Hoppa till huvudinnehåll

Subkulturen flyttar till Billnäs bruk: "Karisunga vill ha en utekväll där alla vänner är samlade"

Arrangör Alfons Grönqvist inne i Stora smedjans sal i Billnäs bruk.
Arrangör Alfons Grönqvist väntar sig många besökare till festivalen. Arrangör Alfons Grönqvist inne i Stora smedjans sal i Billnäs bruk. Billnäs,stora smedjan

Ifall det behövs ett avbrott från chokladäggen så kan man styra stegen mot det gamla bruket i Billnäs. Under påsklördagen kommer Karisföreningen Skumt rf att blåsa liv i bruket med bland annat musik, konst och ölbingo.

Arrangörerna är i full färd att ställa i ordning den stora salen när Yle Västnyland tittar in.

Arrangörer, bland andra Alfons Grönqvist, bakifrån i Stora smedjan vid Billnäs bruk ställer i ordning för festival.
Det är mycket som ska göras innan lokalen är festfärdig. Arrangörer, bland andra Alfons Grönqvist, bakifrån i Stora smedjan vid Billnäs bruk ställer i ordning för festival. Bild: Nicole Hjelt / Yle Billnäs,alfons grönqvist

- Det här kommer vi att göra om till backstage, berättar Alfons Grönqvist, en av arrangörerna, och visar på ett rätt så kalt rum intill den stora salen där festivalen ska äga rum.

Trots att temperaturen inomhus ligger farligt nära köldgraderna utomhus, så försäkrar Grönqvist mig om att artisterna kommer att ha ett mysigt krypin när festligheterna väl kör igång.

- Vi kommer att göra det väldigt bekvämt för dem med mattor, soffor och mat i överflöd, berättar han.

Tak och fönster i Stora smedjan vid Billnäs bruk.
Stora smedjan är en ståtlig byggnad med gott om utrymme. Tak och fönster i Stora smedjan vid Billnäs bruk. Bild: Nicole Hjelt / Yle Billnäs,stora smedjan

Kylan ska de åtgärda med värmekanoner.

- Det kommer nog att vara varmare här under festivalen, säger han med en övertygande optimism.

Svensk hip-hop, ölbingo och graffiti på agendan

Såväl lokala artister som kända namn från övriga Svenskfinland står för underhållningen. Dessutom kommer hip-hopduon Trainspotters med dj:n Chef från vårt västra grannland på besök.

- Vi har fått dem på hugget, de är riktigt taggade, berättar Grönqvist om de svenska artisterna.

En blå cykel framför en vägg inne i Stora smedjan i Bilnäs bruk.
I ett av hörnen kommer det att byggas ett torn av analoga tv-apparater som spelar brus. En blå cykel framför en vägg inne i Stora smedjan i Bilnäs bruk. Bild: Nicole Hjelt / Yle Billnäs,bruk,stora smedjan

Förutom musik kommer det även att bjudas på visuell konst i form av installationer och graffiti, ölbingo, vegetarisk mat och alkoholförsäljning.

Glada tanter till undsättning

Grönqvist är ivrig över att de lyckats engagera så många lokala aktörer, och berättar att en hel del privatpersoner även ställt upp för att förverkliga festivalen.

- Vi har en massa frivillighjälp i form av systrar, mammor och glada tanter, berättar han.

Som officiell arrangör fungerar ändå föreningen Skumt rf som, förutom Alfons Grönqvist, utgörs av hans bror Jonas Grönqvist och kompisarna Jens Heinström och Fredrik Öblom.

Rejv som alternativ till stamkrogen

Festivalen är det största evenemanget som föreningen ställt till med, men de har redan hunnit samla på sig en del erfarenhet via mindre evenemang.

Festivalarrangörer Fredrik Öblom, Jens Heinström och Alfons Grönqvist på en trappa i Stora smedjan vid Billnäs bruk.
Fredrik Öblom, Jens Heinström och Alfons Grönqvist är tre av fyra medlemmar i Skumt rf. Festivalarrangörer Fredrik Öblom, Jens Heinström och Alfons Grönqvist på en trappa i Stora smedjan vid Billnäs bruk. Bild: Nicole Hjelt / Yle Billnäs,alfons grönqvist

- Vi ordnade ett privat evenemang i Kronomagasinet i Ekenäs och så har vi ordnat några underground-rejv, men de får man inte tala om, säger han med glimten i ögat.

Det kanske blir enformigt i längden att gå till samma ställen. Därför kan sådana här evenemang blomstra på ett annat sätt.

Grönqvist menar att intresset för olika tillställningar ökat då många av traktens krogar stängt.

- Det kanske blir enformigt i längden att gå till samma ställen. Därför kan sådana här evenemang blomstra på ett annat sätt, säger han.

"Roligt att kulturen lever"

På frågan om man till och med kan tala om en begynnande undergroundkultur svarar Grönqvist jakande.

- Jag vågar nog säga att det är något sådant på gång. Det är roligt att se att många har idéer och förverkligar små evenemang med egna krafter. Det är roligt att kulturen lever, konstaterar han.

Stora smedjan vid Billnäs bruk utifrån på vintern.
Stora smedjan får stå värd för det första evenemanget vid Billnäs bruk på en lång tid. Stora smedjan vid Billnäs bruk utifrån på vintern. Bild: Nicole Hjelt / Yle Billnäs,stora smedjan

Receptet på en lyckad festival är ändå ganska enkelt, menar Grönqvist.

-Karis, och övriga Raseborgs, ungdomar vill ha en utekväll där alla vänner är samlade, det är viktigt att man känner igen många och har en roligt kväll, säger han.

Dessutom ska programmet vara fräscht.

- Det ska finnas underhållning som är lite ny. Det är det vi har försökt oss på, förklarar Grönqvist.

Klockan har tickat färdigt

I och med festivalen blåses det nytt liv i bruket som gapat tomt en längre tid.

Klockan, som bruksägare Olli Muurainen riggade upp för fyra år sedan och som räknade dagar tills bruket åter öppnar sina dörrar, är nedtagen.

- De tog ner den i samband med att vi började ställa i ordning för festivalen, berättar Alfons Grönqvist.

Trots att snön fortfarande ligger kvar på marken och kylan knappast skvallrar om någon stundande vår, så hoppas Grönqvist att tidpunkten för evenemanget ska vara optimal med tanke på besökarmängd.

- Under påsken rör sig många hemåt . De som studerar på annan ort kommer hem för en lång helg med familjen. Vi hoppas att vi lockar många lokala men också andra besökare, förklarar han.

Planer på evenemang i Ekenäs

Festivalen riktar sig främst till unga vuxna men vem som helst som fyllt 18 år är välkommen.

- Vi vill inte dra någon specifik gräns. Jag vet att många som är i 40- och 50-års åldern är på väg, berättar han.

Ifall festivalen blir den succé som Skumt hoppas på så finns det planer på dylika evenemang i trakten i framtiden.

- Vi hoppas att vi syns redan i sommar med ett evenemang i Ekenäs. Vi hoppas att evenemanget i Billnäs går vägen så vi får fortsätta med våra visioner. Vi vill jobba med intressanta artister som känns relevanta, berättar Grönqvist.