Hoppa till huvudinnehåll

Bankerna övervakar vad du skriver i textfältet då du flyttar över pengar - vissa namn och ordval kan stoppa transaktionen

Nätbanks användaridentifikation på en laptops tangentbord.
Illustrerande arkivbild. Nätbanks användaridentifikation på en laptops tangentbord. Bild: Henrietta Hassinen / Yle Internetbank,betalning,bank,fakturering,elektronisk fakturering,Stöld av nätbanks användaridentifikation,Användaridentifikation av nätbank,Faktura,Tjänst

En Helsingforskvinna betalade in 50 euro till sin väninnas bankkonto för att bidra med en slant till en asylsökandes rättsprocess. I meddelandefältet i nätbanken skrev hon ett arabiskt förnamn. Senare under dagen ringde en anställd på Nordea upp henne.

En kvinna från Helsingfors som vill vara anonym berättar att ett bekant par till henne hjälper en asylsökande. För att täcka kostnaderna för rättegångsprocessen har de vänt sig till sina bekanta och frågat om de kan bidra med en liten eller stor summa.

Nyligen betalade kvinnan in 50 euro på sin väninnas konto.

– Jag skrev den asylsökandes förnamn i meddelandefältet, ett arabiskt namn.

På eftermiddagen fick kvinnan ett samtal från en anställd på Nordea.

– Jag kommer inte ihåg exakt vilket ord han använde, men ungefär att han hade ett obekvämt ärende.

Inloggningssida till Nordeas nätbank.
Några timmar efter betalningen fick kvinnan ett samtal av Nordea. Inloggningssida till Nordeas nätbank. Bild: Yle/Sofia Strömgård Nordea,nätbanker

Den anställda på Nordea ville veta vad hennes transaktion handlade om.

– Min första fråga var på vilket sätt det angår banken vad jag har gjort. Han sade att det på något sätt hade väckt deras uppmärksamhet och därför ringer han och kollar vad det handlar om.

Kvinnan frågade då om transaktionen hade genomförts. Mannen sade att den kommer att genomföras om hon först berättar vad det handlar om. Kvinnan berättade då att hon hjälper en vän i processen för att få en asylsökande att stanna i Finland.

– Så var det bra med det ungefär.

Kvinnan funderar nu på vad bankerna egentligen kollar och på vilket sätt de bevakar transaktioner. Hon frågade den anställda mannen om banken hade låtit bli att ringa henne om hon hade skrivit "Glad påsk" i meddelandefältet istället. Det svarade han jakande på.

Hon tycker att det är märkligt att banken ringer upp och kollar också så små summor som 50 euro.

Alla stora banker övervakar banktransaktioner

Sakari Wuolijoki är riskchef på Nordea. Han berättar att Nordea liksom alla andra stora banker har ett system som övervakar betalningstrafiken. Det är frågan om ett automatiskt system eftersom antalet transaktioner varje dag är väldigt stort.

– Det är enorma massor så därför kan ingen anställd läsa allt, det är ett automatiskt system. Men om systemet identifierar någonting så är det en anställd som går igenom det.

Med hjälp av systemet vill banken identifiera transaktioner där det kan vara frågan om penningtvätt, bedrägeri eller sanktionsreglering.

Nordea Helsinki
Alla stora banker har ett övervakningssystem. Nordea Helsinki Bild: Henrietta Hassinen / Yle Nordea,bank,banktjänster,finansiering

Tack vare systemet kan banken identifiera betalningar där kunden har blivit lurad. Den kan vara frågan om till exempel falska fakturor som skickats till företagskunder eller privatpersoner.

- Då stoppar vi betalningen och kontaktar kunden och kollar om kunden faktiskt vill genomföra transaktionen. Sedan kan det komma fram att kunden blivit lurad av en främmande människa och då är kunderna naturligtvis väldigt nöjda med systemet.

Dessutom måste banken följa med EU-sanktioner mot vissa individer, företag eller länder. Enligt den regleringen måste en del betalningar stoppas av banken.

Reagerar systemet på muslimska namn?

I det här meddelandet stod det ett arabiskt namn. Är det här någonting som en dator reagerar på?

– Det är sådana detaljer som jag inte kan gå in på.

Sakari Wuolijoki betonar att det inte är så att systemet skulle reagera på vissa namn som härstammar från islam.

En rulle med eurosedlar som har en handboja runt sig.
Om banken misstänker penningtvätt undersöks transaktionen närmare. En rulle med eurosedlar som har en handboja runt sig. Bild: Mostphotos \ Marén Wischnewski euro,penningtvätt,brott,stöld,bedrägeri,pengar,straff

– Det har ingenting att göra med religionen.

Det är oklart varför systemet reagerade i just det här fallet. Det är många faktorer som systemet reagerar på.

– Det kan vara betalaren, mottagaren, summan, antalet betalningar. Det kan vara vad som helst.

Wuolijoki säger att banken upptäcker oriktigheter väldigt ofta. Banken stoppar dagligen betalningar där kunder blivit lurade. Enligt Sakari Wuolijoki sker det mycket ekonomisk brottslighet och bedrägerier via e-post eller sociala medier.

– Vi har estimerat att antalet sådana betalningar som vi har stoppat det här året uppgår till över en miljon euro. Det är ofta små betalningar.

Systemet reagerar på en del ord

Outi Virtanen är direktör för företagstjänster på Aktia. Hon berättar att bankerna regleras starkt vad gäller betalningstrafiken. Till exempel EU:s direktiv om penningtvätt kräver att bankerna övervakar betalningar så att det inte sker penningtvätt eller finansiering av terrorism.

Aktia har också ett system för övervakningen av betalningar.

– Vårt system plockar upp ord som kanske skulle kunna hänvisa sig till finansiering av terrorism, säger Virtanen.

Virtanen säger att Aktia följer sanktionslistor och agerar enligt dem. Människor som har sitt namn på en sanktionslista brukar ”fastna” i systemet.

Poliser står och vaktar efter att ett bombbälte hittades i Montrouge nära Paris.
Om en transaktion skulle kunna förknippas med finansiering av terrorism reagerar banken. Poliser står och vaktar efter att ett bombbälte hittades i Montrouge nära Paris. Bild: EPA/IAN LANGSDON montrouge

Ökad trafik till ett bankkonto innebär nödvändigtvis inte att banken reagerar, men om det handlar om stora summor reagerar banken.

– Jag förstår att det känns otrevligt när banken ringer upp. Vi spanar inte på alla kunder och deras betalningsflöde, men till viss del måste vi ringa upp kunden när det kan handla om finansiering av terrorism och penningtvätt.

Skriv inte "isi" i meddelandefältet

Hur viktigt är det som man skriver i meddelandefältet?

– Det är jätteviktigt. Det är många förkortningar som orsakar sanktionsträffar. Till exempel i finska använder man många gånger ”isi” (pappa) och systemet kan tolka att ordet hänvisar till Isis. Då brukar betalningarna faktiskt fastna i bankernas sanktionsövervakning.

Aktias nätbank.
Skriv inte "isi" i meddelandefältet. Aktias nätbank. Bild: Yle/Sofia Strömgård Aktia Bank,nätbanker,Betalning

Virtanen rekommenderar att man skriver ut hela namn istället för förkortningar när man betalar någonting i nätbanken. Det är oftast förkortningar som orsakar att betalningen fastnar i systemet. .

– Man ska skriva klart och tydligt vad det är för betalning det är frågan om.

Kan man inte tänka sig att de som faktiskt gör något olagligheter inte skriver ut det?

– Banken vet inte vem som håller på med olagligheter. Enligt direktiven är det vår skyldighet att följa upp betalningstrafiken och vi måste ibland kontakta kunderna.

Artikeln har uppdaterats 4.4.2018 klockan 9.45: "Muslimskt namn" har ändrats till "arabiskt namn".