Hoppa till huvudinnehåll

Ryssland utvisar 60 amerikanska diplomater, också andra länder kommer att drabbas

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov betvivlar USA:s motiv för att skära ned på antalet visum som utfärdas i Ryssland
Sergej Lavrov tycker att Storbritannien bryter mot internationell rätt då Ryssland inte får delta i utredningen kring mordförsöket på far och dotter Skripal. Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov betvivlar USA:s motiv för att skära ned på antalet visum som utfärdas i Ryssland Ryssland,Sergej Lavrov

Även USA:s konsulat i S:t Petersburg stängs, som ett svar på att ryska konsulatet i Seattle stängdes av USA. Utrikesminister Sergei Lavrov utlovade också utvisningar av diplomater från de andra staterna som skickade hem ryska medarbetare.

USA och 26 andra länder, inklusive Finland och Storbritannien, skickade hem ryska diplomater på grund av giftattacken i Salisbury i England i början av mars.

Ryssland anklagas inte nödvändigtvis för direkt delaktighet i attacken. Men då Kreml har misslyckats med att förklara hur det gamla sovjetiska nervgift som kom att användas i attacken på före detta ryska agenten Sergej Skripal och hans dotter Julia hamnat i Salisbury, beslöt Storbritannien och 26 allierade att utvisa diplomater som en markering.

USA utvisade 60 diplomater och stängde ett konsulat, och Ryssland svarade med samma mynt.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov menar att att det kommer att bli ett öga-för-öga-svar också på de andra ländernas utvisningar.

Finland, som utvisade en rysk diplomat, kan alltså förvänta sig en utvisad finländare tillbaka.

- Vi reagerar på de fullkomligen oacceptabla åtgärder som vidtagits mot oss under väldigt kraftiga brittiska och amerikanska påtryckningar med det så kallade Skripalfallet som skäl, säger Lavrov enligt AFP.

Han anklagade också London för att tvinga alla in på en "anti-rysk kurs".

Ryssland vill hjälpa till i utredningen

Tidigare under torsdagen uttryckte Ryssland sitt missnöje med att man uteslutits från undersökningen kring giftattacken och nekats kommunikationsmöjligheter med sin medborgare, Julia Skripal.

Enligt ett gammalt avtal mellan Sovjetunionen och Storbritannien borde Ryssland få kontakta sina egna medborgare obehindrat.

Julia Skripals hälsa förbättrades plötsligt avsevärt i mitten av veckan och hennes tillstånd är inte längre kritiskt.

Maria Zacharova, taleskvinna på ryska utrikesministeriet, sade att det är svårt att bidra med sin hjälp då britterna "stängt dörren och låst den från insidan".

- Vi upprepar vårt intresse för att med hjälp av uppgifter från London kunna börja arbeta med fallet, sade Maria Zacharova.

Sergej Lavrov sade att britterna förlöjligar internationell rätt då Ryssland nekas åtkomst till utredningen.

- Vi vill bara hitta sanningen. Vi räknar med att våra vänner i väst inte undviker ärlig konversation.

Läs mera:

Ryssland ilsket över att inte få brittisk information om den förgiftade Julia Skripal

Ryssland anklagar Storbritannien för att bryta mot internationell lag i samband med utredningen av förgiftningen av den ryska ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter Julia. Enligt Ryssland vägrar Storbritannien att samarbeta.