Hoppa till huvudinnehåll

Aktierna fortsätter att falla - Trumps attacker mot Amazon och hotande handelskrig oroar över hela världen

Aktiekurserna fortsätter att falla i USA bland annat av rädsla för en större handelskrig mellan USA och Kina
Aktiekurserna fortsätter att falla i USA bland annat av rädsla för en större handelskrig mellan USA och Kina Aktiekurserna fortsätter att falla i USA bland annat av rädsla för en större handelskrig mellan USA och Kina Bild: EPA-EFE/JUSTIN LANE USA,Wall Street,Nordamerikas börser

Aktiekurserna fortsätter att dyka världen över av rädsla för president Donald Trump och ett större handelskrig mellan världens två största ekonomier, USA och Kina.

Wall Street i USA inledde börsnedgången. Teknologiindexet Nasdaq sjönk med 2,7 procent medan industriaktieindexet Dow Jones föll med nära två procent.

Många börsanalytiker understryker att trenden är nedgående och att börskurserna har fallit med omkring 4 procent i USA sedan årsskiftet efter att aktierna gick uppåt i flera år.

Nedgången fortsatte när Tokyobörsen öppnade. Nikkei-indexet föll genast med 1,5 procent.

- Vi förväntar oss att aktierna kommer att sjunka kraftig även idag. Säljarna dominerar på grund av kursfall i USA och en stark yen, säger bolaget Okasan Online Securities i ett meddelande till sina kunder.

I Sydkorea föll aktierna överlag genast med en procent och Samsungs aktier sjönk med över en procent.

Australien klarade sig lättare undan med ett fall på endast 0,3 procent.

Dystra miner utanför börsen i Tokyo
Dystra miner utanför börsen i Tokyo Dystra miner utanför börsen i Tokyo Bild: EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA Tokyo,Nikkei,Japan,Aktie

Trump angriper Amazon

Det är särskilt teknologindustriernas aktier som rasar i USA, efter president Donald Trumps upprepade attacker mot näthandelsjätten Amazon.com och tidningen Washington Post. Bägge ägs av miljardären Jeff Bezos, som Trump har angripit många gånger på Twitter.

Under påskhelgen twittrade Trump flera gånger kritiskt om avtalet mellan Amazon.com och postverket i USA.

Trump lät påskina att posten distribuerar Amazons paket gratis eller med förlust, när avtalet med Amazon i själva verket har gagnat posten som tidigare gick med förlust och nu visar ett litet plus, enligt Washington Post.

Hotande handelskrig

Det globala börsfallet orsakas ändå mest av oron för ett utvidgat handelskrig mellan USA och Kina.

Kina meddelade i söndags om höjda importtullar för nästan 130 amerikanska produkter, som svar på USA:s höjda tullavgifter för stål och aluminium som Trump införde för drygt två veckor sedan.

De nya tullavgifterna beräknas kosta bägge länder omkring 3 miljarder dollar.

I USA drabbas särskilt köttproducenter och jordbrukare eftersom de höjda tullavgifterna främst berör griskött, frukter, nötter och vin.

Vita huset gick genast till attack i ett skarpt uttalande där man anklagade Kina för en orättvis handelspolitik.

- Kinas åtgärder skadar USA:s nationella säkerhet och förvränger världsmarknader, konstaterade talespersonen Lindsay Walters.

De kinesiska strafftullarna drabbar särskilt amerikanskt griskött. Kina är den tredje största köparen av amerikanskt griskött
De kinesiska strafftullarna drabbar särskilt amerikanskt griskött. Kina är den tredje största köparen av amerikanskt griskött De kinesiska strafftullarna drabbar särskilt amerikanskt griskött. Kina är den tredje största köparen av amerikanskt griskött Bild: EPA-EFE/HOW HWEE YOUNG Kina,USA,griskött

Trump hotar Kina med ännu fler importtullar, som skulle vara värda upp till 60 miljarder dollar (eller 48 miljarder euro) och Kina har hotat att svara med samma mynt.

Analytiker verkar ense om att Kinas svar på de amerikanska tullarna var proportionerligt, menat som en varning om att Kina menar allvar med sitt hot om motåtgärder om Trump går vidare med sina planer.

- De kinesiska avgifterna verkar inte så farliga, men parat med dystra ledare i tidningar så antyder det att Kina är redo att eskalera om förhandlingar inte leder någon vart, säger börsanalytikern Greg McKenna.

- Givetvis har presidentens twittrande om Amazon hällt bensin över elden, vilket särskilt drabbar FANG-aktier, tillägger McKenna.

FANG syftar på Facebook, Amazon, Netflix och Google, som har haft en stor andel i den långvariga börsuppgången i USA.

Källor: Reuters, AFP, Washington Post

Läs också