Hoppa till huvudinnehåll

Cancervarning på alla kaffepaket i Kalifornien - kaffebolag kan inte bevisa att kaffe är ofarligt

Kaffe.
Kaffe. Bild: EPA/Oscar Rivera cappucino

Överdomstolen i Los Angeles har efter en åtta år lång rättsprocess beordrat kaffebolagen att förse alla kaffepaket som säljs i Kalifornien med varningsetiketter.

Enligt domaren Elihu Berle har Starbucks och 90 övriga kaffebolag inte kunnat bevisa att det är riskfritt att konsumera kaffe. Därmed förutsätter kalifornisk lag att människor varnas för att kaffe kan vara cancerframkallande.

Det är processen med rostningen av kaffebönor som domstolen har tagit fasta på i sitt varningskrav. Rostning gör bönorna en aning mer karcinogena, det vill säga risken för cancer blir något förhöjd.

En näve råkaffebönor.
En näve råkaffebönor. Bild: Yle/Adrian Perera kaffe,råkaffe

Tillverkarna har enligt domstolen inte lyckats bevisa - trots tusentals tester och analyser under loppet av åtta år - att rostningsprocessen är helt betydelselös för en kaffedrickares risk att drabbas av cancer.

Kaffebolagen anser att allt kring detta fall handlar om lagtekniska frågor, inte om kaffedrickandets säkerhet.

Försök att bevisa fosterskador och hälsoproblem

Bakom rättsvisten finns en ideell grupp som dragit kaffebolag, kafferosterier, distributörer och köpmän inför rätta för att de trots delstatens krav inte varnat konsumenter för de kemikalier som finns i kaffe.

Akrylamid är ett exempel på en kemikalie som uppstår vid hög temperatur. Förutom i rostade kaffebönor finns akrylamid i många andra livsmedel, till exempel i rostat bröd, chips, kex och flingor.

Närbild på rostade kaffebönor
Närbild på rostade kaffebönor Bild: Kristoffer Söderlund coffee bean,Kafferosteri,Kaffeindustri,Makrofotografi

Målsägarna försökte föra fram bevis på fosterskador och hälsoproblem bland spädbarn, barn och vuxna kopplade till kaffe, och försvarets medicinska experter meddelade att de inte har någon åsikt om orsakssammanhangen.

Det betyder att försvaret misslyckades med att komma med säkra bevis på att kaffe inte har någon som helst inverkan på konsumentens hälsa.

Rättsprocessen fortsätter med frågan om vilka ersättningar kaffebolagen ska betala.

Målsägarna kräver svindlande summor för kaffedrickare som utsatts för kemikalier - upp till 2 500 dollar per dag från och med år 2002.

I praktiken är det fråga om en fullkomligt astronomisk summa i delstaten med 40 miljoner invånare.

Den internationella cancerforskningsorganisationen IARC, som är underställd Världshälsoorganisationen WHO, kom år 2016 med en forskningsrapport om att kaffe inte kan klassificeras som ett cancerframkallande ämne.

Källor: AP, Reuters, Wikipedia

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes