Hoppa till huvudinnehåll

Fågelinfluensan som drabbat Europa har nu nått Finland

Död havsörn som krockat med lastbil.
Arkivbild på död havsörn. Död havsörn som krockat med lastbil. Bild: Polisen havsörn

Den fågelinfluensa som påträffades hos en havsörn i Pargas har visat sig vara av typ H5N6, liknande den som nu sprids i Europa.

Viruset är livsfarligt för fåglar, men det är inte känt att smittan skulle ha överförts till människor.

Den högpatogena fågelinfluensan av typ H5N6 har under början av året hittats hos vilda fåglar och på fjäderfägårdar i bland annat. Sverige, Tyskland, Danmark, Holland och Storbritannien.

På smittade gårdar har man varit tvungen att avliva alla fåglar.

Enligt livsmedelsverket Evira sprids fågelinfluensa lätt från en fågel till en annan särskilt nu under vårflyttningen, och därför ska både direkt och indirekt kontakt mellan fåglar som hålls som husdjur och vilda fåglar förhindras.

Enligt lagen ska de som håller fjäderfän se till att dessa hålls inomhus eller är skyddade från beröring med vilda fåglar med hjälp av tillräckligt täta nät ända till slutet av maj.

Åbo djurhem desinficerades och alla fåglar avlivades

Åbo djurhem har nu desinficerats och öppnats på nytt efter att djurhemmet drabbats av fågelinfluensa.

Den havsörn som förra veckan hittades i Sydmo i Pargas fördes i dåligt skick till Åbo djurhem.

I går på onsdagen visade det sig att havsörnen hade fågelinfluensa. Havsörnen och de fem andra fåglarna på djurhemmet måste avlivas och hemmet desinficerades.

Åbo djurhem
Åbo djurhem. Åbo djurhem Bild: YLE/Christa Mäkinen Åbo,djurskydd,åbo djurhem

Efter desinficeringen fungerar djurhemmet nu nästan normalt, förutom att man fortsättningsvis inte tar emot fåglar och att besökare ombeds ta kontakt med djurhemmet innan sitt besök.

Man kan inte heller komma in till alla utrymmen på djurhemmet.

Evira håller tillsammans med Sydvästra Finlands regionförvaltningsverk på att ta reda på vilka alla personer som har skött havsörnen och besökt djurhemmet och deras eventuella kontakter med fjäderfägårdar med tanke på eventuella ytterligare smittor.

Läs mera:

Fågelinfluensa påträffad hos havsörn i Pargas - fjäderfä i hela Finland ska hållas inomhus

Enligt Evira är det ingen fara för människor, men fjäderfä och andra fåglar i hela Finland måste hållas inomhus och skyddas mot kontakter med vilda fåglar ända till den 31 maj.