Hoppa till huvudinnehåll

Dataproblem ställer till det för flygtrafiken – förseningar i hela Europa

Helsinki Airport, winter 2013
Helsinki Airport, winter 2013 Bild: Finavia helsingfors-vanda flygplats

Ett systemfel hos den europeiska flygtrafiktjänsten begränsar trafiken på Helsingfors-Vanda flygplats, meddelar Finavia på Twitter.

Flygtrafiktjänsten ANS i Finland och Finavia informerade om situationen strax efter klockan 16 på tisdag.

Hoppa över Twitterpostning

Det handlar om ett dataproblem hos Eurocontrol som styr stora delar av det europeiska luftrummet. Det här innebär att förseningar är att vänta i hela Europa.

– I dag väntades 29 500 flyg i det europeiska nätverket. Uppskattningsvis hälften av dem kan drabbas av förseningar till följd av systemfelet, skriver Eurocontrol i ett uttalande.

I Finland påverkas flyg från Helsingfors-Vanda med destination inom Europa, samt flyg till Finland. Förseningarna var under kvällen mellan 10-15 minuter.

Inrikestrafiken påverkas däremot inte. Det gör inte heller trafiken mellan Finland och Asien eftersom flygplanen då svänger in i ryskt luftrum. Ryssland är inte en del av Eurocontrol.

Till Suomen Kuvalehti säger ANS Finlands direktör Raine Luojus att det datasystem som Eurocontrol använder vanligtvis är mycket pålitligt. Något liknande problem har inte inträffat på åtminstone tio år.

Vid 21-tiden meddelade ANS att felet är åtgärdat och att flygtrafiken borde löpa som normalt, även om en del förseningar kan förekomma.

Artikeln uppdaterades klockan 21.21 med uppgifter om att flygtrafiken igen borde löpa som normalt.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes