Hoppa till huvudinnehåll

Vip-biljetter och shoppingturer i Malmö – Trump sparkar den lyxresande veteranministern David Shulkin

 David Schulkin och Ronny Jackson.
Ronny Jackson (till vänster) och David Shulkin. David Schulkin och Ronny Jackson. Bild: AFP / Lehtikuva Ronny Jackson,Washington (DC),USA,David Shulkin

President Trump sparkar ministern för veteranaffärer David Shulkin efter missbruk av skattemedel. Ny på posten blir Vita husets läkare Ronny Jackson.

Det ser ut att igen bli en utnämning där presidenten låter personkemi gå före politiska kvalifikationer eller ämbetsmannaerfarenhet.

Erfaren doktor – och lojal

Presidenten vill utnämna sin personliga läkare, som också gör de årliga hälsokontrollerna och ansvarar för presidentens medicinska välbefinnande.

Ronny Jackson har titeln konteramiral. Han har tjänstgjort i flottan sedan år 1995, bland annat som chef för en medicinsk enhet i Irak.

Det var han som i januari utförde hälsotesten på president Trump. Beskedet efteråt var lovprisande; både den fysiska och mentala hälsan var på topp. Doktorn uppgav att Trump klarar både en och två presidentperioder.

De som förespråkar en privatisering av veteranvården ser mig som ett hinder, som måste avlägsnas― David Shulkin

Stor och viktig förvaltning

Jobbet med veteranärenden sägs vara ett av de tuffaste i den amerikanska förvaltningen. Veteranfrågorna sysselsätter över 300 000 anställda, med en budget på närmare 200 miljarder dollar.

Veteranerna utgör en viktig och växande väljargrupp för president Trump. Det har tidigare rått enighet mellan partierna om skötseln av frågorna.

Det var en orsak till att Trump kunde utnämna en tidigare Obama-minister på posten för ett drygt år sedan.

"Jag stod i vägen för privatiseringen"

En av de stora framtidsfrågorna gäller en privatisering av läkarvården för veteraner, skriver den avgående ministern i en debattartikel i New York Times. Han berättar om stora framsteg för veteranerna. Men samtidigt har det politiska livet blivit allt giftigare i Washington.

- De som förespråkar en privatisering av veteranvården som mig som ett hinder, som måste avlägsnas, skriver den sparkade ministern Schulkin.

Han är övertygad om att privatiseringen är en politisk målsättning avsedd att belöna vissa personer och bolag med ekonomisk vinst, trots att det försämrar vården för veteranerna.

Lyxresa till Köpenhamn och Wimbledon med fru och följe

Den egentliga orsaken till att minister Shulkin får sparken sägs vara en tjänsteresa till Europa senaste sommar.

Ministern reste i tio dagar för att diskutera veteranfrågor i Storbritannien och Danmark. Det tog tre och en halv dag. Resten var fritid.

Med på resan följde viceministern med fru, en assistent som skötte researrangemangen och en säkerhetsstab på sex personer.

Det var Washington Post som avslöjade missbruket, som senare har utretts i kongressen.

Donald Trump och Ronny Jackson.
Donald Trump och Ronny Jackson. Bild: AFP / Lehtikuva president (företagsledare),Donald Trump,Ronny Jackson,handshaking

"Utmärkelse" motiverade fruns deltagande

Shulkin försökte bland annat få ett möte med den danska kronprinsen. Under förevändning att ministern skulle få en utmärkelse från den danska regeringen accepterade Vita huset att också hustrun reste på skattemedel.

Ministern bad om och fick vip-biljetter till tennismatcher i Wimbledon. Till programmet i Danmark hörde turistturer till Kronborgs Slott och shopping i Malmö.

Enligt en utredning kostade resan mer än 122 000 dollar. Shulkin har senare ersatt hustruns resekostnader och nyttan av tennisbiljetterna.

"Rikemansfasoner"

Flera ministrar har kritiserats för alltför flitigt resande i första klass och privatjet. Det anses speciellt illa eftersom president Trump har lovat röja upp träsket av missbruk med skattemedel i Washington.

Många av regeringens ministrar är vana med lyxliv. De är tidigare framgångsrika affärsmän och miljardärer.

Hittills har en minister tvingats avgå som följd av överbruket.

Källor: Washington Post, New York Times

Läs också