Hoppa till huvudinnehåll

Läkemedelsmyndighet utreder fallet med de använda insulinnålarna i Björneborg – "Borde aldrig ha fått hända"

Blodsockermätare för diabetiker.
Blodsockermätare för diabetiker. Bild: Lehtikuva diabetes,insulin,blodsocker

Myndigheten för läkemedelsövervakning Fimea känner till fallet i Björneborg där ett apotek av misstag sålde redan använda insulinnålar till en diabetiker. Händelsen är polisanmäld, men Fimea utreder nu också fallet.

Tidningen Satakunnan Kansa berättade på lördagen hur personalen vid universitetsapoteket i Björneborg misstog en förpackning med 20 använda nålar till insulinpennor för en oöppnad förpackning.

Misstaget upptäcktes en halvtimme senare men kunden nåddes per telefon först ett dygn senare. Kunden hade köpt nålarna till sin 14-åriga son som diagnostiserades med diabetes förra året.

– Det är frågan om ett misstag som aldrig borde ha fått hända, säger Fimea-chefen Eija Pelkonen.

Den största risken med använda nålar är risken för infektioner, till exempel hepatit eller hiv.

Fimea: Kunden ska kunna lita på apoteken till 100 procent

Fimea kommer nu noggrant att gå igenom hela processen och händelsekedjan som resulterade i att kunden fick fel produkt i handen.

I praktiken innebär det att man kommer att göra visitationer på apoteket och söka efter möjliga fallgropar.

Eija Pelkonen tillägger att hanteringen av läkemedelsavfall regelbundet gås igenom vid kontroller, och redan använda nålar hör till de identifierade riskerna. Något liknande fall har Pelkonen ändå ingen kännedom om.

Nålarna som såldes i Björneborg saknade försegling, något som visade att nålarna redan hade använts.

Men diabetikern i fråga, som inte hade någon stor vana att använda insulinnålar, reagerade inte på att förseglingen saknades. Det gjorde inte heller apotekspersonalen.

– Kunden ska till hundra procent kunna lita på att den får säkra läkemedelsprodukter från apoteket, utan att själv behöva kontrollera det, understryker Pelkonen.

Mänskligt misstag

Utredningen är än så länge på hälft och enligt Pelkonen kommer Fimea att vara i kontakt med apoteket på tisdag efter påskhelgen.

Universitetsapotekens talesperson Jenni Tyrni beklagar också det som hänt och säger till STT att apoteket omedelbart gick igenom anvisningarna för hanteringen av läkemedelsavfall.

– Vi ber verkligen om ursäkt. Något sådant här borde aldrig få hända, men det är frågan om ett mänskligt misstag ... Läkemedelsavfall får inte för ett ögonblick lämnas någonstans, utan de borde direkt läggas i de rätta behållarna så att liknande förväxling inte sker.

Den ursprungliga artikeln är skriven av Jaana Hevonoja på Yle Uutiset.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes