Hoppa till huvudinnehåll

"Korruptionen dödar" - ryssarna uttrycker sin ilska efter brandkatastrofen i Ryssland

Blommor och nallebjörn som sörjande lägger ner efter branden i Kemerovo
Blommor och nallebjörn som sörjande lägger ner efter branden i Kemerovo Bild: EPA-EFE/TATYANA ZENKOVICH Kemerovo,Ryssland,Brand,Minnesstund,sorg,Blommor (målning),Nallebjörn

Många i Ryssland kräver nu att den hårt kritiserade guvernören i den sibiriska staden Kemerovo, Aman Tulejev, samt stadens borgmästare avgår. Invånarna i staden är trötta på lögner och korruption.

Förödande storbränder är inte ovanliga i Ryssland. Åldringshem, skolor och bostadshus drabbas.

Efterspelet till den katastrofala branden i köpcentret i Kemerovo handlar till stor del om ilska - utöver en obeskrivlig sorg.

Avstängt brandalarm, stängda nödutgångar och illa utrustade räddningsenheter väcker heta känslor.

Undermåligt brandskydd, brott mot lagar och föreskrifter, korruption och likgiltighet låg bakom katastrofen. Personalen i köpcentret uppges dessutom ha saknat säkerhetsutbildning.

Över 60 människor omkom i branden - av dem över 40 barn. Många barn hade stängts in på en biograf.

Invånarna i Kemerovo kräver att lokala ledare avgår

Rasande och förtvivlade invånare i Kemerovo har gått ut på gatorna och krävt att lokala ledare avgår. Folks ilska är riktad mot guvernören och de lokala makthavarna.

I samband med demonstrationerna i tisdags krävdes det att de lokala ledarna avgår. Att invånarna uttrycker sin frustration på det här sättet är ovanligt i en region där Vladimir Putin nyligen officiellt fick över 85 procent av rösterna i presidentvalet.

Demonstranterna litar inte på att de utredningar som görs kommer att presentera sanningen.

Människor kräver att sanningen kommer fram; att det klargörs hur branden kunde ske, hur räddningsarbetet utfördes och varför det blev så många dödsoffer. Många misstänker också att antalet dödsoffer i själva verket var betydligt högre.

Sörjande efter branden i  Kemerovo
Sörjande efter branden i Kemerovo Bild: /All Over Press Ryssland,Kemerovo,Brand,Sörjande

Undflyende och arroganta kommentarer från myndigheternas sida

Lokala politiker har kommit med undflyende kommentarer.

Guvernören i Kemerovo, Aman Tulejev, har försökt säga att de tusentals människor som demonstrerat i Kemerovo inte är anhöriga till offren.

- Oppositionella krafter försökte som vanligt dra nytta av människors sorg, sade Tulejev.

En annan politiker sade att demonstrerande människor som förlorat anhöriga ville demonstrera för att göra pr för sig själva, och att demonstranterna var bråkmakare.

Vladimir Tjernov, viceguvernör i regionen Kemerovo, kommenterade också tisdagens demonstration där tusentals människor krävde svar och ansvarstagande från myndigheternas sida.

Vi anser att demonstrationen är en klart orkestrerad tillställning vars mål är att diskreditera staten― Vladimir Tjernov, viceguvernör i regionen Kemerovo, kommenterar en demonstration som hölls efter den förödande branden

Tjernov sade till ryska nyhetsbyråer att demonstranterna hade ägnat sig åt politisk provokation som var avsedd att underminera myndigheterna.

Han tillade att "en hel del berusade ungdomar" hade deltagit i demonstrationen och att det fanns människor i folkmassan som "inte hade en aning om varför de var där".

Hela landet reagerar

Människor i Ryssland upplever att det finns ett likgiltigt ledarskap som inte agerar på ett öppet sätt, och som vägrar ta ansvar. Det här har skapat förbittrade reaktioner runt om i Ryssland.

Tusentals demonstranter i Moskva efter den förödande branden i Sibirien.
Tusentals demonstranter i Moskva. Tusentals demonstranter i Moskva efter den förödande branden i Sibirien. Bild: AFP / Lehtikuva Moskva,demonstration,Brand
Tusentals demonstranter i Moskva 27.3.2018
Tusentals demonstranter i Moskva 27.3.2018 Bild: AFP / Lehtikuva Moskva,demonstration,Brand

I Moskva har reaktionerna varit kraftiga. Demonstranterna har upprörts över den ökänt dåliga brandsäkerheten i landet, och över att det än en gång har skett en tragedi som kunde ha undvikits.

En öppet politisk ton ingick också i slagorden hos en uppretad folkmassa. "Ryssland utan Putin" och "Korruption dödar".

I staden Perm i Ural - där 156 människor omkom i en våldsam brand på en nattklubb år 2009 - samlades 500 människor kring minnesplatsen för offren i branden.

En kvinna uttryckte där sin förtvivlan: Varför sker den här sortens tragedier om och om igen? Varför bryr sig ingen om människor? Alla vill ha mera pengar - utan att bry sig om säkerhet.

Sörjande kvinna
Sörjande kvinna Bild: EPA-EFE/TATYANA ZENKOVICH Ryssland,Kemerovo
Det viktiga för myndigheterna är att rädda sitt eget skinn i stället för att ta reda på vad som hänt― DN:s Rysslandskorrespondent Anna-Lena Laurén

Journalisten Anna-Lena Lauren säger till Sveriges Radio att det i Ryssland är vanligt att människor inte får veta vad exakt det är som har hänt då det skett en katastrof, att händelser tonas ner och att myndigheterna till och med presenterar lögner.

Hon konstaterar att det korrupta systemet gör att politiker, tjänstemän och affärsmän beviljar varandra tjänster och gentjänster - och att det då lätt bryts mot säkerhetsföreskrifter.

- Man ska känna "de rätta personerna".

Oppositionsledare riktar bitter kritik mot Putin

Aktivisten och oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj har riktat en svidande attack mot president Putin och hans regeringssystem.

Han säger att det är mygel och bristande ansvar som ligger bakom den katastrofala branden i köpcentret.

I en video som publicerats på Navalnyjs webbsida säger han att Ryssland har 220 000 myndighetspersoner som har ansvar för brandsäkerheten - och samtidigt hör Ryssland till de länder som har de högsta dödssiffrorna för bränder.

- Så längre Ryssland inte på allvar försöker bekämpa korruptionen kommer vi fortsättningsvis att tvingas betala med barnliv för alla de mutor som Putins underordnade tar emot.

(The New York Times, www.rferl.org, Russia Today, SR, DN, AP, AFP, Reuters)