Hoppa till huvudinnehåll

Fotboll för hela slanten i Yle Sportens podd – HJK solklar favorit i ligan, men många om budet i ettan

HJK:s hejarklack hade orsak att fira under förra säsongen.
HJK:s fans fick jubla många gånger under förra säsongen. HJK:s hejarklack hade orsak att fira under förra säsongen. Bild: Yle / Tomi Hänninen. All rights reserved. Fotbollsligan,HJK Helsingfors

Spegel, spegel på väggen där – säg, vem som bäst på fotboll är? Det nionde avsnittet av Yle Sportens podd: Koivukangas och Vuojärvi tar pulsen på den inhemska fotbollsligan och ettan. EIF:s assisterande tränare Jens Mattfolk är veckans gäst.

Regerande mästaren HJK är överlägsen favorit också i år. De främsta utmanarna är KuPS, Ilves och SJK.

IFK Mariehamn har inte rosat marknaden i upptakten till ligastarten. Jens Mattfolk påpekar att klubben tappat ledande spelare i form av Jani Lyyski och Tommy Wirtanen, vilket eventuellt kan leda till startsvårigheter.

– Det är helt klart att spelidén är den samma. Det såg jag med egna ögon i finska cupen. Frågan är hur bra de nya spelarna är och hur snabbt kan de leverera på plan.

VPS avslutade förra säsongen bedrövligt. Det har varit en del turbulens i truppen sedan dess och panelen är överens om att det finns fler frågetecken än utropstecken kring VPS inför säsongsstarten.

– Chefstränaren Petri Vuorinen är en idealist. På gott och ont. Hans ambitionsnivå går det inte att ta miste på, men frågan är om han är på väg ut på motorvägen med en moped? Det blir svettigt, förutspår Koivukangas.

VPS-supportrar på Sandviken.
Vad bjuder VPS på den här säsongen för sina fans? VPS-supportrar på Sandviken. Bild: Yle / Tomi Hänninen. All rights reserved. Vaasan Palloseura,Fotbollsligan

KPV knapp favorit i ettan

Det är avsevärt svårare att peka ut den stora förhandsfavoriten i fotbollsettan. Många klubbar drömmer om och jobbar stenhårt för avancemang.

Bland andra KPV och FF Jaro.

– Det är nu eller aldrig om man ställer Jaros styrelse mot väggen. När Jaro degraderades så talade man hela tiden om att man ska tillbaka inom ett till tre år. Vill man tillbaka till ligan så bör det helst ske nu. Det satsas på infrastruktur på många håll och Jaro har fallit från det tåget, säger Koivukangas.

– KPV är jätteintressant. Man spelade ingen vacker fotboll i fjol. Det var väldigt direkt och rakt. Vågar man i år spela en fotboll där man dominera genom att hålla bollen och på det viset utesluta slumpmässiga händelser, säger Mattfolk.

Hitta rätt i podden

0:00–2:14 Uppsnack

Första halvleken – fotbollsligan

2:14–5:41 HJK – enda guldkandidaten
5:42–10:18 Utmanarna: KuPS och SJK
10:19–12:47 IFK Mariehamn – fågel eller fisk
12:48–15:25 Tillbaka i ligan: TPS och HIFK
15:26–20:52 Vem åker ur ligan – PS Kemi, TPS eller till och med VPS?
20:52–22:13 Vem vinner skytteligan?

Andra halvleken - Fotbollsettan

23:35–26:09 FF Jaro – nu eller aldrig
26:10–28:31 Ekenäs IF – vad är nästa steg
28:32–32:29 KPV – seriens favorit
32:30–35:05 HIFK – ekonomin dikterar villkoren

Vad handlar det om?

Yle Sportens podd: Koivukangas & Vuojärvi produceras av redaktionen och det är främst Antti Koivukangas och Christian Vuojärvi som håller i snacket.

Varje vecka medverkar dessutom en gäst – antingen från redaktionens egna led eller från andra håll av idrottsvärlden.

Poddens utgivningsdag är måndag och den finns tillgänglig på Yle Arenan och via Itunes.

Tidigare avsnitt

Läs också

Nyligen publicerat - Sport