Hoppa till huvudinnehåll

Freja upptäcker - en magisk serie för de minsta nu på Barnens Arena

Freja upptäcker är en finlandssvensk serie om glädjen att upptäcka djuren och naturen omkring oss. Huvudpersonen Freja Colérus är nästan 3 år gammal och älskar att åka ut på äventyr.

Hon klär sig gärna i olika utstyrslar – ibland i jeans och flanellskjorta, ibland drottningklänning och krona. Freja är modig och verbal för sin ålder och är van att självständigt undersöka sin omgivning.

I de olika delarna upptäcker Freja stranden, regnet, sjön, bondgården, källan, svampskogen, staden och trädgården. Hennes mamma Kajsa finns alltid med på äventyren, men bara i bakgrunden för Freja vill göra själv.

Inspelad i Raseborg

Freja upptäcker är inspelad i Raseborg under sommaren 2017. Ursprungsidén arbetades fram av Julia Ingo, som också regisserade, filmade och klippte serien.

- När jag började fundera på idéer som kunde intressera småbarn, så försökte jag se mig omkring i min omgivning. Jag är själv inflyttad Raseborgsbo och har ofta blivit förvånad över hur vacker naturen är här, så jag visste att jag ville ha med naturen på ett hörn.

Freja Colérus, blommor och en häst.
Freja Colérus, blommor och en häst. Bild: Kajsa Wikman-Colérus Filmserie,dokumentärfilmer,miniserie,regissörer,Freja Colerus

Unik produktion

- Jag kände till Freja lite grann sen tidigare och tänkte att hon kunde vara en bra huvudperson tackvare hennes modiga och nyfikna personlighet. När Frejas mamma Kajsa Wikman-Colérus tyckte likadant och dessutom hade möjlighet att ställa upp som assistent, så bestämde vi för sätta i gång, fortsätter Ingo.

Serien Freja upptäcker är speciell produktion med tanke på att Freja var under 3 år när serien spelades in.

- Det är sällan man gör serier med så små barn, men med Freja gick det bra och vi hade mycket roligt tillsammans, säger Julia Ingo.

Freja Colerus tittar på röda tulpaner.
Freja Colerus tittar på röda tulpaner. Bild: Kajsa Wikman-Colérus Filmserie,dokumentärfilmer,miniserie,regissörer,Freja Colerus

Lugn och magi

- Det är klart jag fick springa efter en hel del och vara väldigt snabb för att hinna få allt som hände på film, men jag njöt mycket av att bara köra, vara närvarande i stunden och se vart de ledde oss. Med så små barn kan man ändå inte planera så mycket, det är bara att hänga på.

- I klippet ville jag sedan skapa, till skillnad från många barnprogram, ett visst sorts lugn men också lite magi. Jag inspirerades av Frejas sätt att upptäcka världen omkring sig speciellt de stunder när tiden liksom stannar när man plötsligt ser en makalöst intressant liten skalbagge på marken. Där har vi vuxna kanske något att lära oss av Freja, inflikar Julia.

Serien går att se på Barnens Arena från 1 april 2018. Barnens Arena nås på webben eller via appar för Android och iOS.

Freja upptäcker visas också i BUU-klubben med start 30 april.

Mer från programmet

Barn

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP
 • BUU-appen: en lekplats att utforska i egen takt

  Vad är BUU-appen? Vad kan man göra där? Svaren finns här!

  BUU-klubbens app får ett nytt juligt utseende och ett minispel med jultema. Appeninnehåller inget material som inte är lämpligt för barn och materialet är underhållande, säger appens kodare Dan Huiko.

 • Åtta digitala färdigheter du ska lära dina barn

  Åtta tips för smartare och säkrare medieanvändning.

  Medievärlden svämmar över av material och det är svårt nog att följa med i sitt eget flöde för att inte tala om att ha koll på sina barns flöden. Här får du åtta råd på färdigheter det är bra att du lär dina barn.

 • Sluta aldrig att tala om mobbning

  Barnens egna berättelser om hur de upplevt mobbning.

  Under hösten bad Hajbo barn skicka in sina berättelser om hur de upplevt mobbning. Förvånansvärt många barn tog kontakt och berättade att de blivit mobbade och utfrysta. Många var också villiga att dela med sig av sin mobbningshistoria.

 • Hajbo vill engagera 8–13-åringarna

  Producenten Sandra Wikstrand vill skapa en dialog.

  – Vi vill skapa en dialog och vara en källa till inspiration i 8-13-åringarnas vardag, och därför jobbar vi webben och nätet först, säger producenten för Hajbo Sandra Wikstrand på Svenska Yle.

 • Kocka på

  Matglädje för småbarn

  Här får du många roliga tips på vad man kan kocka tillsammans med barn.

 • Bärtil vill inspirera 3–7-åringen till lek

  Monica Vikström-Jokela skapade Bärtil för över tio år sedan.

  – Genom att identifiera sig med Bärtil och Isa Gris ska barnen få inspiration till lek och tips på hur vardagskonflikter kan lösas, säger manusförfattaren Monica Vikström-Jokela om figurerna i Bärtil, Svenska Yles långlivade småbarnsfavoriter.

 • 20 år med BUU-klubben

  BUU-klubben fyller 20, får sin trettionde programledare.

  Under sina tjugo år har BUU-klubben utvecklats till en central svenskspråkig platform för barn i Finland. BUU-klubben stärker barnens identitet och lotsar dem både in i vardagens mysterier och ut i världen.

 • Glada lekstunder med BUU-klubbens nya app

  BUU-klubbens nya app finns att ladda ner.

  En fantasifull och lite knasig, men samtidigt trygg och bekant BUU-värld. Spelaren har sällskap av figurer ur BUU-klubben, som t.ex. BUU-stämpeln, Bärtil och Isa Gris och karaktärerna från Hittehatt. Det finns en massa att upptäcka - det mesta i världen går att dutta på och interagera med. Det finns också en uppsättning minispel för barn som hellre vill spela med mera uttalad målsättning.

Nyligen publicerat - Barn