Hoppa till huvudinnehåll

"Hela Västnyland och flera grenar måste dra nytta av en stor idrottshall"

Josefin Mannström och Conny Karlsson står bredvid varandra.
EIF-fotbollens Josefine Mannström och IF Raseborgs Conny Karlsson anser att en stor idrottshall bör gagna flera idrottsgrenar. Josefin Mannström och Conny Karlsson står bredvid varandra. Bild: Bubi Asplund / Yle idrottshallar,Raseborg,Ekenäs,Karis,Ekenäs IF,idrott,fotboll,friidrott,Conny Karlsson,IF Raseborg,josefin mannström

Om en stor idrottshall ska byggas i Västnyland måste den betjäna hela regionen och flera idrottsgrenar. Det säger Josefine Mannström från EIF-fotboll och Conny Karlsson från IF Raseborg.

Tanken om en fullstor fotbollshall i Ekenäs kom fram i en intervju med EIF-fotbollens nye ordförande Kaj Grönqvist för några dagar sedan.

Han sade att saken måste planeras mycket väl eftersom det är frågan om en stor ekonomisk satsning.

Han kastade fram en tidsgaffel på fem till tio år för att förverkliga tanken.

Intressant tanke

Conny Karlsson som är styrelsemedlem och tränare i friidrottsföreningen IF Raseborg tycker att tanken är intressant och säger att han inte alls har något emot en stor idrottshall.

Han ser dock att en sådan hall skulle tjäna så många idrottsgrenar som möjligt.

- Att bygga en hall bara för en gren tjänar inte de stora massorna. Vi har exempel på hallar eller planer för bara en gren som finns här och där och det känns inte riktigt genomtänkt, säger Karlsson.

Planeringen måste göras väldigt bra

Josefine ”Fia” Mannström är styrelsemedlem i Ekenäs IF:s fotbollssektion och lagledare för klubbens damlag. Hon håller med om att en ny storhall bör komma till största möjliga nytta för så många som möjligt.

- En hall ska inte byggas bara för fotbollen utan också andra grenar ska kunna använda den.

- Det är en bra målsättning att någon gång ha en sådan här hall. Planeringen måste göras väldigt bra, säger Mannström.

Bygger tak över en idrottsplan

Conny Karlsson säger att friidrott och fotboll passar bra ihop. I teorin bygger man tak över en idrottsplan, säger han.

- I en sådan hall skulle det kanske också vara möjligt att få in en golvyta som också lämpar sig för handboll och innebandy.

Conny Karlsson säger att hallen kunde placeras i Västerby i Ekenäs och där finns en skyttehall som kunde placeras under samma tak.

- I Västerby skidas det om vintrarna och där finns ju också frisbeegolfbanan. Frisbeegolf kastar man kanske inte inomhus men de kanske behöver lokaler.

Till exempel fotbollsspelare från Hangö skulle säkert gärna träna i en fullstor hall

Josefine Mannström håller med om att hallen kunde byggas i Västerby.

- Å andra sidan om hallen skulle betjäna också andra än föreningarna i Ekenäs kunde den kanske placeras i Horsbäck.

Conny Kalsson säger att en idrottshall med en fullång bana skulle hämta använder från andra orter också.

- Kanske vi inte borde tänka så snävt som bara Västnyland. Det skulle garanterat komma idrottare från Helsingfors, Borgå och Åbo om vi hade en sådan hall.

- Jag tror det samma gäller också fotbollen. Till exempel fotbollsspelare från Hangö skulle säkert gärna träna i en fullstor hall.

Stora friidrottstävlingar

Conny Karlsson säger att en idrottshall i Västnyland behöver kanske inte vara av samma storleksklass som Botniahallen i Korsholm.

- Å andra sidan kan man ställa frågan, att om man bygger en hall för friidrottsbruk så ska det vara en hall bara för träningsbruk.

Botniahallen med splitterny konstgräsmatta som täcker halva hallen.
Botniahallen i Korsholm är omtyckt bland användarna. Botniahallen med splitterny konstgräsmatta som täcker halva hallen. Bild: YLE/ Marcus Lillkvist botniahallen

- Vi har stora friidrottstävlingar här på sommaren och det skulle kanske vara intressant att ordna stora friidrottstävlingar också på vintern, säger han.

Skräckexemplet är allaktivitetshallen i Tammerfors där friidrottarna inte kan träna mer än tio gånger på två månader

Karlsson säger att en allaktivitetshall kan i värsta fall alltför ofta användas för mässor.

- Skräckexemplet är allaktivitetshallen i Tammerfors där friidrottarna inte kan träna mer än tio gånger på två månader. Där ordnas massor av mässor.

Sparat på fel ställen

Han säger också att om hallen har en löpbana med kurvor måste kurvorna vara sådana att de lutar. I annat fall kan löpbanorna inte användas.

- Om jag minns rätt är kurvorna på löpbanorna i hallen i S:t Michel sådana att de inte lutar. De är helt värdelösa för att de är för branta, säger Karlsson och konstaterar att man sparat på fel ställen.

Jag tror inte att våra föreningar har någon möjlighet att ta sådana lån att man kunde finansiera hallbygget

Mannström och Karlsson är ense om att de föreningar de representerar inte har sådana pengar att de kan bygga en stor idrottshall. Det kan de inte göra även om föreningarna skulle samarbeta.

- Jag tror inte att våra föreningar har någon möjlighet att ta sådana lån att man kunde finansiera hallbygget, säger Karlsson och tror att Raseborgs stad kanske hellre skulle stöda byggandet av en hall som skulle betjäna de stora massorna.

Han konstaterar att de pengar IF Raseborg lyckas skrapa ihop från olika sponsorer knappt räcker till att finansiera den nuvarande verksamheten.

Josefine Mannström tvivlar på att EIF har pengar att satsa på en sådan hall, men hon är säker på att det finns intresse inom föreningen att försöka hitta sponsorer för ett sådant projekt.