Hoppa till huvudinnehåll

Juhani Merimaa: Sillanpää tycks inte själv förstå sitt drogproblem

Juhani Merimaa
Juhani Merimaa Juhani Merimaa,Tavastiaklubben,musikbranschen,musikfestival

I musikkretsar har artisten Jari Sillanpääs öde berört många. I torsdagens tv-show medgav Sillanpää att han är narkoman, men verkade inte tycka att det var något större problem med det.

Den tolkningen kommer Juhani Merimaa med, en långvarig påverkare inom musikbranschen.

Merimaa jämför Sillanpää med Juice Leskinen, som var känd för sitt rikliga drickande.

Juice sade i tiderna att han inte hade något som helst problem med att avstå från alkohol, trots att situationen givetvis var den motsatta

- Juice sade i tiderna att han inte hade något som helst problem med att avstå från alkohol, trots att situationen givetvis var den motsatta.

De här ämnena, spriten och narkotikan, är beroendeframkallande. Blir man fast, förstår man inte längre sin situation, förklarar Merimaa.

Juice Leskinen itsenäisyyspäivän konsertissa Helsingin Jäähallissa 1986
Juice Leskinen Juice Leskinen itsenäisyyspäivän konsertissa Helsingin Jäähallissa 1986 Bild: Yle Juice Leskinen

Finns inget nöjesbruk

Han tycker att benämningen använder droger "för nöjesbruk" är vilseledande.

- Var går gränsen, och vem kan handskas med situationen? Någon kan säga att cannabis inte är något problem, men är ändå redo att köra 300 kilometer extra bara för att få loss lite "gräs".

Rockband har i alla tider varit kända för trassel med narkotika, men för många kan det komma som en överraskning att en framgångsrik, positiv och levnadsglad inhemsk artist plötsligt blir fast för drogmissbruk.

- Det är ju inte drogen man fastnar i utan den euforiska känslan som drogen ger, beskriver Merimaa. Han konstaterar att musiker och konstnärer är känsliga människotyper som lätt kan fastna i missbruk.

Det är ju inte drogen man fastnar i utan den euforiska känslan som drogen ger

Sångartisten Olavi Virta
Olavi Virta Sångartisten Olavi Virta Bild: Yle/Erkki Suonio Olavi Virta (film),virtuos
Merimaa säger att ingen kan påstå att Juice Leskinens eller tangokungen Olavi Virtas supande idealiserades, men bägge uppfattas fortfarande som sin tids stora konstnärer.

- Jari Sillanpää kommer säkert att göra många fina shower ännu, trots att en del fans faller bort. Sillanpääs situation är ändå sorglig, och här hjälper inget annat än vård, säger Juhani Merimaa.

Jussi Mankkinen, Yle Uutiset

Läs mera:

Jari Sillanpää i MTV: Jag vill bara att ni litar på mig

Den folkkäre artisten Jari Sillanpää har varit i blåsväder de senaste månaderna på grund av sin droganvändning. Senast för knappt en vecka sedan greps han av polisen då han kom hem efter en semesterresa till Thailand - igen misstänkt för narkotikabrott.