Hoppa till huvudinnehåll

Airbnb allt populärare i Helsingfors – en femtedel av alla övernattningsplatser erbjuds via tjänsten

Vy över Senatstorget.
Ett brittiskt eller tyskt par är typiska Airnbnb-gäster. Vy över Senatstorget. Bild: Petteri Sopanen / Yle turism,Senatstorget,Helsingfors

En femtedel av alla övernattningsplatser i Helsingfors erbjuds via nättjänsten Airbnb. Helsingfors överväger särskilda regler för att undvika problem på bostadsmarknaden.

Helsingforsaren Anna Varakas hyr ut en etta i Ulrikasborg på Airbnb. Lägenheten har ett bra läge, fin utsikt över en park och det är nära till havet. Varakas har hyrt ut lägenheten via Airbnb i ungefär två år. Hon har varit nöjd med arrangemangen.

- Vi ville få erfarenhet av kortvarig uthyrning och jämföra med att hyra ut till långvariga gäster. Vi började med det här av ren nyfikenhet, säger hon.

Anna Varakas med en nyckelknippa i handen.
Anna Varakka hyr ut en etta i närheten av stranden i Ulrikasborg. Anna Varakas med en nyckelknippa i handen. Bild: Ronnie Holmberg / Yle Airbnb

Varakas upplever att efterfrågan har vuxit under de två senaste åren. Hon förstår att Airnbnb intresserar människor som söker efter inkvartering i Helsingfors.

- Jag tycker att hotellutbudet i Helsingfors är relativt tråkigt. I den bemärkelsen kan Airbnb erbjuda mycket med tanke på relationen mellan pris och kvalitet.

Enligt Anna Varakka är de typiska Airbnb-gästerna ett brittiskt eller tyskt par som verkar inom någon kreativ bransch. Asiatiska turister vänder sig däremot sällan till Airbnb.

Jämfört med att hyra ut sin lägenhet till en långvarig hyresgäst är uthyrning via Airbnb ganska arbetsamt. Värden kan behöva ta hand om ärenden dagligen. Men Varakas har inga planer på att sluta.

– För hotellen är hotet antagligen att Airbnb förändrar marknaden på något sätt. Och vanligtvis vill man inte ha förändring.

24 miljoner till Airbnb i Helsingfors

Mängden människor som hyr ut bostäder via nättjänsten Airbnb i Helsingfors har vuxit kraftigt och nu har också staden reagerat på den ökande mängden.

Enligt statistiken finns det omkring 2 300 övernattningsställen i Helsingfors via Airbnb. Övriga platser, så som hotellrum, uppgår till omkring 10 000.

Även om Airbnb står för ungefär en femtedel av bäddplatserna är det inte så att var femte övernattning som sker i Helsingfors ordnats via tjänsten.

Av alla pengar som totalt spenderas på övernattning i Finland 2017 gick 58 miljoner till Airbnb. I Helsingfors är det frågan om 24 miljoner.

Företaget uppger att 97 procent av intäkterna går direkt till den som hyr ut en bostad.

Vad är Airbnb?

Airbnb är ett amerikanskt företag som fungerar som en nättjänst där personer kan hyra ut sin bostad till andra personer, så som turister.

Tjänsten har inga egna bostäder utan fungerar som en förmedlare som sköter om bokning och betalning i utbyte mot en procent av hyreskostnaderna.

Företaget grundades år 2008 och hade under fjolåret en omsättning på 2,6 miljarder dollar.

I Helsingfors uppgick företagets intäkter för uthyrningarna av bostäder under år 2017 till omkring 24 miljoner euro. I hela Finland var värdet 58 miljoner euro.

Överraskning för staden

De färska uppgifterna kommer som en överraskning för staden.

- Vi vet att Airbnb är populärt i många andra europeiska städer men vi har kanske inte trott att det funnits tusentals boenden också här i Helsingfors, säger Pekka Mustonen på Helsingfors stadskansli.

Laura Aalto, vd för Helsingfors marknadsföringsbolag Helsinki Marketing, tror att det är goda nyheter för turismen i Helsingfors.

- Airbnb är ett flexibelt alternativ till mer traditionella övernattningsställen, jag tror att båda behövs och stöder varandra.

Helsingin kaupungin markkinoinnin toimitusjohtaja Laura Aalto poseeraa kameralle kahvilassa
Laura Aalto Helsingin kaupungin markkinoinnin toimitusjohtaja Laura Aalto poseeraa kameralle kahvilassa Bild: tanja heino / yle verkställande direktör

Helsingfors överväger regler för Airbnb: "Innan det blir ett problem"

I en del städer runt om i världen har Airbnb:s popularitet lett till oroligheter på bostadsmarknaden.

I exempelvis Berlin och Barcelona har bostadspriserna stigit efter att mer professionella aktörer köper upp lägenheter och hyr ut dem i full skala.

Timo Lappi, vd för MaRa som representerar företag inom turism och restaurangbranschen, anser att större aktörer som använder sig av Airbnb bör beaktas på samma sätt som hotellverksamhet.

Vy över Domkyrkan och presidentens slott i Helsingfors.
Det kan bli aktuellt med nya spelregler för personer som hyr ut sin lägenhet via Airbnb. Vy över Domkyrkan och presidentens slott i Helsingfors. Bild: Henrietta Hassinen / Yle Helsingfors,Helsingfors domkyrka,Presidentens slott

- När det går från att vara privatpersoner till att bli yrkesverksamhet blir det mer som att driva hotellverksamhet, utan att behöva grunda ett eget hotell. Det borde regleras på samma sätt som hotellbranschen.

Han anser inte att tillväxten nödvändigtvis är positiv.

- När Airbnb växer går det sämre för hotell och vandrarhem, säger Lappi.

Enligt Laura Aalto ska man i Helsingfors ta itu med saken innan det blir ett problem. Det här kan man göra genom att införa nya spelregler för personer som hyr ut sin lägenhet genom Airbnb.

- För Helsingfors är det viktigt att man tar i tu med situationen innan den blir ett problem och innan hyrorna stiger och områden bara används av Airbnb-gäster.

Texten baserar sig på artikeln Historiallinen muutos matkailubisneksessä: Airbnb kattaa jo viidenneksen Helsingin majoituspaikoista – kaupunki yllättyi skriven av Esa Koivuranta.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen