Hoppa till huvudinnehåll

Thailand stänger strand känd från Hollywoodfilm – sårbart ekosystem kräver återhämtning

Thailändska ön Maya Bay.
Maya Bay tar emot 4 000 personer varje dag, men det är det snart slut på. Thailändska ön Maya Bay. Bild: Rolf Svedjeholm/Mostphotos Thailand,stränder,båtar,Paradis,vatten,berg,semester,öar,Maya bay

Thailand portar turister från flera av sina öar i ett försök att skydda ekosystemet. Natursköna Maya Bay, mest känd som skådeplatsen för thrillern The Beach med Leonardo DiCaprio i huvudrollen, hör till de känsliga öarna med skadade korallrev.

Maya Bay, som finns på den thailändska ön Koh Phi Phi Leh, kommer att vara stängd för allmänheten fyra månader varje år, från och med juni.

Många öar som hör till Thailands marina nationalpark är normalt stängda under regnperioden från mitten av maj till mitten av augusti. Men Maya Bay har på grund av stort intresse varit öppen året runt sedan Hollywoodfilmen The Beach spelades in på stranden 1999.

Det är som om någon har arbetat i decennier och aldrig slutat― Marinexperten Thon Thamrongnawasawat

I genomsnitt 200 båtar och 4 000 människor besöker stranden varje dag.

– Öar har väldigt sårbara ekosystem som helt enkelt inte kan hantera så mycket människor, utsläpp från båtar och strandhotell, säger marinexperten Thon Thamrongnawasawat.

– Det är som om någon har arbetat i decennier och aldrig slutat.

Stora delar av korallreven skadade

Speciellt korallreven i området är känsliga och har tagit skada av både varmare havsvatten och överbefolkning.

Över tre fjärdedelar av korallrevsbeståndet i Thailand har skadats av höjda havsvattentemperaturer och okontrollerad turism.

Skadat korallrev i Thailand på grund av höjda havsvattentemperaturer.
Korallereven i Thailand har tagit stor skada, bland annat på grund av höjda havsvattentemperaturer. Skadat korallrev i Thailand på grund av höjda havsvattentemperaturer. Bild: EPA/BARBARA WALTON Thailand,vatten,korallrev,Korall

– Ibland är en total stängning det enda sättet för naturen att återhämta sig, säger Thon men varnar samtidigt för kortsiktiga lösningar.

– Turism är viktigt, men vi måste bevara platserna för framtida generationer och framtida levebröd.

När Maya Bay öppnar igen kommer myndigheterna att välkomna max 2 000 personer per dag och båtarna får inte längre kasta ankar i viken.

Mer kloakbrunn än paradisö

Samtidigt är Maya Bay på Koh Phi Phi Leh inte den enda stranden som myndigheterna vill hålla turisterna borta från.

I Filippinerna planerar man att stänga ner ön Boracay med sina kritvita stränder i sex månader från och med slutet av april. Förra året hade Boracay två miljoner besökare.

Vattnet kring ön Boracay i Filippinerna.
Lokala researrangörer är inte nöjda med att helt stänga ner Boracay. Vattnet kring ön Boracay i Filippinerna. Bild: Mostphotos stränder,båtar,Paradis,vatten,semester,öar,Boracay,Filippinerna

Vid ett besök förra månaden liknade Filippinernas president Rodrigo Duterte ön vid en kloakbrunn då avloppsvatten dumpats direkt i havet. Duterte varnade för en miljökatastrof.

Lokala researrangörer står bakom myndigheterna vad gäller hållbar och ansvarsfull turism – att stänga ner hela ön är en annan femma.

Enligt researrangörer står mer än 36 000 jobb på spel.

Pop bland dykare världen över

Det är långt ifrån första gången Sydostasien tvingas till drastiska åtgärder för att skydda naturen och bromsa miljöförstöringen.

Både 2011 och 2016 portades turister från flera öar på grund av allvarliga skador på korallreven i Adamansjön. Havet hör till världens främsta för dykare.

Thailand väntar i år 38 miljoner turister och turistnäringen på landets öar står för 12 procent av landets ekonomi.

Källor: Reuters, The Guardian

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes