Hoppa till huvudinnehåll

Nu kan du fortsätta titta på favoritserien också på resa - betaltjänsterna följer kunden inom EU

ett barn tittar på mobiltelefonen i ett mörkt rum
ett barn tittar på mobiltelefonen i ett mörkt rum Bild: Mostphotos Mobiltelefonens bildskärm,Mobiltelefon,mörker,sömn,barn (familjemedlemmar),skärm

Från och med i dag kan man ta med sig sina digitala abonnemang i hemlandet till hela EU.

Hittills har en del av innehållet varit geografiskt blockerat, men från och med april har man tillgång till alla de online-innehållstjänster man prenumererar på hemma i hela EU.

Den digitala portabiliteten gäller till exempel TV-serier, sportevenemang, spel eller e-böcker på exempelvis Netflix eller Spotify. En del av de tjänster som finländare prenumererar på har varit svåra att använda under vistelser utomlands.

De nya reglerna gäller för betalda tjänster, medan leverantörer av gratis innehåll kan välja om de vill delta. Målet är att ta ett steg närmare en verklig digital inre marknad, säger EU:s ledning.

Tekniskt utmannande att öppna Arenan utomlands

Också Yles innehåll på Arenan kommer i framtiden att bli tillgängligt för finländare på resa inom EU, men det dröjer, konstaterar Arenachefen Gitte Laurell.

- Vi jobbar på att ge finländare utomlands tillgång till hela Arenan med hjälp av stark identifiering som behövs för det här. Det krävs att man har en fast adress i Finland.

EU kräver att den som tillhandahåller tjänsten vet i vilket land kunden bor.

- Vi har inte ännu den tekniska lösningen för att det här ska gå att genomföra, men vi räknar med att vi har det inom det här året, säger Laurell.

Redan nu finns en stor del av Yles innehåll på Arenan tillgängligt också utomlands. När det gäller till exempel utländska serier kan Yle inte visa dem utomlands av upphovsrättsliga skäl.

Svårare att kringgå geoblock med VPN

De som har tittat på Arenans innehåll utomlands, eller tittat på utländskt medieinnehåll i Finland har kunnat utnyttja VPN, en teknik som skapar säkra förbindelser i ett datornätverk.

- Det har varit möjligt att kringgå att visa att man är utomlands genom att använda VPN, men Yle måste följa sina avtal med upphovsrättsorganisationer och de kräver att reglerna följs.

- Därför kan man inte mera använda Arenan med hjälp av VPN, säger Laurell.

Också en del betaltjänster som Netflix har tidigare gått in för att blockera VPN för att försäkra sig om att deras kunder bara kan utnyttja det innehåll som ingår i det lands abonnemang som kunden har.

Artikeln korrigerad 2.4 kl. 20.35. I hela Europa korrigerat till i hela EU.