Hoppa till huvudinnehåll

Varg stryker omkring på Åland

Varg står i snön.
Arkivbild. Varg står i snön. Bild: Mostphotos varg

En varg har under en månads tid rört sig på Åland. Vargen är en ovanlig gäst på Åland, och det här är den första säkra vargobservationen på sex år.

- Den första observationen gjordes den 27 februari på Brändö. Sedan fick vi rapporter från Kumlinge, men nu har vi den senaste tiden också fått observationer från fasta Åland, berättar jaktförvaltare Robin Juslin från Landskapsregeringens enhet för jakt- och viltvårdsfrågor.

Enligt Juslin finns det inga tvivel om att det faktiskt är en varg, då den har setts så pass många gånger och det finns bilder på den.

- I samband med en älginventering den 17 mars upptäckte man spår som visade att den hade rört sig över hela norra Åland ända till Eckerö. Än så länge tyder det på att det är en och samma varg.

Senast observerades varg på Åland år 2012

Nu försöker myndigheterna följa med vart vargen är på väg.

- Den observerades ganska många gånger i ett område som faktiskt heter Vargsundet, men sedan lördagen har vi inga säkra observationer.

Man har också samlat in spillning för att kunna göra DNA-analyser på vargen. Juslin hoppas att vargen finns med i de databaser som har gjorts på den finska sidan.

Senast observerades varg på Åland år 2012, men efter det känner jaktmyndigheterna inte till några fler observationer.

- Men vi har räknat med att det med stor sannolikhet kan komma över vargar från finska sidan när det blir sådana isvintrar som det har varit i år, säger Juslin.