Hoppa till huvudinnehåll

Freja upptäcker - en magisk serie för de minsta nu på Barnens Arena

Freja upptäcker är en finlandssvensk serie om glädjen att upptäcka djuren och naturen omkring oss. Huvudpersonen Freja Colérus är nästan 3 år gammal och älskar att åka ut på äventyr.

Hon klär sig gärna i olika utstyrslar – ibland i jeans och flanellskjorta, ibland drottningklänning och krona. Freja är modig och verbal för sin ålder och är van att självständigt undersöka sin omgivning.

I de olika delarna upptäcker Freja stranden, regnet, sjön, bondgården, källan, svampskogen, staden och trädgården. Hennes mamma Kajsa finns alltid med på äventyren, men bara i bakgrunden för Freja vill göra själv.

Inspelad i Raseborg

Freja upptäcker är inspelad i Raseborg under sommaren 2017. Ursprungsidén arbetades fram av Julia Ingo, som också regisserade, filmade och klippte serien.

- När jag började fundera på idéer som kunde intressera småbarn, så försökte jag se mig omkring i min omgivning. Jag är själv inflyttad Raseborgsbo och har ofta blivit förvånad över hur vacker naturen är här, så jag visste att jag ville ha med naturen på ett hörn.

Freja Colérus, blommor och en häst.
Freja Colérus, blommor och en häst. Bild: Kajsa Wikman-Colérus Filmserie,dokumentärfilmer,miniserie,regissörer,Freja Colerus

Unik produktion

- Jag kände till Freja lite grann sen tidigare och tänkte att hon kunde vara en bra huvudperson tackvare hennes modiga och nyfikna personlighet. När Frejas mamma Kajsa Wikman-Colérus tyckte likadant och dessutom hade möjlighet att ställa upp som assistent, så bestämde vi för sätta i gång, fortsätter Ingo.

Serien Freja upptäcker är speciell produktion med tanke på att Freja var under 3 år när serien spelades in.

- Det är sällan man gör serier med så små barn, men med Freja gick det bra och vi hade mycket roligt tillsammans, säger Julia Ingo.

Freja Colerus tittar på röda tulpaner.
Freja Colerus tittar på röda tulpaner. Bild: Kajsa Wikman-Colérus Filmserie,dokumentärfilmer,miniserie,regissörer,Freja Colerus

Lugn och magi

- Det är klart jag fick springa efter en hel del och vara väldigt snabb för att hinna få allt som hände på film, men jag njöt mycket av att bara köra, vara närvarande i stunden och se vart de ledde oss. Med så små barn kan man ändå inte planera så mycket, det är bara att hänga på.

- I klippet ville jag sedan skapa, till skillnad från många barnprogram, ett visst sorts lugn men också lite magi. Jag inspirerades av Frejas sätt att upptäcka världen omkring sig speciellt de stunder när tiden liksom stannar när man plötsligt ser en makalöst intressant liten skalbagge på marken. Där har vi vuxna kanske något att lära oss av Freja, inflikar Julia.

Serien går att se på Barnens Arena från 1 april 2018. Barnens Arena nås på webben eller via appar för Android och iOS.

Freja upptäcker visas också i BUU-klubben med start 30 april.

Mer från programmet

Barn

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP

Nyligen publicerat - Barn

 • Lär dig kontrollera ditt inre monster med BUU-klubben

  BUU-klubben hjälper alla att förstå och hantera känslor.

  Vad kan man göra om man är riktigt arg? Hur pratar man om känslor? Den här veckan har BUU-klubben känslohantering och våld som tema. BUU-klubbsledare Lisa Gerkman hoppas att alla lär sig något.

 • MGP 2018: Rösta så här

  Så här röstar du i MGP-finalen

  Efter MGP-finalen kommer en artist stå som vinnare – och DU kan vara med och bestämma vem det blir! Rösta genom att skicka SMS med artistens startnummer till 050 90 200 50.

 • Kom och se MGP-showen live på genrepet!

  Upplev MGP-showen på plats i Yles tv-studio på lördag 6.10.

  Upplev MGP-showen på plats i Yles tv-studio i Helsingfors. Genrepet visas på dagen kl. 13-16 och är identiskt med direktsända tv-finalen på kvällen.

 • MGP 2018: Edith

  Edith Nyroos är finalist i MGP 2018.

  Edith Nyroos är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 6 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • MGP 2018: Moski och Zingo

  Moski och Zingo gillar att dansa!

  Moski och Zingo, som består av Moa Wulff och Signe Rönnlund, är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 6 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • MGP 2018: Milou

  Milou Sederlöf är finalist i MGP 2018.

  Milou Sederlöf är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 6 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • MGP 2018: Tyra

  Tyra Wingren är finalist i MGP 2018.

  Tyra Wingren är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 6 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • MGP 2018: Tinja

  Tinja Höglund är finalist i MGP 2018.

  Tinja Höglund är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 6 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • MGP 2018: Sofie

  Sofie Jansson är finalist i MGP 2018.

  Sofie Jansson är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 6 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • MGP 2018: ITS 3

  ITS 3 har varit vänner sedan dagis.

  ITS 3 som består av Samira Kanji, Tilda Nevaste och Isabel Ström är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 6 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.