Hoppa till huvudinnehåll

Kina införde strafftullar mot USA som lovat - "Trumpland" och Kalifornien lider mest

De kinesiska strafftullarna drabbar särskilt amerikanskt griskött. Kina är den tredje största köparen av amerikanskt griskött
De kinesiska strafftullarna drabbar särskilt amerikanskt griskött. Kina är den tredje största köparen av amerikanskt griskött i världen De kinesiska strafftullarna drabbar särskilt amerikanskt griskött. Kina är den tredje största köparen av amerikanskt griskött Bild: EPA-EFE/HOW HWEE YOUNG Kina,USA,griskött

Kina har infört nya tullavgifter för 3 miljarder dollar på 128 amerikanska produkter, vilket särskilt drabbar livsmedelsproducenter i USA.

De nya tullavgifterna som påläggs är upp till 25 procent och gäller bland annat griskött, färska och torkade frukter, nötter, aluminiumskrot och vin.

Kina är den tredje största importören av amerikanskt griskött och ifjol var exporten värd omkring en miljard dollar. På årsbasis kommer de sammanlagda nya tullarna att kosta USA tre miljarder dollar.

Det här var Kinas svar på de höjda amerikanska importtullarna för stål och aluminium, som Trump införde för två veckor sedan.

Trump har sedan dess beviljat undantag för allierade som Kanada, EU, Mexiko och Australien, men asiatiska stålproducenter som Kina och Japan berörs fortfarande.

De nya amerikanska tullarna kommer att kosta Kina ungefär tre miljarder dollar per år.

Kinas handelsministerium som beslöt om de extra avgifterna på söndagen, varnar USA för skrämseltaktik men hoppas i alla fall att läget mellan länderna normaliseras.

-Vår förhoppning är att USA kan återta de åtgärder som bryter mot (världshandelsorganisationen) WTO:s regler så snart som möjligt så att handeln med relevanta produkter mellan Kina och USA kan återgå till det normala.

USA:s och Kinas presidenter träffas.
Donald Trump och Xi Jinping har haft relativt goda relationer fram till nu men de kan äventyras av en utvidgad handelskonflikt USA:s och Kinas presidenter träffas. Bild: EPA-EFE/XINHUA Donald Trump,Xi Jinping,Kina,Peking

"Lätt slag mot USA"

Den inflytelserika kinesiska tidskriften Global Times varnar USA för att ytterligare trappa upp konflikten. Tidningen underströk i en färsk ledare att Kina menar allvar.

- Trots att Kina och USA inte har sagt öppet att de för ett handelskrig, så har gnistorna från kriget redan börjat flyga omkring, skrev Global Times som anses återspegla den kinesiska ledningens tänkande.

Enligt analytiker var Kinas beslut ändå proportionerligt och de understryker att det kunde ha varit betydligt värre om Kina skulle ha belagt till exempel amerikanska sojabönor med nya tullar. Sojabönor hör till USA:s viktigaste exportprodukter till Kina.

- Strafftullarna är inte så stora, vilket visar att Kina är villigt att lindra handelskonflikten som USA startade. Trump gav oss ett kraftigt slag och Kina svarar med ett lätt slag tillbaka, säger Shi Yinhong, vid Renmin Universitetet i Peking.

De höjda tullavgifterna var ändå medvetet utvalda så att de skulle få stor effekt på folk i republikanska amerikanska delstater som röstade på Trump. Avgifterna drabbar också demokratiska Kalifornien hårt eftersom delstaten är en topproducent av många av produkterna på listan, såsom vin och frukter.

Liu He som bär ansvar för ekonomiska och handelspolitiska frågor i Kommunistpartiets politbyrå, försökte förhandla med amerikanerna in i det sista innan man meddelade om de nya importtullarna.

Han talade med USA:s finansminister Steve Mnuchin per telefon förra veckan och Mnuchin lär överväga ett besök i Kina för att fortsätta samtalen.

Kinas ekonomiska "kejsare" politbyråmedlemmen Liu He har försökt förhandla med amerikanerna om hur man kunde undvika ett hotande handelskrig
Kinas ekonomiska "kejsare" politbyråmedlemmen Liu He har försökt förhandla med amerikanerna om hur man kunde undvika ett hotande handelskrig Kinas ekonomiska "kejsare" politbyråmedlemmen Liu He har försökt förhandla med amerikanerna om hur man kunde undvika ett hotande handelskrig Bild: EPA-EFE/GIAN EHRENZELLER Kina,USA,Liu He

Trump överväger ännu fler tullar mot Kina

Det finns ändå krafter både i USA och Kina som vill trappa upp handelskriget.

USA:s handelsunderskott med Kina är omkring 305 miljarder euro och Trump lovade redan under sin valkampanj att ta itu problemet.

När Gary Cohn, Trumps främsta ekonomiska rådgivare avgick nyligen så fick handelshökar ett betydligt starkare fotfäste i Vita huset än tidigare.

Trump har hotat att införa nya strafftullar på upp till 60 miljarder dollar för över 120 kinesiska produkter och Kina har hotat att svara med motsvarande åtgärder om USA fullföljer planerna.

En del inflytelserika kretsar i Kina lär förespråka höjda tullar för till exempel sojabönor eller Boeing flygplan som ett motdrag mot USA.

Den kinesiska nyhetsbyrån Nya Kina (Xinhua) varnade USA på måndagen för att låta konflikten utvecklas till ett större handelskrig som skulle få globala följder.

- De hotande tarifferna, om de förverkligas, kanhända skadar Kina. Skadan skulle ändå ske på bekostnad av enorma amerikanska intressen, varnade den statliga kinesiska nyhetsbyrån.

Källor: Reuters, Xinhua, New York Times, Guardian

.