Hoppa till huvudinnehåll

En av Rysslands rikaste gripen misstänkt för förskingring – god för över 1 miljard

Ryska miljardären Zijavudin Magomedov.
Zijavudin Magomedov greps på lördagen. Ryska miljardären Zijavudin Magomedov. Bild: /All Over Press Miljardär,häkte,Zijavudin Magomedov

Den ryska miljardären Zijavudin Magomedov misstänks för att ha försnillat mer än 35 miljoner dollar, motsvarande 28 miljoner euro. Det handlar om ett av de mest högprofilerade åtalen mot en rysk storpamp på åratal.

Enligt åklagaren finns det sju fall där Magomedov har förskingrat pengar från staten och statsägda företag. Pengarna ska sedan ha överförts till utländska konton.

Magomedov själv nekar till anklagelserna och hävdar att förundersökningen inte tål närmare granskning.

Förutom Zijavudin Magomedovs har polisen också gripit hans bror Magomed Magomedov, och brödernas affärspartner Artur Maksidov.

Enligt domaren har de agerat som en del av en organiserad kriminell grupp och försökt pressa vittnen.

Magomedov kommer att sitta frihetsberövad fram till den 30 maj eftersom domaren avslog en begäran om en borgen på 35 miljoner dollar.

Bröderna Magomedovs bolag Summa Group planerar att överklaga beslutet och sägs vara redo att samarbeta under utredningen.

Plats 63 bland de rikaste ryssarna

Den 49-årige Magomedov har skapat sin förmögenhet inom byggnads-, telekom- och logistikbranschen. Summa Group har också intressen inom olja och gas, samt utländska investeringar i amerikanska teknologiföretag.

Summa Group och dess systerbolag har bland annat varit involverade i bygget av en fotbollsarena i Kaliningrad inför VM i sommar.

Tidningen Forbes har värderat Zijavudin Magomedovs tillgångar till runt 1,01 miljarder euro. Han rankades som den 63:e rikaste affärsmannen i Ryssland ifjol.

Även om Magomedov hör till de hundra rikaste i landet och är officiellt lojal till Kreml, är han enligt uppgift inte en del av president Vladimir Putins absolut innersta krets.

Nyhetsbyrån Reuters skriver, med hänvisning till folk med kännedom om Rysslands juridiska system, att korruptionsfall med hög profil sällan fabriceras, men att lagen tillämpas selektivt och att åklagare kan vara påverkade av yttre faktorer.

Källa: Reuters

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes