Hoppa till huvudinnehåll

Alkohollagen ger nya möjligheter – några gästhamnar och kaféer i skärgården börjar sälja ut alkohol och har längre öppettider

Gästhamnen i Nagu
Vy över Nagu hamn. Gästhamnen i Nagu Bild: Yle/Adrian Perera segelbåt

Yle Åboland har kontaktat olika gästhamnar och närliggande restauranger och kaféer i Åbolands skärgård för att höra vad man tycker om möjligheterna som ges i den nya alkohollagen.

I och med den nya alkohollagen, som i sin helhet trädde i kraft den 1 mars 2018, kan också skärgårdsföretagare med utskänkningsrättigheter exempelvis börja sälja ut alkohol fram till klockan 21 på kvällen och ha försäljning fram till klockan 4 på natten.

Då får man också sälja alkoholdrycker med upp till 5,5 procent alkohol i.

Rumpan Bar nappar på möjligheterna

Vid Högsåra gästhamn i Kimitoön finns förutom hamnen även en uthyrningsbastu och baren Rumpan Bar, som leds av Jenny Örnell-Backman.

Hon har med spänning följt med alkohollagen och kommer att ta chansen att förändra lite i verksamheten.

– Att få sälja ut alkohol är faktiskt en av de grejerna som vi har nappat på. Vi har faktiskt ansökt om detaljhandelslov som det heter, så vi får se.

Rumpan Bar på högsåra.
Rumpan Bar på Högsåra. Rumpan Bar på högsåra. Bild: YLE/Lucas Dahlström rumpan bar

“Trevligt att köpa en öl till simstranden eller sommarstugan”

Det lämpliga läget är orsaken till att de tänker satsa vid baren, enligt Örnell-Backman.

– Det är ju ett sätt att betjäna kunden helt enkelt. Här finns ju ingen butik på Högsåra. Det finns en livsmedelskiosk, men vi har tänkt att det skulle vara en tjänst till.

– Sedan har vi tänkt att det kunde vara trevligt att köpa en öl till simstranden och dricka sin öl där. Vår tanke är ju inte att man ska sitta och dricka och dricka förstås.

– Eller sedan till stugan. Här finns en massa sommarstugor runt omkring, kanske någon som har slut på sitt öllager känner sig törstig, eller någon med segelbåt nappar med sig i den när man åker iväg vidare till nästa hamn. Det blir liksom en extra service det här.

För konsumenterna blir det här konceptet helt nytt poängterar Örnell-Backman, så hon tycker det blir spännande att se hur människor tar emot förändringar.

– Vad blir konsekvenserna och hur påverkar det försäljningen och allt det här? Det är liksom ett spänningsmoment här nu inför sommaren.

Öppettiderna ändras inte

Vid Rumpan Bar kommer öppettiderna ändå inte att ändras, säger Örnell-Backman.

– Det har vi inte nappat på. Vår gästhamn finns precis fast i baren, du kommer inte närmare havet nästan, så vi har valt att stänga ganska tidigt. Högsåra är jättepopulärt bland barnfamiljer och vi vill inte att de ska bli skrämda av skrålande gäster sent på nätterna.

– Det ska fortsättningsvis vara ett trevligt ställe att komma till och alla ska känna sig välkomna.

Baren öppnar den nionde juni och det blir då den femte säsongen som den är verksam på Högsåra.

Båtar i Kasnäs gästhamn på sommaren.
Vy över Kasnäs Gästhamn. Båtar i Kasnäs gästhamn på sommaren. Bild: Yle/Lotta Sundström Kasnäs,gästhamn,båtar,segelbåtar,kasnäs gästhamn

Nytt med både alkoholförsäljning och kabinett

Norr om Högsåra gästhamn finns Söderlångvik gård och Café Vivan, där Sabina Magnusson är restaurangansvarig.

Kaféet öppnar i mitten av maj och nytt för i år är att man kommer att öppna en kabinett för möten, men även anamma vissa möjligheter som den nya alkohollagen ger.

– Vi kommer att ansöka om förlängda öppettider i och med att vi har både bröllop och privata fester bokade här hos oss.

Kaféet kommer också att satsa på att sälja alkoholdrycker, speciellt för turister som kommer på besök under sommaren, berättar Magnusson.

– Vi hoppas att vi ska kunna ta in de här lokala ölsorterna och lite cider så att de turister som besöker oss kan köpa hem dem som souvenirer.

– Hittills har vi inte fått höra speciella önskemål, men nog tror jag vi kommer att sälja, men i små mängder.

Åsikter både för och emot om att lagen förenklar byråkratin

Både Magnusson och Örnell-Backman tycker att den nya alkohollagen är positiv för gästhamnar och gör det enklare att vara skärgårdsföretagare.

– Jag ser nog positivt på att det lite lättas upp och görs enklare för alla parter, och att regelverken luckras upp lite så att det inte är så spänt. Läget är moget för det, tycker Örnell-Backman.

Kjell Eriksson, krögare vid Restaurang Buffalo, som finns vid Gästhamn Verkan i Korpo, tycker däremot att det inte blivit lättare.

– Jag var lite inne och kikade på det här med förlängda öppettider och inte var det ju lättare inte. Inte var det bara att skicka in en anmälan att ha öppet tre veckor före, det var ju mycket mera blanketter och egenkontrollplaner, så inte har det ju gjorts lättare på det viset.

Kjell Eriksson vid gästhamnen i Korpo.
Kjell Eriksson. Kjell Eriksson vid gästhamnen i Korpo. Bild: Yle/Johanna Ventus gästhamnen i korpo

För Erikssons del kommer alkohollagen inte att förändra någonting i hans verksamhet. Orsaken är att gästhamnskontoret intill redan sålt alkohol i flera år likt en lite butik.

– Nu innebär det ju att man i hamnkontoret kommer att få börja sälja starköl och riktig longdrink, så nog tror jag vi mättar behovet med det. Så att börja sälja från krogen tror jag inte det är någon vits med.

Enligt Eriksson är behovet för krogbesökare störst när de åker hem, kring 22-23-tiden på natten.

Var ska man hitta ordningsvakter för natten i skärgården?

Restaurangen har vanligtvis öppet till halv två på natten och Eriksson tror inte att de kommer att öka öppettiderna. En stor orsak är enligt honom brist på människor som kan tänka sig att jobba nattetid.

– Problemet här ute i skärgården är att få tag på ordningsmän efter halv två, som lagen säger, och att börja ta någon hyresfirma från Åbo hit för några tre-fyra timmar per natt tror jag inte är ekonomiskt möjligt.

Men har ser det inte som omöjligt.

– Vi får vänta och se.

gästhamnen verkan och restaurang buffalo en vacker sommardag
Restaurang Buffalo. gästhamnen verkan och restaurang buffalo en vacker sommardag Bild: Yle/ Nora Engström Korpo,gästhamn,restaurang buffalo

Gästhamnar i Nagu, Korpoström, Iniö och Kasnäs väljer att inte satsa

Hamnkaptenen Gustav Ramberg berättar att man varken vid Nagu gästhamn, vid Norrby gästhamn i Iniö eller vid Skärgårdscentrum Korpoström kommer att förändra någonting i och med den nya alkohollagen.

Orsakerna enligt honom är att det i närheten av alla ställen redan finns existerande butiker som säljer alkohol.

– Korpo vad den enda hamnen där vi började fundera om det skulle löna sig att börja sälja alkohol, men vi kom ändå fram till att inte börja göra det.

Henrika Enestam, restaurangchef för Kasnäs paviljong vid gästhamnen i Kasnäs, berättar att man inte heller där i det här skedet kommer att förändra någonting i sin verksamhet.

therese skaag med skärgården i bakgrunden
Therese Skaag. therese skaag med skärgården i bakgrunden Bild: Yle/Johanna Ventus Houtskär,therese skaag

Barnfamiljer påverkar möjligheten och viljan att ha öppet längre

Therese Skaag som är företagare i Näsby gästhamn i Houtskär rör sig i liknande tankegångar, men säger att de nog funderar på behovet.

– Vi kommer nog att söka tillstånd för Grill Café Skagen så att man kan ta en konjak till middagen om man vill, men vi kommer nog troligtvis inte att börja med någon utförsäljning av alkoholdrycker.

Orsaken är enligt Skaag både utrymmesbrist, men även den närliggande butiken som har öppet också på söndagar.

Öppettiderna är inte någonting som man heller kommer att förändra i första taget, säger Skaag.

– Vi får se om det finns behov, men det finns ju också många barnfamiljer här, så vi kommer troligtvis nog ännu ha öppet till 22-23 på kvällen som vanligt.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland