Hoppa till huvudinnehåll

Nu går mr Dynamo i pension: "Skillnaden är väldigt liten mellan dårskap och genialitet"

Håkan Westermark i sitt kontor
Håkan Westermark i sitt kontor Närpes,verkställande direktörer,företagshuset dynamo

Efter 25 år som vd för Företagshuset Dynamo i Närpes går Håkan Westermark i pension den första juni. Det är inte så dramatiskt, men innebär en förändring efter att ha varit fullt sysselsatt sedan 1975, säger Westermark.

- Jag bestämde mig en vacker sommardag förra året att den första juni ska jag vara pensionär och efter det har jag haft tid att mentalt ställa om mig, säger Håkan Westermark.

Det är en aktiv man som går i pension denna sommar. Westermark har bland annat hunnit sätta sitt avtryck i Österbotten inom föreningslivet, politiken och framför allt inom näringslivet.

Utbildning från Taklax universitet

Allt fick sin början hemma i Korsnäs.

- Jag brukar säga till mina barn och barnbarn att jag har utbildning från Taklax universitet, alltså lågstadieskolan. Från den vägen har jag traskat vidare.

Westermark utbildade sig till ungdomssekreterare och efter att han kom hem från militärtjänstgöringen 1975 funderade han, som många andra, på att emigrera till Sverige.

- Av en händelse satt en god bekant på brunnslocket hemma hos mig efter att jag varit på promenad och funderade på framtiden. Jag berättade om mina planer, "så helsike heller" svor han till, "det blir inte av" och det blev inte av.

Om det finns en by med en UF-lokal har jag garanterat varit där.

Istället bar det av till Vasa och Westermark gav sig in i föreningslivet som föreningsinstruktör på Svenska Österbottens Ungdomsförbund och körde runt till ungdomsföreringar i Österbotten.

- Om det finns en by med en UF-lokal har jag garanterat varit där, berättar han.

Spelkort
Från tiden inom föreningslivet minns Westermark bland annat pidroturneringarna: "Det var blodigt allvar när man spelade en pidrofinal i Österbotten." Spelkort Bild: YLE/Chanette Härus kortspel,spel,spelkort

Försäkringar, politik och familj

Efter tiden inom föreningslivet i Österbotten följde en intensiv period för Westermark i början av 80-talet. Han bildade familj, fick två döttrar, byggde egnahemshus och fick nytt jobb som försäljare inom försäkringsbranschen.

Dessutom blev han invald till Närpes kommunfullmäktige 1984 där han kom att sitta två perioder.

Två år senare begav han sig helt in i det kommunala och blev vikarierande näringslivsombudsman i Närpes, samtidigt som han själv startade företag.

- Jag hjälpte företagare att starta och driva sina företag samtidigt som jag själv hade eget företag och fick pröva på det i praktiken. Så man kunde lära som man själv gjorde, vilket var väldigt hälsosamt.

Jag fick min första politiska skolning vid mjölkbryggan när gubbarna gjorde upp mellan Chrusjtjov och Kennedy.

Westermarks intresse för samhällsutveckling och politik gjorde att han lämnade det egna företagandet för möjligheten att hjälpa andra med deras företag.

- Jag brukar säga att jag fick min första politiska skolning vid mjölkbryggan när gubbarna gjorde upp mellan Chrusjtjov och Kennedy. Då fick man höra både vad rysk propaganda och amerikansk imperialism var. Inga ord man begrep som barn, men i och med det kom det här samhällsengagemanget.

Företagshuset Dynamo startas

Som näringslivsombudsman började Westermark tillsammans med en planeringssekreterare fundera på hur man kunde göra företagarrådgivningen mer vettig och mindre byråkratisk.

- Att minnas här är att internet inte fanns. Alltså inga uppkopplingar till den stora världen och man jobbade ganska lokalt och skickade brev via posten när man gjorde förfrågningar internationellt.

Efter en del omvägar mynnade funderingar slutligen ut i Företagshuset Dynamo i Närpes. Läs mer om Dynamos uppkomst.

Efter att ha hjälpt företagare i 25 år på Dynamo säger Westermark att han inte mäter sin framgång i kvantitet och att det viktiga är företagens framgång.

- Vi har haft betydelse i många fall, även om vi inte alltid syns eller får publicitet. Det är inte heller tanken. Det är företagen som ska ha framgången och inte vi.

Dynamo i Närpes.
Enligt Westermark hjälper Dynamo 40-50 företag att starta årligen. Dynamo i Närpes. Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik Närpes,dynamo

"Landsbygden har både utmaningar och möjligheter"

När Westermark går i pension tar Fredrik Winberg över som vd för Dynamo. Westermark är hoppfull inför framtiden, men ser att landsbygden har många utmaningar.

- Jag ser vissa tendenser som gör mig orolig för att intresset för entreprenörskapet är på avtagande på landsbygden, men det går att ändra på.

Möjligheterna har alltid funnits och kommer alltid finnas. Det gäller bara att ta tag i dem, föra dem framåt och förverkliga dem.

Han tycker det är bra att det satsas på företagandet i skolan, men det han skulle vilja är att stärka tron på regionen och på möjligheten att sköta saker därifrån.

- Det har varit unga pojkar och flickor som varit inne och sagt "Jag borde väl flytta till Stockholm för det här", men då brukar jag säga "Vill du synas eller inte? Inte syns man i stora Stockholm, men i lilla Närpes syns du om du visar framfötterna."

- Möjligheterna har alltid funnits och kommer alltid finnas. Det gäller bara att ta tag i dem, föra dem framåt och förverkliga dem. Jag brukar säga att skillnaden är väldigt liten mellan vad som är dårskap och genialitet.

När det kommer till Westermarks egen framtid hoppas han lära sig att för en gångs skull kunna sätta sig själv i första rummet och lyssna på vad han själv vill göra.

- Jag kommer bestämma själv när jag stiger ut på trappriset den första juni.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten