Hoppa till huvudinnehåll

Tygblöjan kan bespara dig 400 kilo avfall om året

Hög av avfall
Hög av avfall Bild: Yle/Jeannette Lintula rosk

I årets moderskapslåda finns inte tygblöjorna kvar. Enligt tygblöjsförespråkaren Kati Källman sparar man såväl på miljön som på pengar om man väljer tygblöjan.

Säg att ett barn under sitt första levnadsår konsumerar fem blöjor om dagen, och att medelvikten på de som slängs bland soporna är 250 gram. Då kommer mängden avfall, enbart från blöjorna, att nästan nå upp till den mängd avfall som en genomsnittsfinländare producerar på ett år.

Enligt siffror från Eurostat producerade finländarna i medeltal drygt 500 kilogram avfall per person år 2016. Blöjorna i ovanstående exempel bildar knappa 400 kilogram avfall.

Intresset för tygblöjor var stort

I år valde FPA att inte plocka in tygblöjorna i moderskapsförpackningen. Deras argument är att de är ganska dyra och att de inte verkade falla användarna i smaken.

Kati Källman står utomhus med en lekpark i bakgrunden.
Kati Källman gick in för tygblöjorna när hennes barn var små. Kati Källman står utomhus med en lekpark i bakgrunden. Bild: Yle/ Axel Brink människan (art)

Vasabon Kati Källman var en ivrig förespråkare av tygblöjor när hennes barn var mindre.

- Jag blev nog lite förvånad när jag hörde att de tagits bort från moderskapsförpackningen, säger Källman.

När hon var mitt i småbarnsåren för runt 10 år sedan upplevde hon att tygblöjorna var väldigt populära.

- Tygblöjorna fick ett ganska högt andrahandsvärde och det fanns sidor och företag som bara sålde tygblöjor, säger Källman.

Tvättandet är inte alls så tungt

Många småbarnsföräldrar har redan fullt upp som det är, och visst kan det verka smidigare att inte behöva tvätta blöjorna som ens barn fyller med innehåll.

- Det där är nog något som bara sitter mellan öronen. Visst tog det en tid innan jag lärde mig hur länge tygblöjan kunde sitta på eller hur mycket tvättmedel jag skulle använda, säger Källman.

Om ens barn fyller upp runt fem, eller fler, blöjor per dag är det lätt att tänka att man måste investera i stora mängder tygblöjor. Källman rekommenderar 15 stycken.

- Om man tvättar varje kväll och kanske har en torktumlare räcker det ju med en eller två dagars uppsättning.

Källman rekommenderar också folk att köpa begagnade tygblöjor, eftersom ett tyg som har hunnit vistas i tvättmaskinen några gånger har en bättre uppsugningsförmåga än ett helt nytt tyg.

Betydligt förmånligare

Om man är beredd att göra blöjtvättandet till en rutin kan man också se fram emot ett lite mer välutrustat bankkonto.

Enligt vårt tidigare exempel med en konsumtion på fem blöjor om dagen når man snabbt upp i ganska stora summor. Säg att ett blöjpaket innehåller 30 blöjor - då går det åt drygt 50 paket om året, eller mellan 500 och kanske 700 euro om året, beroende på märke.

Lite krasst räknat så kunde en fyrapersoners familj gå på bio en gång i månaden i ett år för samma pengar.

Moderskapsförpackningen mordell 2018.
Årets moderskapsförpackning innehåller inte en tygblöja. Moderskapsförpackningen mordell 2018. Bild: Petra Ristola/Yle moderskapsförpackningar

Miljötänket förbryllar

Med tanke på att allt fler går omkring och tänker på hur ens konsumtion påverkar vår planet, tycker Kati Källman att det är märkligt att tygblöjan inte längre hör till moderskapsförpackningen.

- Samtidigt så är också bomull problematiskt. I och för sig är det inte det mest använda materialet i tygblöjor - hampa och bambu har en bättre uppsugningsförmåga, säger Källman.

En småbarnsförälder kan förstås inte tänka på allt.

- Småbarnsåren är något man nästan måste överleva. Då behöver man kanske inte tänka på att man ska behöva ta ansvar för precis allt, säger Källman.

Läs mera:

Tygblöjorna försvinner från mammalådan

Tygblöjorna kommer att försvinna ur sortimentet i moderskapsförpackningen 2018, uppger Yle Uutiset. Naturskyddsorganisationer kritiserar beslutet.

Läs också

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP