Hoppa till huvudinnehåll

Musiktest: Varifrån kommer Celine Dion och vilken stad sjöng Håkan om?

Celine Dion sjunger med armarna utsträckta åt sidorna.
Celine Dion. Celine Dion sjunger med armarna utsträckta åt sidorna. Bild: Tom Dymond/Thames/REX/All Over Press Céline Dion

Här är den – Yle Vegas pop/rockfrågesport!

Testa dina kunskaper i pop och rock och briljera för dig själv eller tävla med kompisen och se vem som får flest poäng! Varför inte ha en liten tävling på jobbet under kafferasten eller över en liten fredagspilsner efter dagens värv på puben runt hörnet?

Vid rätt svar markeras ditt svar genast med grönt. Ett felaktigt svar blir rött och då markeras det rätta svaret med fet stil.

Varje fredag kommer 10 nya frågor av varierande svårighetsgrad här på svenska.yle.fi. Ämnesområdena rör sig inom de musikstilar som kan kallas något slags pop och rock, men kan även gälla soul, funk, blues, punk, heavy och så vidare.

Rock’n’roll! Eller något. Lycka till!

1. Från vilket land kommer Celine Dion?

2. Vad heter sångaren i Aerosmith?

3. ”Känn ingen sorg för mig...”. Ja, vilken stad sjöng Håkan Hellström om i sin genombrottssingel som soloartist?

4. Rockklassikern ”Johnny B. Goode” fyller nu 60 år. Vem skrev den och gav först ut den?

5. Musikrebusen! I vår videofråga ska du först lista ut vilken känd låt vi tänker på. Via orden som symboliseras av videoklippen ska du sedan para ihop låten med rätt artist utav fyra svarsalternativ inom genrerna pop, rock eller hårdrock. Gnugga genikölarna och tänk till!

6. År 1963 blev “It’s My Party” en listetta. Det var den första och största hitten för en viss sångerska – vem?

7. Vi spinner litet vidare på föregående fråga. Samma år – 1963 – fick The Chiffons en stor hit och singeletta med ”He’s So Fine”. År 1970 gav George Harrison ut en låt som rätt mycket påminde om ”He’s So Fine”. Vad hette Harrisons låt?

8. Vilket brittiskt popband bildades år 1978 av John Taylor och Nick Rhodes?

9. ”Images and Words”, ”Awake” och ”A Dramatic Turn of Events” – det är bara några av det här progressiva metalbandets många hyllade skivor. Gruppen bildades år 1985 av John Petrucci, John Myung och Mike Portnoy under namnet Majesty, men de ändrade det rätt snart till ett mer drömskt namn – vilket?

10. I vilken grupp sjunger Heather Small? Deras största hit är ”Moving On Up”.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje