Hoppa till huvudinnehåll

Freja upptäcker - en magisk serie för de minsta nu på Barnens Arena

Freja upptäcker är en finlandssvensk serie om glädjen att upptäcka djuren och naturen omkring oss. Huvudpersonen Freja Colérus är nästan 3 år gammal och älskar att åka ut på äventyr.

Hon klär sig gärna i olika utstyrslar – ibland i jeans och flanellskjorta, ibland drottningklänning och krona. Freja är modig och verbal för sin ålder och är van att självständigt undersöka sin omgivning.

I de olika delarna upptäcker Freja stranden, regnet, sjön, bondgården, källan, svampskogen, staden och trädgården. Hennes mamma Kajsa finns alltid med på äventyren, men bara i bakgrunden för Freja vill göra själv.

Inspelad i Raseborg

Freja upptäcker är inspelad i Raseborg under sommaren 2017. Ursprungsidén arbetades fram av Julia Ingo, som också regisserade, filmade och klippte serien.

- När jag började fundera på idéer som kunde intressera småbarn, så försökte jag se mig omkring i min omgivning. Jag är själv inflyttad Raseborgsbo och har ofta blivit förvånad över hur vacker naturen är här, så jag visste att jag ville ha med naturen på ett hörn.

Freja Colérus, blommor och en häst.
Freja Colérus, blommor och en häst. Bild: Kajsa Wikman-Colérus Filmserie,dokumentärfilmer,miniserie,regissörer,Freja Colerus

Unik produktion

- Jag kände till Freja lite grann sen tidigare och tänkte att hon kunde vara en bra huvudperson tackvare hennes modiga och nyfikna personlighet. När Frejas mamma Kajsa Wikman-Colérus tyckte likadant och dessutom hade möjlighet att ställa upp som assistent, så bestämde vi för sätta i gång, fortsätter Ingo.

Serien Freja upptäcker är speciell produktion med tanke på att Freja var under 3 år när serien spelades in.

- Det är sällan man gör serier med så små barn, men med Freja gick det bra och vi hade mycket roligt tillsammans, säger Julia Ingo.

Freja Colerus tittar på röda tulpaner.
Freja Colerus tittar på röda tulpaner. Bild: Kajsa Wikman-Colérus Filmserie,dokumentärfilmer,miniserie,regissörer,Freja Colerus

Lugn och magi

- Det är klart jag fick springa efter en hel del och vara väldigt snabb för att hinna få allt som hände på film, men jag njöt mycket av att bara köra, vara närvarande i stunden och se vart de ledde oss. Med så små barn kan man ändå inte planera så mycket, det är bara att hänga på.

- I klippet ville jag sedan skapa, till skillnad från många barnprogram, ett visst sorts lugn men också lite magi. Jag inspirerades av Frejas sätt att upptäcka världen omkring sig speciellt de stunder när tiden liksom stannar när man plötsligt ser en makalöst intressant liten skalbagge på marken. Där har vi vuxna kanske något att lära oss av Freja, inflikar Julia.

Serien går att se på Barnens Arena från 1 april 2018. Barnens Arena nås på webben eller via appar för Android och iOS.

Freja upptäcker visas också i BUU-klubben med start 30 april.

Mer från programmet

Barn

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP
 • Behöver du hjälp? Superhjälparna rycker ut med en hjälpande hand!

  Vuxna som behöver hjälp efterlyses!

  Vi behöver alla hjälp ibland, med små eller stora saker. Det svåra kan vara att be om hjälp när man behöver det. Barnprogrammet Superhjälparna efterlyser nu vuxna i hela Svenskfinland som behöver hjälp med olika saker - kanske just du har ett uppdrag som ett gäng barn kan hjälpa dig med? Eller känner du någon annan som behöver hjälp? Tipsa oss gärna!

 • Fyra barnprogram från Svenska Yle nominerade till Venlastatyett

  Vinnaren avgörs i en publikomröstning.

  Hela fyra barnprogram från Svenska Yle tävlar om en Venla 2018: Hittehatt, Strumpkören och Superhjälparna som visas i BUU-klubben samt dramaserien Steffi för ungdomar. Vinnaren i kategorin barn- och ungdomsprogram avgörs i en publikomröstning.

 • Vilka berättelser hjälper barnen?

  Bra sagor och barnfilmer hjälper att hantera det jobbiga.

  Vi vill skydda barnen. Leder detta ibland till att vi berövar dem möjligheten att spegla sig i berättelser där de känner igen sina rädslor, sin ensamhet och sin utsatthet?

Nyligen publicerat - Barn