Hoppa till huvudinnehåll

Karlebyryttare gör kullerbyttor på hästryggen - voltige har få utövare i Österbotten

Emilia Olaussen och Emelie Brännbacka på hästen Ässämix.
Emilia Olaussen och Emilie Brännbacka på hästen Ässämix i Öja. Emilia Olaussen och Emelie Brännbacka på hästen Ässämix. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist voltige,Karleby,Öja, Karleby stad,brännbacka

Gymnastikrörelser på hästrygg, voltige, är en mycket ovanlig sport i Österbotten. Men två flickor från Karleby har valts ut för att träna i Finlands ryttarförbunds talangprogram.

11-åriga Emilie Brännbacka och 13-åriga Emilia Olaussen är två av sex flickor i landet som anses ha tillräckligt med talang för att tävla internationellt. Nu tränar de för sin första nationella tävling som hålls inom några veckor.

Det gäller att göra sju olika rörelser på hästryggen inom en minut, allt medan hästen rör på sig.

- Jag tycker det svåraste är att hoppa ner och tillbaka upp på hästryggen medan hästen går. Vi har testat det en gång och det gick inte så bra, säger Brännbacka.

Trillat av ofta

Just nu tränar flickorna friprogram där man själv får välja vilka rörelser man gör. De ligger, snurrar och står på hästen.

- Jag har trillat av hästen jättemånga gånger, det har hänt jättemycket. Men det är bara upp igen, säger Olaussen.

Men enligt flickorna håller man oftast i sig, så även om man ramlar eller glider av hästen kommer man oftast ner på fötter.

Emilia Olaussen på hästen Ässämix.
Emilia Olaussen. Emilia Olaussen på hästen Ässämix. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist voltige,Öja, Karleby stad,Karleby,olaussen

- En gång trampade hästen på mig i misstag då den backade. Några dagar senare skulle vi på show så då var jag lite rädd att det skulle hända igen, säger Brännbacka.

Flickorna tränar oftast i Öja på hästen Ässämix. Det är viktigt att hästen är lugn och inte lättskrämd.

- Vår häst är väldigt liten för att vara voltige. Man brukar ha större och bredare hästar så man ryms att göra konster.

Tre utövare i Österbotten

Voltige har ganska få utövare i Finland.

- Det handlar kanske om 200-300 i hela landet. I Österbotten går tre flickor regelbundet på mina lektioner, säger Katja Edsvik som tränar flickorna.

Emilia Olaussen.
Emilia Olaussen. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist voltige,Öja, Karleby stad,Karleby,olaussen

Totalt finns kanske 20 flickor i Österbotten som någon gång har testat voltige. I voltige kan man vara ensam, i par eller i grupp på hästryggen.

- Det är en mångsidig gren. Man utvecklar balans, koordination och styrka. Voltige är till nytta om man samtidigt håller på med någon annan idrott och tvärtom, säger Edsvik.

Enorm utveckling

Olaussen och Brännbacka har tränat voltige i drygt ett år.

- Att bara rida började bli tråkigt. Jag rider fortfarande men ville prova på något nytt med hästar, säger Brännbacka.

Deras tränare är nöjd över vad flickorna lärt sig på så kort tid.

- De har utvecklats jättesnabbt och gått framåt enormt om man tänker på att det började för lite mer än ett år sedan, säger Edsvik.

Emilia Olaussen och Emelie Brännbacka.
Emilia Olaussen och Emilie Brännbacka har hållit på med voltige i drygt ett år. Emilia Olaussen och Emelie Brännbacka. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist voltige,Öja, Karleby stad,Karleby,emelie brännbacka

Voltige är en rätt stor sport i Centraleuropa enligt Edsvik. Uppvisningar och tävlingar drar stor publik där, också bland folk som annars inte sysslar med hästar.

Olaussen och Brännbacka tar en dag i taget och tänker först på de nationella tävlingarna som hålls i vår.

- Vi har tänkt att vi håller på så länge det är roligt. Sedan får man se.