Hoppa till huvudinnehåll

Inga löften gavs, men Åbos ledning lovade försöka hitta lösningar för Jäkärlä

Stadsdirektör Minna Arve diskuterar med barnfamiljen Jerry och Linda Lindberg under en invånarkväll i Jäkärlä.
Stadsdirektör Minna Arve diskuterar med barnfamiljen Jerry och Linda Lindberg. Stadsdirektör Minna Arve diskuterar med barnfamiljen Jerry och Linda Lindberg under en invånarkväll i Jäkärlä. Bild: Linus Hoffman / Yle Minna Arve,Jäkärlä,Åbo,linda lindberg

Mer än 100 personer slöt upp då Åbos stadsdirektör Minna Arve tillsammans med andra tjänstemän på onsdag kväll träffade Jäkärläbor och gick en kvällspromenad med dem.

Invånarna i Jäkärlä tycker att stadsdelen har glömts bort av staden, och under kvällen visade man upp olika platser och fyllde på en lång lista med önskemål.

Många personer går längs en byväg en sen vårkväll med snö i dikena.
Många personer går längs en byväg en sen vårkväll med snö i dikena. Bild: Linus Hoffman / Yle Jäkärlä,Åbo,vandring

De största orosmolnen är att biblioteket och ungdomsgården hotas att stängas då en ny skola med nya utrymmen byggs i Övre S:t Marie.

– Skolan använder biblioteket hela tiden. Och ungdomslokalen används också konstant, av eftisklubbar och av ungdomar på kvällarna, säger Sari Kuusto, som är ordförande för föräldraföreningen i Jäkärlän koulu.

Sari Kuusto.
Sari Kuusto. Sari Kuusto. Bild: Linus Hoffman / Yle Jäkärlä,Åbo,Sari Kuusto

Många flyttar till Jäkärlä, men finns det service i framtiden?

– Om de stängs kommer ungdomarna att hänga här i alla fall. Det blir ofog och förstörelse, och ingen tar hand om sakerna, befarar Kuusto.

Många invånare ansåg att den 2,5 kilometer långa vägen till Övre S:t Marie är alltför lång både för unga och för äldre.

– Vi har nyss flyttat hit, och vi trivs jättebra här, säger Linda Lindberg, som gick runt på kvällsvandringen med barnen Viivi och Julius.

– Här finns många andra barnfamiljer, så vi hoppas att servicen bibehålls, säger hennes man Jerry Lindberg.

En flicka i blå jacka skriver ner önskemål och tankar som folk för fram under en invånarkväll.
Jäkärläbornas tankar, åsikter och önskemål skrevs noggrant ner. En flicka i blå jacka skriver ner önskemål och tankar som folk för fram under en invånarkväll. Bild: Linus Hoffman / Yle Jäkärlä,Åbo,Enkät

Övriga önskemål som nämndes var fler parkeringsplatser vid gräsfotbollsplanen, bättre cykelvägar, fler parkbänkar, bättre vinterplogning, en gemensam städdag och att man skulle få tillbaka bankautomaten.

"Vi hör er. Nu måste vi fundera på vad vi kan göra"

Men vädjan om att bevara biblioteket och ungdomsgården var något som alla kunde enas om.

Minna Arve.
Stadsdirektör Minna Arve. Minna Arve. Bild: Linus Hoffman / Yle Minna Arve,Åbo,Jäkärlä

Och stadsdirektör Minna Arve uppskattade mycket att få träffa Jäkärläborna och höra olika åsikter. Det är något helt annat än att läsa om dem på papper.

– Vi hör er, sade Arve i diskussionen med Jäkärläborna efteråt. Nu måste vi fundera på vad vi kan göra. Jag ger inga löften, för det är mycket lättare att lova något än att hålla det, men jag lovar att vi ska tänka på saken och försöka hitta lösningar.

Åbo stad fortsätter med sina invånarvandringar "Stadsdirektören på besök" i maj. Då kommer stadsdirektör Arve och tjänstemän att gå runt och lyssna på invånare i Kråkkärret, Runosbacken och Nummisbacken.

Ett par svarta skor med nitar och ett par polisskor.
Stadsdirektör Minna Arve får i maj sätta på sig sina vandringsskor med nitar igen. Ett par svarta skor med nitar och ett par polisskor. Bild: Linus Hoffman / Yle skor