Hoppa till huvudinnehåll

Nu får irländarna öl på långfredag

Puben Doheny & Nesbitt i Dublin.
Puben Doheny & Nesbitt i Dublin. Bild: EPA / Aidan Crawley dublin

Det är inte bara i Finland som alkohol och utskänkning är aktuella frågor just nu. I Irland får pubarna servera alkohol på långfredagen efter en paus på 90 år.

Det irländska parlamentet Dáil Éireann godkände i januari ett lagförslag som slopade förbudet mot att sälja alkohol på långfredagen. Förbudet infördes 1927.

Ett argument för alkohollagstiftningen var turismen som är en viktig näringsgren för Irland. De mer eller mindre traditionella pubarna, bryggerierna och distillerierna är populära resmål för turister.

- Turismen utgör en stor del av vår ekonomi och det gäller speciellt helger som påsken, sade Irlands turismminister David Stanton.

En hand sträcker sig efter ett ölstop på en bardisk.
En hand sträcker sig efter ett ölstop på en bardisk. Bild: Mostphotos alkoholdrycker,alkoholkultur,alkohol (njutningsmedel),barer,krogar,utskänkning,utskänkningsrättigheter,Bardisk,bardisk

Alla är inte nöjda över lagändringen. Den obundna parlamentarikern Maureen O'Sullivan anser att lagen står i strid med regeringens mål att lindra de alkoholrelaterade problemen i landet.

- Vill vi bara ha turister som inte kan vara 24 timmar utan att få köpa en drink på en pub, frågade O'Sullivan.

Lagen från 1927 förbjöd försäljning av alkohol på St. Patrick's Day den 17 mars men det slopades på 1960-talet.

Juldagen är fortsättningsvis en ”torr” helgdag i Irland.

Källor: RTE, Irish Times