Hoppa till huvudinnehåll

EIF fortsätter att skriva cuphistoria – nu väntar Källmans Inter i semifinalen

Etchu Tabe, EIF.
Etchu Tabe satte sitt femte mål för säsongen när EIF tog sig vidare i cupen. Etchu Tabe, EIF. Bild: Yle/Patric Westerlund Etchu Tabe

För första gången någonsin är EIF framme i cupsemifinal. Än en gång var det Etchu Tabe som ordnade segermålet. EIF slog ut FC Haka – och nu kommer Benjamin Källmans FC Inter till Ekenäs på tisdag.

EIF har fått något av en drömlottning i finska cupen – och som man har utnyttjat det. Efter att ha tagit sig vidare från gruppspelet och slagit ut AC Oulu i den första slutspelsronden väntade nästa division 1-motstånd i kvällens kvartsfinal.

FC Haka – ett lag som EIF inte lyckades slå under fjolårets säsong i ettan – kom på besök. I ett kylslaget Ekenäs kunde Gabi Garcia Xatarts manskap värma frusna fotbollssjälar.

Efter två vackra mål hade EIF säkrat avancemang till semifinal. Det är ett historiskt resultat för EIF:s del. Ekenäslaget har aldrig ens varit inne bland de åtta främsta i cupen tidigare.

Tabe satte segermålet

Efter en stark start av gästerna kom EIF:s 1–0-mål när tio minuter var spelat. Zacharias Ekström noterades för målet och han satte bollen med ett vasst volleyskott.

Efter en knapp timmes spel kom nästa tunga slag mot Haka. Ekström kom fram på vänsterkanten och spelade in bollen till Etchu Tabe.

Tabe, som avgjorde i förra rundan mot AC Oulu, vinklade snyggt in 2–0. Efter anfallarens femte cupmål hade EIF ett jätteläge att säkra semifinalplatsen.

Gerald Ben skapade rejält med oro hos hemmapubliken på 708 åskådare med sin reducering, men EIF höll undan till en 2–1-seger.

Källman tvåmålsskytt

Nu väntar alltså cupsemifinal för Ekenäslaget. Den spelas på tisdagen i Ekenäs (urprungligen skulle matchen spelas på måndagen men den flyttades på grund av snöväder).

Då väntar ligamotstånd för första gången i cupslutspelet för EIF:s del. FC Inter gör den korta resan från Åbo för att försöka stoppa cupsagan.

Inter säkrade också sin semifinalbiljett i dag. Stor matchvinnaren blev Ekenäsbekantingen Benjamin Källman.

Benjamin Källman, FC Inter.
Benjamin Källman satte två fullträffar för FC Inter. Benjamin Källman, FC Inter. Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press Benjamin Källman,FC Inter Åbo,Ilves Tammerfors (Fotboll)

Källman satte båda Inters fullträffar när Åbolaget slog ut Ilves på hemmaplan.

I den andra semifinalen, som spelas på måndag, blir det ett lokalmöte i huvudstadsregionen. HJK slog ut KuPS efter två mål i första halvlek, medan FC Honka stod för en liten knall när man slog ut fjolårsfinalisten SJK.

Resultat:

FC Inter–Ilves 2–0 (0–0)
Mål: 1–0 Benjamin Källman, 2–0 Benjamin Källman.

EIF–FC Haka 2–1 (1–0)
Mål: 1–0 Zacharias Ekström, 2–0 Etchu Tabe, 2–1 Gerald Ben.

HJK–KuPS 2–0 (2–0)
Mål: 1–0 Riku Riski, 2–0 Joao Klauss De Mello.

SJK–FC Honka 1–2 (0–2)
Mål: 0–1 Jonas Levänen, 0–2 Youness Rahimi, 1–2 Mehmet Hetemaj.

Läs mera:

EIF:s Zacharias Ekström med bollen, Hakas Salomo Ojala täcker.

EIF:s Zacharias Ekström: Vårt defensiva spel är riktigt bra nu

Ekenäs IF gav inte division 1-kollegan utrymme i kvartsfinalen finska cupen. Hemmalaget styrde matchen dit man ville på skärtorsdagskvällen på Centrumplan i Ekenäs.

Artikeln uppdaterad måndag 1.4 klockan 14.45: Matchdatumet har ändrats.

Läs också

 • Tusentals demonstrerade i Bryssel mot FN:s migrationspakt

  Polisen använde både vattenkanoner och tårgas.

  Det blev oroligt i Bryssel på söndag, då tusentals demonstranter marscherade i protest mot Belgiens undertecknande av FN:s migrationspakt. Frågan har blivit en het potatis, och kan eventuellt fälla den belgiska regeringen.

 • EU-länderna nöjda med resultatet från klimatmötet i Katowice - små länder oroliga över det praktiska

  Avtalet kritiseras för att inte vara tillräckligt ambitiöst.

  Trots att förhandlingarna under klimatmötet i Katowice gled in på övertid och några länder satte sig på tvären lyckades man nå konsensus. Resultatet gjorde att många av deltagarna gratulerade sig själva. - Det är väldigt svårt att få nästan 200 länder att enas om ett så detaljrikt och specifikt avtal. Under de här förhållandena är varje litet framsteg en massiv framgång och i det här paketet finns tusentals små framsteg, säger Michail Kurtyka, ordförande för klimatkonferensen.

 • Våghalsig kärlek över Finska viken - Herberts plan var att bygga en båt och nattetid smuggla Alice till Finland

  Århundradets kärlekshistoria på Estlotan.

  Den finska soldaten Herbert träffar av en slump den estniska skolföken Alice på kullerstenarna i Reval. Hon har redan pojkvän men Herbert blir blixtförälskad. Sovjetinvasionen skiljer dem åt men Herbert får en galen idé: Han ska bygga en träbåt och trotsa både ryssarnas patrullbåtar och vädrets makter för att göra en livsfarlig resa över havet. Alice vet ingenting om Herberts planer och hon får göra sitt livs svåraste beslut.

Nyligen publicerat - Sport