Hoppa till huvudinnehåll

Besked om Strandvalls framtid på fredag – då jagar han femte sprinttiteln: "Större utmaningar än tidigare år"

Matias Strandvall.
Matias Strandvall har sju stora mästerskap bakom sig, men i vinter blev det ingen start i OS. Matias Strandvall. Bild: All Over Press Matias Strandvall

Matias Strandvall jagar positionen som historiens meste sprintmästare i Finland på fredag. FM-helgen kan också vara hans avsked till elitkarriären. ”Jag har fattat en del beslut och gjort upp planer, men informationen kommer efter sprinten”, säger han till Yle Sporten.

I söndags skickade nyhetsbyrån STT ut en text där längdlandslagets avgående förbundskapten Reijo Jylhä lade ut texten efter sin tid på posten.

Bland annat pratade han om behovet av att lyfta upp nya, unga förmågor till landslaget och mästerskapstrupperna. På listan av åkare som är på väg att lämna världscupen bakom sig nämndes Aino-Kaisa Saarinen och Toni Ketelä – två åkare som har meddelat att det här är deras sista säsong på elitnivån.

Matias Strandvall fanns också med. När Yle Sporten når 33-åringen precis före ett tufft förberedelsepass inför fredagens klassiska FM-sprint i Taivalkoski säger Strandvall så här:

– Jag har fattat en del beslut, gjort upp planer och lagt ett nytt schema. Men informationen kommer efter sprinten. Jag har några sponsorgrejer som inte är helt lösta, så det är lite på hälft ännu.

Rent generellt, hur mycket har du funderat på framtiden?

– Det sker inte dagligen, men det kommer med jämna mellanrum. Det har det gjort vid säsongsavslutningen i flera år. De två största frågorna man alltid får ställa sig är: 1) Är jag beredd att satsa det som krävs för att vara med på elitnivå? och 2) Ser jag möjligheter att utvecklas?

– Det har jag tänkt på under säsongen, men ni får veta mer på fredag.

Kunde inte pressa sig i Vasaloppet

I början på mars åkte Strandvall sitt första Vasaloppet. I sin debut i långloppet slutade han på en 133:e plats.

Inför de nio milen i Dalarna konstaterade han att fokuset där och då bara låg på Vasaloppet. Väl där gick det inte som planerat.

– Jag var inte riktigt i skick, jag blev förkyld inför loppet. Jag klarade inte av att pressa kroppen så långt ner i källaren som det krävs för att klara sig där och jag förstod tidigt att jag inte skulle nå mitt mål.

– Jag fick erfarenheten av att åka nittio kilometer och efter det har jag sakta men säkert försökt få tillbaka fart och mjölksyretålighet i kroppen.

Femte guld ett tydligt mål

Det har han gjort för att vara i medaljform i Taivalkoski. Strandvall har chansen att bli alla tiders guldmedaljör i herrsprint på FM-nivå. Just nu står han och Keijo Kurttila på fyra titlar var.

Matias Strandvall.
Matias Strandvall har varit en av de mest framgångsrika sprintåkarna i Finland. Matias Strandvall. Bild: All Over Press Matias Strandvall

Vasaåkaren har en hel hög med FM-medaljer, men han säger att det har varit ett tydligt mål att ta det femte guldet.

– Det har varit målet länge och jag har varit nära flera gånger, men det har blivit många andraplatser.

Förra vintern slutade Strandvall fyra i sprinten – efter att ha stoppats av Ristomatti Hakola. Det stör fortfarande en aning, säger han med ett skratt.

– Jag har påmint Hakola x antal gånger under säsongen. Jag vill ha min medalj nu. Utmaningarna är större än tidigare år för mig, men de andra har en lång säsong bakom sig också.

Han påminner också om att medaljchanserna växer en aning tack vare att vinterns klart bäste sprintåkare Hakola inte kommer till start i Taivalkoski. Hakola tävlar i stället i militär-VM i Hochfilzen som pågår just nu.

Ischias och förkylningar har stört

Strandvall, som har sex VM och ett OS bakom sig, missade vinterns huvudmål OS i Pyeongchang.

Nu återstår det alltså att se om den gångna säsongen – där det blev tre framträdanden i världscupen – blev Strandvalls sista.

Matias Strandvall.
Sista mästerskapet? Det återstår att se om hemma-VM i Lahtis var Matias Strandvalls sista insats i ett stort mästerskap. Matias Strandvall. Bild: All Over Press Matias Strandvall

Han beskriver den åtminstone som sönderriven. Förkylningar och skadebesvär har stört honom. Han har haft problem med ischias i ryggen och inte fått bukt med sjukdomar.

– Jag har varit borta alltför mycket. Efter några bra veckor där man har börjat känna att formen är på väg har en förkylning kommit. Jag har väl haft sex veckor utan problem som bäst.

– Det här blir ändå saker som jag har varit tvungen att sätta extra energi på och det blir små störningsmoment. Förkylningarna har varit det värsta.

Med några dagar kvar till FM-sprinten känner han sig ändå på gång. På långfredagen körde han ett tvåmilslopp i Vasa där han förlorade i spurten mot Toni Ketelä och finska cupen för en och en halv vecka sedan fungerade också som fin uppladdning inför FM-helgen.

Programmet vid FM i Taivalkoski:

Fredag:
Sprint (k), damer och herrar

Lördag:
Damer: 3x5 kilometer
Herrar: 4x10 kilometer

Söndag:
Damer: 30 kilometer (intervallstart)
Herrar: 50 kilometer (intervallstart)

Yle sänder samtliga tävlingar under helgen med svenskspråkigt referat.