Hoppa till huvudinnehåll

Greta Johansson - arbetarflickan som blev Sveriges första OS-mästarinna

Greta Johansson under OS i Stockholm 1912.
Greta Johansson under OS i Stockholm 1912. Greta Johansson under OS i Stockholm 1912. Bild: SVT / Privat / Yle screenshot Yle Fem,dokumentärprogram,Greta Johansson,4080 1747 000

Arbetarflickan Greta Johansson bor med sin familj i gamla Eldkvarn i Stockholm åren före första världskriget. Överraskande blir hon Sveriges första olympiska mästarinna vid hemmaspelen 1912 och med tiden pionjär i Amerika. Jens Lind berättar hennes historia i dokumentären Guld-Greta - en hisnande kärlekshistoria.

Eldkvarn hade fått sitt namn efter den stora ångdrivna kvarnen som låg i området där Stockholms stadshus snart kommer att byggas. På kvarnen jobbade Gretas pappa som mjölnare.

Familjen levde under fattiga förhållanden men knegade på och mådde förhållandevis bra. Greta som föddes i januari 1895 var yngst av de fyra barnen.

Som ung hänger Greta med många andra arbetarungdomar i Strömbadet. En plats där den breda massan kunde lära sig simma men som också fostrade framgångsrika simmare och simhoppare.

Det är pojkarna som får instruktioner och skolning, flickgänget får klara sig på egen hand. Men det är inget som stoppar Greta som förstår att simhoppet kan vara en biljett ut i världen.

1912 förbereder sig Stockholm för de Olympiska spelen. Simning och simhopp skall anordnas på en provisorisk arena i Djurgårdsbrunnsviken, och för första gången får kvinnor ställa upp.

De svenska arrangörerna är inte övertygade om att kvinnor skall ställa upp och en idrottsläkare varnar för att de kan bli både sterila och hysteriska. Men IOK kräver damernas deltagande.

Bara 17 år gammal vinner Greta Johansson så överraskande guld i och blir Sveriges första olympiska mästarinna. På samma gång blir hon den första kvinnan i världen att vinna olympiskt guld i simhopp.

Denna magiska sommar förälskar hon sig också i en svensk-amerikansk simhoppare, och två år senare följer hon sitt hjärta och emigrerar.

Var femte svensk väljer vid den här tiden att utvandra. Och två av hennes tre syskon kommer att söka lyckan i Svensk-Amerika, medan hennes föräldrar blir kvar i en liten stuga i Ösmo.

Jens Lind berättar en svindlande släktsaga med en modig pionjär i huvudrollen, som kommer att uppleva kvinnlig rösträtt, möjligheten att verka som entreprenör och bryta mark för generationer av kvinnor.


Orginaltitel: Guld-Greta - en hisnande kärlekshistoria (Sverige 2016)
30 dagar på Yle Arenan
Har tidigare sänts i Yle TV1 år 2016.

Produktion: SVT / Nordvision

Nyligen publicerat - Yle Fem