un var på besök i Peking under början av veckan. Enligt Kim är Nordkorea "starkt engagerat" i kärnvapennedrustning och Kim är beredd att möta USA:s president Donald Trump.

I tre dagar gick spekulationerna heta och medier fylldes av videoupptagningar på tåg, säkerhetspådrag och bilkorteger i Peking.

Nu har både Kina och Nordkorea bekräftat att Nordkoreas ledare Kim Jong-Un och hans hustru Ri Sol-Ju har avlagt ett inofficiellt besök i Peking på inbjudan av president Xi Jinping. Besöket ska ha pågått från söndag till onsdag.

Enligt alla tidigare medierapporter lämnade Kims tåg Peking redan på tisdag eftermiddag.

Det här antas vara diktatorns första utlandsbesök och första gången han mötts med en utländsk ledare sedan han kom till makten 2011.

Kims besök i Peking ser ut att ha följt fadern Kim Jong-Ils välbeprövade modell. Han reste med sitt specialutrustade tåg och besöket bekräftades först efter att han lämnat Kina.

Det som hans far inte brukade göra var att presentera sin fru i officiella sammanhang, men bilderna från Peking visar också Nordkoreas första dam Ri Sol-Ju.

Kim Jong-Uns fru Ri Sol-Ju (längst till vänster, Kim, Kinas president Xi Jinping och hans hustru Peng Liyuan poserar för kinesisk tv på tisdagen 27.3.
Kim Jong-Uns fru Ri Sol-Ju (längst till vänster), Kim, Kinas president Xi Jinping och hans hustru Peng Liyuan poserar för kinesisk tv på tisdagen 27.3. Kim Jong-Uns fru Ri Sol-Ju (längst till vänster, Kim, Kinas president Xi Jinping och hans hustru Peng Liyuan poserar för kinesisk tv på tisdagen 27.3. Bild: AFP / Lehtikuva Kim Jong-un,Peng Liyuan,Xi Jinping,Ri Sol-ju

Enligt den statliga kinesiska nyhetsbyrån Nya Kina fick Kinas president också en inbjudan till en svarsvisit i Pyongyang och den ska han ha tackat ja till.

Starkt nordkoreanskt engagemang i kärnvapennedrustning?

Besöket hos Nordkoreas främste politiska och ekonomiska allierade ses som ett led i förberedelserna för Kims planerade toppmöten med Sydkoreas, respektive USA:s president senare i vår.

Nyhetsbyrån Nya Kina beskriver samtalen mellan Xi och Kim som "framgångsrika".

Kim ska ha sagt att Nordkorea är "fortsatt" starkt engagerat i kärnvapennedrustning på Koreahalvön, precis enligt fadern Kim Jong-Ils och farfadern Kim Il-Sungs vilja.

- Frågan om kärnvapennedrustning på Koreahalvön kan lösas om Sydkorea och USA besvarar våra ansträngningar med välvilja och skapar en atmosfär av fred och stabilitet, ska Kim ha sagt.

Den statliga nordkoreanska nyhetsbyrån nämnde inget om kärnvapennedrustning i sina rapporter om Kims besök i Kina.

Skepticism hos bedömare

Både Kims far Kim Jong-Il och farfar Kim Il-sung gav i tiderna löften om att inte utveckla kärnvapen, samtidigt som utvecklingsarbetet fortsatte för fullt och kulminerade i det första kärnvapentestet under Kim Jong-Ils tid vid makten 2006.

Få bedömare vågar tro att Kim verkligen skulle vara beredd att avstå från sin kärnvapenarsenal.

Både USA:s president Bill Clinton och George Bush förhandlade med Nordkorea om nedrustning i åratal men utan resultat, samtidigt som Nordkorea finslipade sina missiler, kärnvapen och ubåtar.

Nordkorea förhalade och spelade tid medan det utverkade ekonomiska eftergifter av USA, Japan och Sydkorea.

Enligt planerna ska Kim möta Sydkoreas president Moon Jae-In i slutet av april och USA:s president Donald Trump i maj.

Trumps hårdföra nya nationella säkerhetsrådgivare John Bolton har redan låtit förstå att Nordkoreas tidigare förhalningsteknik inte kommer att fungera med Trump.

Enligt Bolton borde samtalen strikt fokusera på nedrustning.

Källor: Reuters, AP, AFP, Yle

Läs mera:

Stort vågspel i historiskt toppmöte: Trump går med på att träffa Kim Jong-Un i maj

USA:s president Donald Trump har tackat ja till den Nordkoreanska ledaren Kim Jong-Uns överraskande förhandlingsinvit - Trump och Kim ska hålla toppmöte i slutet av maj, men platsen och den exakta tidpunkten har inte ännu slagits fast.