Hoppa till huvudinnehåll

Varg rev hund i Oravais centrum

Varg står i snön.
Förra veckan rev en varg en räv i Oravais Varg står i snön. Bild: Mostphotos varg

I Oravais rev en varg ihjäl en hund natten till måndagen. Det skedde i centrum av Oravais, i backen bakom ABC-stationen. Intill ligger också ett daghem.

Det säger Martin Lindgård i Oravais jaktlag till Yle. Hunden var fäst i en lina vid sin koja då den blev angripen av vargen.

Enligt Lindgård är det första gången vargen kommer in i centrum av Oravais. Den har tidigare rört sig mellan Munsala och Oravais men inte i centrum.

Enligt Lindgård är det enda man kan göra att försöka fördriva vargen.

- Den kommer väl tillbaks följande natt, men det är det enda man får göra. Blir det något mera får man försöka få tillstånd att skjuta den, men det är svårt att få avskjutningstillstånd idag, säger Lindgård.

- Det går inte för sig att en varg rör sig inne bland bebyggelsen, man måste ta bort vargen innan det går för långt. De är viljddjur som ska vara ute i skogen, de ska inte springa mitt bland gårdarna.

Enligt Lindgård är det vanligt att hundar bor utomhus i kojor, men ofta är hundkojorna inne i inhägnader.

Varg angrep rävfarm i Oravais förra veckan

En varg attackerade en pälsfarm i Kimo i Oravais tidigt på tisdagsmorgonen. En räv fick sätta livet till och en annan skadades.

Det här handlar ändå om en annan varg än den som rev hunden natten till måndagen, bedömer Lindgård.

Vargen hade krupit under ett skugghus och attackerade rävarna underifrån innan ägaren Fredrik Hill kunde komma till rävarnas undsättning.

Hill själv stod 15 meter från vargen och de stirrade på varandra i tio sekunder innan vargen smet iväg samma väg som den hade kommit.

Vargstammen ökar snabbt

- Det som vi allihopa är förvånade över är att vargarna helt plötsligt har ökat, det finns varg överallt, säger Martin Lindgård.

Under vintern rör sig vargarna mycket ute på isen, men när isarna smälter söker sig vargarna in mot land.

- Det kan vara fem till sex vargar i flockarna och det börjar komma mycket valpar på våren. De kan ha kring fem valpar var, så det kommer ju att bli väldigt mycket vargar om ett år. Vargstammen växer väldigt snabbt.

Artikeln kompletterades med citat av Martin Lindgård på Oravais jaktlag måndagen 2.4 klockan 15:35.