Hoppa till huvudinnehåll

Planen intakt för Helander trots stora smärtor i ryggen: "Målet är att kasta över 85 meter"

Oliver Helander, FM 2017.
Oliver Helander spräckte 80-metersstrecket för första gången förra sommaren. Oliver Helander, FM 2017. Bild: Marko Tuominiemi / All Over Press Oliver Helander

Spjutkastaren Oliver Helander hade en fin genombrottssäsong i fjol men vinterträningen har störst av en jobbig ryggskada. Om allt går bra inleder Helander ändå säsongen som planerat.

Träningslägret i Spanien gick inte som det skulle. På grund av smärtor i ryggen kunde Helander inte köra det program som han tillsammans med tränaren Glenn Lignell hade tänkt ut.

– Smärtan i ryggen var så pass stor att det fanns vissa övningar som jag inte kunde göra ordentligt. Jag har inte kunnat träna som jag velat under den senaste tiden, berättar Helander till Yle Sporten.

Kastträningarna har begränsats till den grad att Helander ännu inte kunnat kasta alls med full fart.

Lignell går inte in på detaljerna vad gäller ryggbekymren men han menar att det inte ska handla om något alltför allvarligt.

– Pratar man om ryggen så är det alltid lite oroväckande. Men enligt besked som vi har fått från experter så ska det inte finnas någon fara. Vi får jobba med lite rehabilitering, men prognosen är att det ska bli bra ganska snabbt, säger Lignell.

Enligt Helander själv har det redan gått mot det friskare hållet.

– Nu känns ryggen hyfsat bra, förhoppningsvis är den i skick på sommaren, säger Helander.

Byggt upp styrka

Även om ryggskadan har bromsat vinterträningen så berättar Helander att han lagt på sig muskelmassa under de senaste månaderna.

– Det har kommit några kilon till från hösten. Jag väger kring 98 kilo, förra sommaren var det ungefär 93.

På det stora hela är Helander nöjd med läget efter att ha valt bort handbollen. Nu har han kunnat fokusera för fullt på grenträningen.

– Nu kan jag kalla mig spjutkastare när jag inte har något annat vid sidan om. Nästan all tid går till att göra vad som behövs för att bli en bra spjutkastare, det känns bra.

Tränaren Lignell bekräftar att Helander gått framåt med den fysiska biten.

– Vi har satsat på grenstyrka, det är där han har gått mest framåt.

Håller fast vid målsättningarna

Lignell och Helander har prickat in 10–12 evenemang i tävlingskalendern under sommaren. Om ryggen hålls i skick så är tanken att inleda säsongen i Kultainen keihäs i Vanda den 26 maj.

Sommarens målsättningar har inte påverkats av ryggsmärtorna.

– Njaa, inte tror jag det. Om allt går bra härifrån framåt så borde jag kunna nå mitt mål att kasta 85 meter. Om jag kastar så långt ska det inte vara helt omöjligt att komma med till EM i Berlin.

Helander har tränat tillsammans med EM-aspiranten Antti Ruuskanen som hade en jobbig säsong i fjol. Då var han bland annat tvungen att stå över VM. Enligt Helander är Ruuskanen nu på god väg.

– Det ser helt okej ut. Förhoppningsvis får han hållas frisk, då kommer han att kasta riktigt långt.

Vem av er kastar längre?

– Vi får se i sommar, säger Helander och flinar.