Hoppa till huvudinnehåll

Debatten om böneutrop i Sverige: “Det är bra marknad att vara antimuslimsk och anti-invandrare just nu”

Fittja moskéen och minareten.
Fittja moské var den första moskéen i Sverige som fick lov att ha böneutrop via högtalare i minareten. Fittja moskéen och minareten. Bild: Yle/Linda Söderlund Fittja moské,Fittja,islam,moskéer

Muslimska böneutrop har debatterats i Sverige de senaste veckorna. De muslimer Svenska Yle talar med förstår inte varför vissa politiker vill förbjuda böneutropen – det finns mycket viktigare problem att ta itu med, anser de.

Klockan 12 varje fredag börjar böneutropet i Fittja moské i Botkyrka, söder om Stockholm. Böneutropet varar i 3-5 minuter och hörs i en radie av ungefär en halv kilometer runt moskén, men högtalarna i minareten är inte riktade mot bostadsområdet.

Dom tror att vi inte tänker på någonting annat än islam, att vi sitter hemma och ber 24 timmar och att vi inte tänker på framtiden – men det är fel!

- Fredagarna är viktigast för muslimerna. Sverige är ett demokratiskt land så jag tycker att böneutrop borde vara tillåtna, säger Maqsood Khawaja utanför moskén.

- För mig spelar det ingen roll om böneutropet hörs ute eller inte. Jag tittar på appen för att kolla vilka tider som är bönetider, säger Lutvig Barlas.

I dag är det endast moskéerna i Fittja och Karlskrona som har böneutrop som hörs utomhus. I februari blev det känt att den muslimska församlingen i Växjö också vill ha böneutrop och det skapade en häftig debatt.

Biskopen välkomnar böneutropen

I Växjö samlades namnlistor mot böneutropen och slutligen lade också rikspolitikerna sig i debatten. Kristdemokraternas ordförande Ebba Busch Thor har uppmanat sina partiföreträdare i kommunerna att rösta nej till böneutrop.

Vit minaret med balkong och liten halvmåne högst på toppen.
Vit minaret med balkong och liten halvmåne högst på toppen. Bild: Yle/Linda Söderlund moskéer,islam,Fittja,Minaret,Fittja moské

Moderaternas ordförande Ulf Kristersson har sagt att allmänheten inte ska behöva bli påtvingad religiösa budskap, medan statsminister Stefan Löfven (S) anser att det är upp till kommunerna att bedöma om böneutrop är lämpligt i just det området.

Biskopen för Växjö stift, Fredrik Modéus, hör till dem som har välkomnat böneutropet och skriver på Twitter att han hoppas höra såväl kyrkklockor som böneutrop i Växjö.

“Svenskarna måste också ändra på sig lite grann”

I Fittja är det flera hundra personer som kommer till fredagsbönen i moskén. Efteråt hastar en del tillbaka till sina jobb, medan andra stannar kvar en stund och pratar med sina bekanta.

Lutvig Barlas tycker att hela diskussionen om böneutrop är överdriven och onödig.

- Vi har andra viktigare problem som politikerna måste titta på. Det är bra marknad att vara antimuslimsk och anti-invandrare just nu. Jag hoppas det också blir anti-kriminalitet och anti-orättvisor i Sverige, det är viktigt, säger Barlas.

Porträttbild på Lutvig Barlas.
Lutvig Barlas säger att det är löjligt att skapa ett stort problem av det här. "Säg till politikerna att de ska lösa kriminaliteten, vi vågar inte ens skicka ut våra barn." Porträttbild på Lutvig Barlas. Bild: Yle/Linda Söderlund porträtt

Barlas menar att politikerna nu plockar billiga poäng med att debattera böneutrop i stället för att ta itu med de verkliga problemen i samhället. Samtidigt ser han också att det finns mycket fördomar mot muslimer.

- Dom tror att vi inte tänker på någonting annat än islam, att vi sitter hemma och ber 24 timmar och att vi inte tänker på framtiden – men det är fel! Vi vill ha bättre möjligheter för oss invandrare, bättre satsningar mot segregationen.

Porträttbild på Maqsood Khawaja, med Fittja moské i bakgrunden.
Maqsood Kawaja tycker att fler moskéer kunde ha böneutrop. Porträttbild på Maqsood Khawaja, med Fittja moské i bakgrunden. Bild: Yle/Linda Söderlund porträtt

Maqsood Kawaja anser att religionsfriheten i Sverige också måste gälla muslimerna och han tycker flera moskéer kunde ha böneutrop.

- Det finns ju ganska många muslimer som bor i Sverige. Tiderna är förändrade och svenskarna måste också ändra på sig lite grann, säger Kawaja.

De som inte bor nära moskéen tror att böneutrop är störande

Fittja moské var den första moskén i Sverige som fick lov att ha böneutrop på fredagarna. Under de fem åren har varken församlingen eller kommunen fått ta emot ett enda klagomål om böneutropen.

De har sin religion och vi har vår religion. Varje religion på sin plats

Mot bakgrunden av att till exempel Sifos undersökning för TV4 visar att 60 procent av svenskarna skulle vara emot böneutrop, försöker vi hitta invånare i Fittja centrum som skulle vara kritiska.

Infomrationsplakat om Fittja moské, i bakgrunden unga män påväg till moskéen.
Fredagsbönen i Fittja lockar flera hundra muslimer till moskén. Mest är det män som kommer, barn och kvinnor är anvisade en särskild plats inne i moskén. Infomrationsplakat om Fittja moské, i bakgrunden unga män påväg till moskéen. Bild: Yle/Linda Söderlund Fittja moské,Fittja

Det är få Fittjabor som vill tala med oss. En kvinna med barnvagn, som inte vill uppge sitt namn, säger kort att muslimerna måste anpassa sig till det svenska samhället.

I stadsdelen Östermalm i Stockholm är det däremot många som har åsikter om böneutropen.

- De har sin religion och vi har vår religion. Varje religion på sin plats. Jag vet hur det låter det där böneutropet, det är jättestörande, säger Tinni Fredell.

- Jag förstår att det är ett jättedilemma för svenska staten. Å ena sidan vill man vara hur generös som helst med mångsidighet och mångkultur. Det är en balansgång. Hur mycket vill man tillåta? frågar en äldre man som vill vara anonym.

- Det är klart, det kan ju störa, men de har väl rätt till det om de tycker det är viktigt för dem, säger Emma Laurent.

Politikerna i Växjö godkände i tisdags förslaget att maxnivån för böneutropet får vara 110 decibel och ärendet går nu vidare till polisen som gör det slutliga beslutet.

Så här kom den här artikeln till

Den här artikeln bygger på intervjuer med muslimer utanför Fittja moské och så kallad voxpop (folk på gatan tillfrågas om sin åsikt) med folk i Stockholm.

Böneutropen har debatterats i Sverige de senaste veckorna och idén var att ta reda på vad muslimerna själva anser om debatten. Vi ringde först den muslimska kulturföreningen i Karlskrona för att fråga om deras erfarenheter av att ha böneutrop. Sedan ringde vi och frågade samma sak av den islamiska kulturföreningen i Botkyrka och frågade också om vi kunde få filma inne i moskén.

Ingen från de muslimska kulturföreningarna ville bli intervjuade för tv, men vi beslöt ändå att åka till Fittja under fredagsbönen och tala med folk utanför moskén. Då fick vi också lov att kort filma inne i moskén.

Intervjuerna om böneutrop har också resulterat i ett inslag i Tv-nytt.

Denna redogörelse är ett led i kampanjen kring Ansvarsfull journalistik.