Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Medvinden i opinionen stärker Petteri Orpos aktier - goda råd är dyra för Juha Sipilä och Centern

petteri orpo
petteri orpo Bild: Lehtikuva Petteri Orpo

Splittringen inom Samlingspartiet i fråga om vårdreformen märks inte i partiets väljarstöd: efter en svacka i den senaste partimätningen toppar partiet igen Yles partimätning.

Av de övriga partierna är det endast SDP som ser ut att kunna utmana Samlingspartiet om förstaplatsen. Både Centern och De gröna kommer långt efter i mätningen.

Siffrorna torde vara välkommen läsning för partiordförande Petteri Orpo som ställer upp för omval vid Samlingspartiets partikongress i juni.

Att Samlingspartiet igen kniper förstaplatsen efter en svacka i den föregående mätningen är en smärre bedrift i ett läge där det haglar kritik såväl från oppositionen som från de egna leden.

Vad är då hemligheten bakom Samlingspartiets höga opinionssiffror? Varför är det just Samlingspartiet som har vind i seglen som enda regeringsparti?

Förbättrad ekonomi ger vind i seglen

Den ekonomiska tillväxten förklarar sannolikt till viss del Samlingspartiets framgång i opinionsmätningarna.

Partiets ordförande, finansminister Petteri Orpo, har till lust och leda talat om betydelsen av att förbättra Finlands konkurrenskraft.

Att trenden i ekonomin vänt är något Samlingspartiet kan räkna som en merit, låt vara att de flesta är överens om att de globala konjunkturerna har en minst lika stor inverkan på tillväxten som regeringens åtgärder.

Missnöjet med regeringens aktiveringsåtgärder för arbetslösa som fått flera oppositionspartier att resa ragg verkar inte heller gå ut över Samlingspartiets opinionssiffror.

Tvärtom.

Enligt en opinionsmätning som gjordes i januari ställer sig 60 procent av samlingspartiets väljare positiva till aktiveringsåtgärderna.

Det är endast bland kristdemokraternas väljare som stödet för aktiveringsmodellen är högre.

Kritiken mot vårdreformen rinner av Samlingspartiet

Intressant nog verkar också partifältets kritik mot vård- och landskapsreformen rinna av Samlingspartiet och partiordföranden Petteri Orpo.

Att partiet sitter på två stolar i fråga om vårdreformen ser inte ut att ha en negativ inverkan på väljarnas uppfattning om partiet.

Upproret mot vårdreformen som Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori (Saml) gått i bräschen för verkar snarast gynna Samlingspartiet i opinionsmätningarna.

Samlingspartiets balansgång i fråga om landskapsreformen är ändå prekär: genom att driva igenom reformen i dess föreslagna form riskerar Samlingspartiet att avskräcka väljare i de stora städerna som känner sig snuvade på konfekten.

Petteri Orpos sits är inte lätt.

Goda råd är dyra för Juha Sipilä

Lätt är det inte heller för Centerledaren Juha Sipilä, som i likhet med Orpo ställer upp för omval i juni.

Fågan är om partiet lyckas stoppa kräftgången i opinionsmätningarna före riksdagsvalet om ett år.

De aktuella opinionssiffrorna tyder på att det är Samlingspartiet som går segrande ur regeringssamarbetet, medan Centern får samla krafter i oppositionen.

Läs mera:

partimätning

Partimätning: SDP tappar förstaplatsen till Samlingspartiet, stödet för Centern minskar

Samlingspartiet är det mest populära partiet bland finländarna för tillfället. Om riksdagsvalet ordnades nu skulle 21,5 procent av de tillfrågade rösta på partiet.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes