Hoppa till huvudinnehåll

Palmsöndag eller påsklördag – vilken dag är den rätta att klä ut sig till påskhäxa och knacka på hos folk?

små påskhäxor med godis
Vilken dag vill du se påskhäxor utanför din dörr när du öppnar den efter att någon knackat på? små påskhäxor med godis Bild: YLE/Sara Bergström Påskmat,påskgodis

Ibland kan det för barnen uppstå otrevliga situationer mitt i påsktraditionerna då de står och plingar på fel dörr under "fel" tidpunkt. Familjen Sayilir i Esbo ville skydda barnen mot sådana möten och då kom mamman Hanna Sayilir på ett innovativt sätt.

Under stilla veckan skrev Esbomamman Hanna Sayilir ett populärt inlägg i Puskaradio Espoo, det vill säga Facebookgruppen som samlar över 42 000 Esbobor och -sinnade.

I inlägget efterlyste hon personer och hem i Esbo centrum dit hon och hennes barn på påsklördagen kunde få komma och ringa på och önska en glad påsk.

Hej finlandssvenskar ja mm. pohjanmaalta junantuomat.
Meidän perinteinen virpomis-/trullipäivä on pääsiäislauantai, joten löytyisikö paikkoja, jonne saisi tulla lasten kanssa pimpottelemaan ilman että turhaan tulee ikävä tilanne?

Ungefärlig svensk översättning:

Hej finlandssvenskar och andra som kommit hit med tåg från bland annat Österbotten. Vår traditionella dag då vi klär ut oss till påskhäxor och önskar glad påsk infaller på påsklördagen, så finns det sådana hus och hem dit barnen får komma och knacka på utan att det uppstår ett problem?

Så börjar Hannas Facebookinlägg, som blivit mycket väl bemött och som i skrivande stund har kommenterats hela 46 gånger.

Givan, Hanna och Ibrahim Sayilir.
Tre femtedelar av familjen Sayilir – Ciwan, Hanna och Ibo – sitter i sin soffa. De ser alla fram emot att bege sig ut och påska på påsklördagen. Givan, Hanna och Ibrahim Sayilir. Bild: Yle/Christoffer Kaski påsk,givan sayilir

– Till min förvåning fick inlägget många gilla-markeringar och positiva kommentarer av både bekanta och obekanta, säger hon.

Dessutom har många kontaktat Hanna och via privata meddelanden skrivit var de bor och sagt att Hanna och hennes barn är välkomna och samtidigt frågat om de får komma och ringa på hos familjen Sayilir.

Förvirrat och fientligt bemötande

Orsaken till att Hanna skrev inlägget var att hon märkt av bekantas inlägg på Facebook att familjer som påskat på påskaftonen blivit bemötta i dörröppningen med förvirring och ibland fientlighet och ville bespara sina barn från det.

– Jag har inte själv varit och påskat med mina barn ännu, men jag vill ju inte att det ska bli en obehaglig upplevelse när vi nu ska ut för första gången, säger hon.

Glad påsk hälsar Christian Nylund
Enligt en gammal svensk tradition åker häxorna till Blåkulla under påskhelgen. Glad påsk hälsar Christian Nylund Bild: Christian Nylund yleöb påsk

Enligt svensk tradition som härstammar ända från 1600-talet och den tidens tro på häxor är det på lördagen barnen ska påska.

Under natten mellan dymmelonsdagen och skärtorsdagen åkte häxorna, enligt den tidens folktro, till Blåkulla för att delta i djävulens gästabud och kom tillbaka på natten mellan påskafton och påskdagen.

Därifrån kommer traditionen att påska på skärtorsdagen eller på påsklördagen, som seden är just nu i Svenskfinland.

Den finska traditionen att påska på palmsöndagen härstammar från Karelen och den ortodoxa tron då man gick omkring i sina vanliga kläder och delade ut kvistar och önskade att allt ont skulle försvinna från släktingars och bekantas liv och att det i stället skulle fyllas med glädje och välgång.

Sedermera har traditionerna blandats ihop och nuförtiden går de flesta barnen omkring utklädda till påskhäxor – antingen på palmsöndagen eller påsklördagen.

Tidigare var det påsklördagen som gällde

För trebarnsfamiljen Sayilir har påskandet en central roll i påskfirandet – i synnerhet för barnen.

– Det enda vi väntade på när jag växte upp var att få gå ut och påska, så jag tycker att det är viktigt att föra vidare traditionen som vi har haft här i Esbo i generationer.

Hanna berättar att både hon och hennes mamma var påskhäxor när de var små – och uttryckligen på påsklördagen. Hon säger att det förändrades i början av 90-talet då den finska traditionen och palmsöndagen tog över alltmer.

– Förstås hämtar andra med sig sina traditioner som blandas med vår, men jag tycker att det är viktigt att också hålla på sitt eget ibland.

Chokladägg i färggranna papper
Barnen brukar få godis och påskägg som belöning då de knackar på. Chokladägg i färggranna papper Bild: Yle/Sofi Nordmyr påskpynt

Stämningen har förändrats

Sedan Hanna växte upp i slutet av 80-talet har Esbo centrum förändrats från att ha varit ett mestadels svenskt område där alla kände alla till ett hopkok av språk och kulturer.

– När jag var liten var området mycket mera svenskt, men nu blandas här kulturer från andra orter i Finland och också utifrån landets gränser.

Hon upplever att stämningen i området har förändrats.

– Tidigare kändes det tryggt att gå omkring helt spontant och ringa på folks dörr för de var vänligt inställda, i stället för att man som nu är tvungen att be om lov först, säger hon.

Hon har bara fina minnen från påskandet och säger att det inte fanns orsak att oroa sig för reaktioner och därför ett behov att planera besöken i förväg.

– Det var tryggt, roligt och en tradition som alla gjorde och ingen som öppnade dörren sa "kom åtminstone inte hit".

När brukar er familj påska?

Vilken dag tycker du är rätt dag för barnen att klä ut sig till påskhäxor, knacka på hos folk och önska dem en glad påsk och få lite godis i utbyte?

Påsklördagen
96.3% (876 röster)
Palmsöndagen
3.7% (34 röster)
Antal avgivna röster: 910