Hoppa till huvudinnehåll

Snart kan det finnas 5,5 procentigt vin i mataffärerna

Vinflaskor
Vinflaskor Bild: Sasha Silvala / YLE viner,Alkohol,Livsmedelsaffär

Internationella vinproducenter har börjat satsa på viner gjorda speciellt för de finländska livsmedelsaffärerna, där alkoholhalten får vara högst 5,5 procent.

En av vinproducenterna är Torres, en av världens mest kända vintillverkare.

- Vi vill absolut vara med i den moderna trenden där man alltmer favoriserar viner med lägre alkoholhalt, säger Annastiina Jäppinen, produktchef på Torres.

Den nya alkohollagen tillåter sedan årsskiftet att affärerna säljer drycker som har en alkoholhalt på 5,5 procent.

Vin på hyllorna efter påsk?

Det är än så länge ändå rätt tomt på vinhyllorna eftersom vinproducenterna inte har hunnit leverera drycker till Finland. Läget kan vara ett annat efter påsk.

Torres har tillverkat alkoholfria viner i över tio år.

- Arbetet är mer krävande än normalt eftersom vinet framställs i två olika skeden.

- Först gör man så kallat normalt vin och efter det förångas vinet i låg temperatur så att alkoholen avdunstar, berättar Jäppinen.

Mångsidig alkoholkultur

- Det är bra att alkoholkulturen blir mer mångsidig och jag tror inte att totalkonsumtionen ökar speciellt mycket, säger verksamhetsledaren på Finska alkoholdryckesaffärernas förening SAJK, Susanna Heikkinen.

Hon betonar att det fortfarande råder en starkt ansvarsfull atmosfär i Finland både socialt och ur folkhälsosynpunkt.

Vin
Vin Bild: Juha-Pekka Inkinen radar

I Finland dricks det årligen omkring 60 miljoner liter vin, 52 miljoner liter säljs i Alko och resten dricks på restauranger.

Alko har satsat på personalens kunnande och det är lätt att hitta rätt vin till rätt maträtt i Alko.

Svag vinkompetens i livsmedelsaffärerna

I livsmedelsaffärerna är den här kompetensen fortfarande nästan obefintlig.

Vårt vinkunnande byggs nog upp med tiden, säger inköps- och försäljningschefen vid Kesko, Aki Erkkilä.

Enligt Erkkilä är K-handelsmännen mycket intresserade av att lära sig mera om svaga viner.

- För oss är vinerna ett bra tillskott i utbudet och vi vill för vår del främja ett ansvarsfullt sätt att handskas med alkohol, säger Erkkilä.

Artikeln baserar sig på en artikel av Marjo Rein, Yle uutiset.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes