Hoppa till huvudinnehåll

Trädgårdskvällen på Strömsö är här igen – boka 7 juni för sommarens festligaste kväll

Logon för trädgårdskväll på strömsö
Logon för trädgårdskväll på strömsö Bild: Yle/Strömsö Logo,trädgårdskväll på strömsö

Pricka in torsdagen den 7 juni i kalendern - då får publiksuccén Trädgårdskväll på Strömsö fortsättning.

Under kvällen får du träffa andra trädgårdsentusiaster mellan klockan 16 och 20. Kvällen är förstås gratis för precis alla.

När Strömsö bjuder in till trädgårdsfest i Vasa blir det karneval för hela familjen. Både garvade trädgårdsentusiaster och gröngölingar får träffa och våra egna experter Owe Salmela och Alexandra De Paoli.

Alexandra De Paoli bjöd på ogrässhots.
Alexandra De Paoli bjöd på örtshottar år 2017. Alexandra De Paoli bjöd på ogrässhots. Bild: Yle/Carina Ahlskog Alexandra De Paoli,Strömsö (tv-program),trädgårdskväll på strömsö

För barnen (och givetvis nyfikna föräldrar) kommer vi bland annat att bjuda på kaninhopp i parken.

Smygtitta bakom kulisserna i villan

Har du alltid varit nyfiken på hur harmoniskt och fungerande allt är i Strömsövillan? Hur känns det att stå på verandan? Hur stort och välutrustat är köket?

Nu får du en chans att bekanta dig med de olika rummen i villan. Om du har tur kanske du får syn på ett bekant tv-ansikte som tar en tupplur i villans bibliotek.

Trädgårdskväll på Strömsö 2017.
Besökarna guidas genom ikoniska Strömsövillan. Trädgårdskväll på Strömsö 2017. Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),trädgårdskväll på strömsö

Låt växterna cirkulera på loppmarknaden

Besök Strömsös loppmarknad för plantor där du kan fynda växter. Kom och fynda växter till vår loppmarknad. Har du extra plantor eller sticklingar kan du sälja eller byta dem mot andra på plantloppiset. Loppmarknaden är till för alla hemodlare.

Plantloppis på trädgårdskvällen 2017.
Det var full rulle på plantloppiset år 2017. Plantloppis på trädgårdskvällen 2017. Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),trädgårdskväll på strömsö

På plantloppiset kan du också få vägledning av trädgårdsentusiaster som gärna delar med sig sina odlings- och skötseltips.

Folkvimmel och picknick med havsutsikt

Kanske du själv inte är så förtjust i att rensa ogräs och vattna stup i kvarten. Ingen fara, du kommer ändå att trivas under kvällen.

Ta med dig en filt, slå dig ner i parken, betrakta folkvimlet och njut av havsutsikten när Finlands natur är som vackrast.

Och vi får förstås inte glömma de frasiga våfflorna i kaféet.

Gratis buss från Vasa

Hoppa på bussen som åker skytteltrafik mellan Vasa stadshus i centrum och Strömsö. Är det en ljummen sommarkväll kan du cykla eller promenera till Strömsö

Området kommer att vara stängt för bilar. Ska du sälja plantor har du ändå möjlighet att ta bilen till Strömsö och lasta ur dina plantor före klockan 16.

Yle Arenan och Vega håller dig sällskap från Strömsö

Ifall du lagar mat åt dina barn eller sliter på fabriksgolvet kan du ändå följa med stämningen och lära dig om trädgården via radion och på Yle Arenan.

Förevisningar, intervjuer, kaninhopp och trädgårdsarbeten visas via Yle Arenan, så fyll på en skål med popcorn och sjunk in i soffan oberoende var i världen du befinner dig.

Man och kvinna sitter vid ett bord och sänder radio utomhus.
Jocke Lax och Anne Teir-Siltanen från Yle Vega sände från trädgårdskvällen 2017. Man och kvinna sitter vid ett bord och sänder radio utomhus. Bild: Yle / Strömsö Joakim Lax,Trädgårdsvkäll på Strömsö

Yle Vega sänder också från Strömsö under kvällen. Där har du möjlighet att ställa dina frågor till våra experter. Du kan också följa oss på sociala medier.

Ifall du har frågor eller förslag får du gärna kontakta oss på stromso@yle.fi eller skriva i kommentarsfältet.

Vi ses med mylla under naglarna och ett leende på läpparna!

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Camilla Forsén-Ström

  Camilla Forsén-Ström

  Konstexpert
 • Elin Skagersten-Ström.

  Elin Skagersten-Ström

  Redaktör

  Programledare för Strömsö.

 • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

  Jonas Sundström

  Programvärd och redaktör

  Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

 • Jim Björni

  Jim Björni

  Redaktör
 • Lee Esselström

  Lee Esselström

  Redaktör

  Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

 • Owe Salmela.

  Owe Salmela

  Florist
 • Örtexpert Alexandra De Paoli

  Alexandra De Paoli

  Örtterapeut

  Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

 • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

  Anders Samuelsson

  Kock

  Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

 • Filmkvällssnacks – tre godingar för en skön kväll i soffan

  Allting blir så mycket godare när man gör det själv.

  Allting blir godare när man gör det själv från grunden. När det gäller snacks blir de dessutom mer hälsosamma eftersom man vet exakt vad man lägger i dem och det inte finns ett spår av tillsatsämnen.

 • Sy enkla och fina saker av korktyg och pappersläder

  Lee gör en korg, en väska och ett bokfodral.

  Så här kan du använda korktyg och pappersläder, även kallat veganläder. Lee visar hur du lätt syr en korg till förvaring, en väska, ett fodral till en bok eller kalender och egna örhängen.

 • Bästa burken är återanvänd

  Zero waste med konstnärliga burkar.

  Nu när julen är slut och pyntet åker ut kan det kännas tomt på hyllorna. Nya dekorationer behövs och det är här plåtburken kommer in.

 • Sticka en poncho med mosstickning

  Ett värmande plagg som även nybörjaren kan göra själv.

  Ponchon är ett härligt och mysigt plagg som passar alla årstider. Lees variant är lätt att sticka och kan även användas som sittunderlag om du inte vill dra den på dig.

 • Sticka Lees benvärmare

  Så här gör du benvärmare i Lees egen design.

  Mönster och beskrivning till hur du kan sticka Lees benvärmare.

 • Sticka strömsövantar med snickarglädje

  Lee gjorde ett eget strömsömönster.

  Lee har utarbetat ett nytt och eget stickmönster för ett par vantar. Inspirationen står att finna i snickarglädjen på Strömsös veranda.

 • Föröka dina krukväxter - ta sticklingar och få nya plantor helt gratis

  Läs våra steg för steg-instruktioner för sticklingar.

  När ljuset återvänder sätter krukväxtern igång att växa igen. Då är det dags att se över alla sina plantor efter vintern. Det här är den ultimata tiden att ta sticklingar, dela plantor och helt enkelt få sin inomhusdjungel att växa. Här får du Owes tips på hur du lyckas med det.

 • Brodera ett eget strömsöcitat med korsstygn

  Hetaste hantverkstekniken just nu är lekande lätt.

  Lee bjuder på ett nytt korsstygnsmönster med ett citat från Strömsö. Låt dig inspireras av det och Pernilla Vikströms moderna broderier och gör din egen politiska, feministiska eller humoristiska väggbonad.

 • Strömsös bästa ekologiska kosmetika - här hittar du alla tips

  Recept på allt från deodorant till shampo.

  Vill du ha bättre koll på vad du smörjer in dig och tvättar dig med har vi samlat våra bästa kosmetiska recept här. Du hittar allt från hårtvätt till deodorant där största delen av ingredienserna är sånt du hittar i ditt skafferi eller i naturen. En bonus är att du kan minska plastavfallet lite.

 • Byt ut engångsplasten mot en hållbar bivaxduk

  Gör bivaxduken själv av tyg och bivax.

  En bivaxduk är ett stycke ekologiskt bomullstyg som är impregnerat med bivax och som blir helt vattentätt. Duken använder du istället för plastfolie för att slå in en smörgås eller för att täcka över en skål med matrester.

 • Allt om stickning från Strömsö

  Gratis stickmönster, bara att välja din favorit.

  Här har Lee samlat alla stickrelaterade artiklar som producerats på Strömsö. Lätt att botanisera och se om du kanske missat något trevligt mönster.

Nyligen publicerat - Strömsö