Hoppa till huvudinnehåll

Novia får miljondonation av Svenska Kulturfonden

Yrkeshögskolan Novias rektor Örjan Andersson och riksdagsman Stefan Wallin på Novias inskription i Åbo 9.9.2014
Örjan Andersson och Stefan Wallin. Yrkeshögskolan Novias rektor Örjan Andersson och riksdagsman Stefan Wallin på Novias inskription i Åbo 9.9.2014 Bild: YLE/Niclas Lundqvist örjan andersson

Svenska Kulturfonden donerar en miljon till Yrkeshögskolan Novias medelinsamlingskampanj. Donationen ger oss större resurser att utveckla högskolans utbildning, säger rektor och vd Örjan Andersson.

- Vi är väldigt glada över att få en såhär betydelsefull donation. Det är också uppmuntrande då det noteras att det arbete vi gör i och för Svenskfinland är viktigt, säger Andersson.

Hur mycket pengar man hittills har fått in under medelinsamlingskampanjen kan Andersson inte säga, men det ser riktigt bra ut enligt honom. Högskolans medelinsamlingskampanj pågår fram till slutet av år 2018 och staten matchar de donationer som kommit in under året.

Exakt vad man kommer att använda pengarna till klarnar senare; det beror delvis på hur donationerna har riktats. De som donerar pengar åt Novia kan rikta dem till ett särskilt ämnesområde.

Donationer ger möjighet till utveckling

- I och med att den statliga finansieringen till yrkeshögskolorna har minskat så kraftigt under de senaste fem åren att det funnits väldigt knappt med resurser att utveckla och satsa framåt. Det kommer vi att ha helt andra möjligheter till nu tack vare den här kampanjen, säger Andersson.

Novia är inte den enda högskolan som kört igång en medelinsamlingskampanj, men enligt Andersson har Novia en bredd och regional spridning som är unik i Svenskfinland. Novia har verksamhet i alla landskap med en betydande svenskspråkig befolkning. Campusen finns i Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad.

- Jag tror att donatorerna ser ett värde i att vi upprätthåller också de mindre utbildningarna, dem som statsmakten kanske inte skulle betona så mycket men som det är viktigt att det finns också på svenska i Finland, säger Andersson.

Utbildning viktigt i framtidens Svenskfinland

Kulturfondens styrelseordförande Stefan Wallin säger att starka utbildningsenheter är avgörande för ett starkt, modigt och framtidsorienterat Svenskfinland.

- Vi hoppas att så många andra finansiärer som möjligt hjälper till att trygga den svenskspråkiga yrkeshögskoleutbildningen och deltar i kampanjen, säger han.

Också yrkeshögskolan Arcada har beviljats en miljon euro av Kulturfonden. Novia och Arcada har sammanlagt 6 700 studerande.

Läs också